Megváltozik a „Spirit of Ecstasy”, a világ egyik legvágyottabb emblémája

  • 110 év után újraformázták a Rolls-Royce ikonikus emblémáját, az „eksztázis szellemét”. Az ok: légellenállás csökkentése és modernizálás.
  • Az új szobrocskák először 2023-ban jelennek meg az elektromos meghajtású Spectre modelleken.
  • Az előrehajoló, lobogó ruhás nőalak 1911 óta a Rolls-Royce hivatalos jelképe, az emblémát egy romantikus, titkos viszony ihlette.
  • A hűtődísz Charles Skyes alkotása, melyhez egy fiatal angol nő, Eleanor Thornton állt modellt. Bár a hölgy élete fiatalon ért véget, az emblematikus dísznek köszönhetően személye halhatatlanná vált.
  • A szobor tervezője 1939-ig saját kezűleg öntötte ki a Rolls-Royce emblémákat, minden egyes darab egyedi.

Az új „Spirit of Ecstasy”

A Rolls-Royce átalakította jelképét, a krómozott hűtőmaszk tetején található impozáns női szobrocskát. Az eksztázis újraformázott ezüst szelleme először a Rolls-Royce 2023-ban megjelenő „Spectre” modelljét díszíti majd, mely a nagy múltú autógyár első teljesen elektromos meghajtású gépkocsija lesz. Azt követően valamennyi RR az új emblémát kapja. A változtatás elsődleges oka a légellenállás csökkentése, ugyanakkor az elektromos autók egyre terjedő világában érthető módon a modernizálás is szerepet kapott.  Bár a Spectre a tervezők szerint a Rolls-Royce eddigi legáramvonalasabb modellje, a cw értéket az áramvonalasabb karosszéria mellett más módon is csökkenteni kellett. Az új embléma kisebb és keskenyebb az elődjénél, a forma is dinamikusabb, és nagyobb sebesség, illetve növekvő légellenállás esetén süllyedni kezd a hűtőmaszk mögé – mindezt a kedvezőbb aerodinamika érdekében. A jelkép neve sem marad a régi: az eddigi Eleanor helyett az Emily nevet kapja.

És az eredeti változat

A világ egyik legismertebb és legvágyottabb emblémájának, a Spirit of Ecstasy-nak a története 1909-ig nyúlik vissza, míg a kecses női szobor ma ismert változata száztizenegy éve ékesíti a brit luxusmárka goodwood-i gyárából kikerülő modelljeit. Születése Lord Montagu de Beaulieu, az autózás egyik úttörőjének, a The Car Illustrated magazin tulajdonosának nevéhez fűződik, aki felkérte szobrász barátját, Charles Robinson Skyes-t, hogy tervezzen egy pompás hűtődíszt, egy különleges és személyes kabalát frissen szerzett Rolls-Royce Silver Ghost típusú autójára. A szobrász modellje egy fiatal hölgy, Eleanor Velasco Thornton volt, aki a lord titkárnőjeként dolgozott, emellett esetenként színésznőként és modellként is munkát vállalt. A lord és a titkárnő között titkos románc szövődött, amire az első szobrocska formája is utalt: az egy lábon álló, libbenő ruhájú nőalak egyik mutatóujját helyezte a szája elé, mintha csendre intene valakit. Emiatt az első embléma a suttogó, azaz „The Whisperer” nevet kapta. Egyesek szerint a nőalak mozdulata a lord és a titkárnő viszonyának titkos jellegére, míg mások szerint a márka hírnevét megalapozó Silver Ghost modell átlagosnál halkabb működésére utal. Lord Montagu példáját hamarosan más Rolls-Royce tulajdonosok is követték, és a luxusautók hűtőjére a legkülönfélébb formájú és anyagú, nem ritkán giccses kabalák kerültek, ami kivívta a cég nemtetszését. Ezért Claude Johnson, a gyár akkori vezérigazgatója a „The Whisperer” tervezőjéhez, Charles Skyeshoz fordult, és megbízta azzal, hogy tervezzen egy olyan hűtődíszt, amely megtestesíti az autóval kapcsolatos legfontosabb asszociációkat: a dinamizmust, a sebességet, valamint az eleganciát, továbbá felidézi Niké, a győzelem istennőjének alakját.

A szobrász visszanyúlt az általa nem sokkal korábban készített formához, és azt alakítottá át a márka egységes díszítő elemévé. Ehhez többek között az előre hajoló nőalak karjait hátranyújtotta, és a szélben lobogó ruháját átformálta, hogy az széttárt szárnyakhoz hasonlítson. Skyes a hűtődísznek eredetileg a „Spirit of Speed” (a „Sebesség szelleme”) nevet szánta, de a cég vezetői az elegánsabb „Eksztázis szelleme” mellett döntöttek. Így jött létre a „Spirit of Ecstasy”, mely 111 éve a Rolls-Royce hivatalos jelképe. Az emblémát 1911. február 6-án jegyezték be a gyártó nevére. (Érdekesség, hogy a későbbiekben, az 1930-as években Charles Skyes egy térdelő hűtődísz változatot is elkészített annak érdekében, hogy az kevésbé korlátozza a sofőrök kilátását, de az ötletet elvetették.)

Elanor Velasco Thornton és a róla mintázott embléma

Az emblémához modellt álló Eleanor  Velasco Thornton élete fiatalon ért véget. 1915. december 30-án hunyt el, amikor Lord Montagu-val a Földközi-tengeren hajóztak India felé, de hajójukat egy első világháborús német tengeralattjáró elsüllyesztette. Főnöke szerencsésebb volt, ő túlélte a katasztrófát.

Végezetül még egy érdekesség: miután terveit elfogadták, Charles Skyes hamarosan dolgozni kezdett az autógyárnál, és lánya segítségével valamennyi Rolls-Royce emblémát saját kezűleg készítette el, egészen 1939-ig (családtagjai 1948-ig). Ezeken a modelleken valamennyi embléma egyedi, ugyanis az öntőformát minden egyes öntés után össze kellett törni, majd újat kellett formázni. Bár Skyes-ék törekedtek a teljes azonosságra, valójában soha nem létezett két egyforma Spirit of Ecstasy a Rolls Royce-ok díszes hűtőrácsain.

G.I.