Meleg napok várnak ránk!

 • Gyermeket, állatot, gyúlékony anyagot a kocsiban hagyni veszélyes!
 • Spanyolországban már most olyan meleg van, mintha nyár lenne.
 • Május első hete Magyarországon is már-már nyári meleget hozott!
 • Mit kell tenni, hogy ne főjön meg percek alatt a saját gépkocsijában?
 • Már az idén is felejtettek gyermeket parkoló autóban – megmenekült!

Minden idők legmelegebb nyarai elé nézünk a klímatudósok szerint. 2023-ban és/vagy 2024-ben új átlaghőmérséklet-rekordok dőlhetnek meg az éghajlatváltozás és az El Nino nevű időjárási jelenség miatt – írta a Reuters, Carlo Buontempóra, a Copernicus Klímaváltozási Szolgálat igazgatójára hivatkozva.

Egy másik szakember, Friederike Otto, a londoni Imperial College Grantham Institute adjunktusa szerint is tovább ronthatja az éghajlatváltozás már ma is sok megpróbáltatással járó hatásait az El Nino miatti hőmérsékletváltozás. Szélsőséges hőhullámokat, szárazságot, erdőtüzeket okozhat, így meglehet, 2023 még melegebb lesz, mint 2016, ami az eddigi legmelegebb év volt.

A tudós kutatók prognózisait nem érdemes félvállról venni. Spanyolországban már most, a tavaszi hónapokban olyan napi középhőmérsékleteket mértek, mint máskor júniusában, júliusban. És már pusztítanak az erdőtüzek is.

Május első hetében Magyarországon is nyárias képet mutatott az időjárás. Aztán egy hidegfront hatására a sokéves átlagnak megfelelő szinte ereszkedett vissza a hőmérő higanyszála. A magyar meteorológusok is azt valószínűsítik, hogy az idei („jobb esetben” a következő) szezon lehet minden idők legforróbb nyara.

Mi következik ebből az autósok, és általában a közlekedők számára?

Már most célszerű alkalmazni azokat a praktikákat és óvintézkedéseket, amikre az orvosok és a balesetmegelőzési szakemberek máskor csak júniusban-júliusban figyelmeztetnek.

 • Ne parkoljanak a tűző napon. Ha csak tehetik, keressenek fedett parkolót, mélygarázst. Ezek hiányában egy lombos fa árnyéka is megteszi, azonban ez esetben számoljanak azzal, hogy egy a semmiből hirtelen kitörő vihar megtépázhatja a fát és kárt okozhat az alatta parkoló autókban.
 • Ne hagyjon az autóban gyereket, állatot, ha kényszerűségből a tűző napon kell hagynia az autóját, ne maradjon az utastérben (a tűző napon) dezodor, öngyújtó és hasonlók, amiknek a gáztartalma a hő hatására kitágulhat és robbanást okozhat.
 • Ne hagyjon senki a kalaptartóban vagy a műszerfalon szemüveget, (napszemüveget se), mert a lencsék összegyűjtik a nap sugarait és szerencsétlen esetben a kárpitra vagy más, az utastérben lévő gyúlékony anyagra fókuszálhatják azokat, minek hatására tűz üthet ki a járműben.

Az elmúlt években számtalanszor előfordult, hogy járókelők vagy a riasztásukra kiérkező rendőrök törték be egy-egy autó ablakát és szabadították ki a „csak néhány percre” benne hagyott ájuldozó gyermeket, állatot.

És szinte minden évben történnek tragédiák is.

Május legelején, azoknak a nyárias napoknak az egyikén egy 17 hónapos gyermek életét csak a gyors orvosi segítség menthette meg, miután apja a család gépkocsijában felejtette. Mindkét szülője otthonról dolgozott. Az anya kérésére az apa elindult, hogy elhozza a táncóráról a nagyobbik gyermeküket. A kisebbiket csak azért vitte magával, hogy „majd az autóban elalszik, ez alatt otthon az anyukája nyugodtan tud dolgozni”.

Csakhogy egy ismerősük időközben felvette a nagyobbik gyermeket és szólt az apának, hogy hazaviszi. Erre ő visszafordult és dolgozni kezdett – állítólag teljesen megfeledkezett a kocsiban alvó másik gyermekéről.  Ennek azonban némiképp ellentmond, hogy rendőrségi források szerint az apa azt mondta, a gyermek aludt, ő pedig nem akarta felébreszteni, ezért résnyire lehúzta az ablakokat és a ház előtt álló autóban hagyta.

Közben az anya is dolgozott. A kocsiban alvó gyermekről mindenki megfeledkezett.

A szülők csak órákkal az apa hazaérkezése után mentek ki az autóhoz. A gyerek addigra hőgutát kapott és elvesztette az eszméletét. Csak a gyors és szakszerű orvosi segítség mentette meg az életét.

A szülők ellen büntetőeljárás indult, aminek a végén, ha bűnösnek találja őket a bíróság akár fogházbüntetésre is ítélhetik őket.

Bár a szakemberek minden évben elmondják a szezon kezdetén és minden eset után, amikor gyermeket vagy állatot mentenek ki a felforrósodott autóból, hogy a gépjárművek utastere igen rövid idő alatt képes felforrósodni. Megmérték!

Ha a külső hőmérséklet „csak” 29 fok, az autó belsejében (miután leparkolták és leállították a motort és kikapcsolták a légkondicionálót)…

Két perccel később már 29.3 -ot mértek.

Tíz perccel később 37,7 ,

20 perc múltán 45,2,

fél óra elteltével 50.3,

egy óra múlva pedig már 53,3 volt.

50 fok feletti hőségben ülni egy zárt autóban még egy felnőtt ember szervezete számára is komoly kihívást jelentene. Még akkor is, ha résnyire leeresztették az ablakokat.

Lényegesen attól sem lesz jobb a helyzet, ha „résnyire leengedik az ablakokat” és úgymond „kereszthuzatot” csinálnak. A mérések szerint jó esetben is csak 2-4 ℃-kal lesz csak kisebb a jármű belső a kocsiban hőmérséklete a „huzat” hatására.

Mivel reális az esélye annak, hogy az idén hamarabb köszöntenek be a meleg napok és azok melegebbek lehetnek a sok éves átlagnál, célszerűnek tűnik, ha már most úgy közlekedünk, mintha már nyár lenne és elkezdenénk alkalmazni a nyári napokra javasolt praktikákat.

 • Mindenekelőtt körültekintően válasszunk parkolóhelyet! Ha lehet, ne a napon parkoljunk!
 • Ne hagyjunk gyúlékony anyagokat az utastérben a napon!
 • Ne hagyjunk gázzal, illékony-gyúlékony anyaggal teli palackokat a napon álló autóban!
 • Általában ne tartsunk gázzal, benzinnel töltött dolgokat a kocsi utasterében ilyenkor!
 • A tűzveszélyes holmikat helyezzük el a csomag- vagy a kesztyűtartóban, ahol nem éri a nap!
 • Mindig legyen nálunk folyadék; a felmelegedett alkoholmentes ital is jobb a semminél!
 • Ha a tavaszi felkészítéskor nem tettük meg, ellenőriztessük és tisztíttassuk ki a klímát!
 • Igyekezzünk minél tovább hidegen tartani a nálunk lévő folyadékot!
 • Használjunk akkumulátorral is működő hűtőtáskát, jégakkus hűtőtáskát, hőtartó tasakot!

Melegben a sofőrök is hajlamosak elálmosodni. Koncentrációjuk romlik, már a hőterhelés okozta folyadékvesztés is érezhetően csökkenti a sofőrök fizikai és szellemi teljesítőképességét. Bágyadtságot, közömbösséget okoz. Ez azt jelenti, hogy nemcsak lassabban észlelik az estleges veszélyhelyzeteket, lassabban is reagálnak azokra, és a szokásosnál lassabban hajtják végre a szükséges manővereket.

Másoknál viszont a tartós meleg – márpedig az autóban, ha nem megy a légkondi, mert nincs, vagy az utasok közül valaki nem bírta, tartós meleg van – fokozódó ingerlékenységet válthat ki.

Fontos nem figyelmen kívül hagyni! A meleg a gyalogosokra is hasonlóképpen hat, mint az autósokra. Sőt, fokozottabban! Meglehet, a légkondicionált autóban a nagy meleg hatását nem vagy kevésbé érzik a bennülők, a sofőröknek azonban számítaniuk kell arra, hogy nem minden autóban van légkondicionáló, és, hogy a gyalogosok legfeljebb folyadékpótlással vagy a párakapuknál megállva hűthetik magukat, már ahol van párakapu.

A szakemberek azt javasolják azoknak, aki a melegben gyalogosan közlekednek, időnként álljanak meg, húzódjanak be egy légkondicionált helységbe vagy legalább az árnyékba és hűtsék le magukat valamelyest. Viseljenek laza nyári öltözetet és mindenképpen valamilyen fejfedőt.

A kerékpárral (e-rollerrel és hasonlókkal) közlekedőknek sem célszerű abban bízni, hogy őket a menetszél lehűti. A nap sugarai az ő szervezetüket is megterhelik, legfeljebb – a menetszél miatt – később észlelik a hatását.

Mivel a melegben mindenki lelassul és figyelmetlenebbé válik, a közlekedésbiztonsági szakemberek fokozott óvatosságot és körültekintést kérnek mindenkitől. Segítsék egymást! Nem lúzerség fékezéssel, kitérő manőverrel és ezekhez fogható módon kijavítani mások hibáját!

….mert mindenkit hazavárnak.

F.Gy.A.