Menekülni próbált, két év börtönt kapott!

  • Gyógyszert, alkoholt és drogot is fogyasztott vezetés előtt – majd balesetet okozott.
  • Egyre gyakrabban próbálnak meg elmenekülni az autósok a rendőri intézkedés elől.
  • Nem megállni a rendőr jelzésére 5000-től 150 ezer forintig büntethető szabálysértés.
  • Aki a szirénázó járőrkocsik elől menekül, sok más szabályszegést is elkövethet még.

Nem jogerősen két év börtönbüntetésre ítélte, két évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától, öt évre pedig a gépjárművezetéstől is a Pesti Központi Kerületi Bíróság azt a férfit, aki közel másfél éve alkohol és drog hatása alatt próbált meg elmenekülni a rendőrök elől, de közben súlyos közlekedési balesetet okozott. A bíróság „súlyos testi sértést okozó bódult állapotban elkövetett járművezetés és közúti veszélyeztetés bűntettében” mondta ki bűnösnek a vádlottat, aki azonban védőjével együtt fellebbezett az ítélet ellen, így az nem jogerős.

A balesettel végződött ámokfutás a rendőrök elől 2020. október 7-én reggel történt. A bíróság közleménye szerint az eljárás során bebizonyosodott, hogy a férfi alkoholtól, gyógyszerektől és kábítószertől befolyásolt állapotban vezette a gépkocsiját, melyben rajta kívül még ketten ültek. A szervezetében lévő szerek hatása alatt az elsőbbségadás kötelező tábla ellenére, körültekintés nélkül hajtott be a kereszteződésbe, ahol – másodpercekkel később kanyarodás közben – autója oldalával nekiütközött egy ott szabályosan közlekedő (elsőbbséggel rendelkező) járműnek.

A baleset helyszínéről a vádlott megállás nélkül elhajtott.

Csakhamar szemet szúrt azonban a rendőröknek. A járőrök igazoltatni próbálták, ennek érdekében kék lámpával, szirénával a nyomába eredtek és közben egyértelműen jelezték a menekülő sofőr számára, hogy álljon meg. A vádlott nem állt meg, helyette menekülőre fogta és közben több KRESZ-szabályt megsértett.

Végül az ámokfutásának az vetett véget, hogy a drog, alkohol és gyógyszer hatására egy manővert elhibázott, elvesztette uralmát a járműve felett, letért az útról és egy fának rohant.

Az ütközésben az egyik utasa súlyosan megsérült.

A Fővárosi Törvényszék közleménye szerint a bíróság enyhítő körülményként értékelte az ítélet meghozatalakor, hogy a vádlott végül beismerő vallomást tett, valamint, hogy két kiskorú gyermek eltartója, és az időmúlást. Ugyanakkor súlyosító körülményként vette figyelembe a terhelt amúgy büntetett előéletét és a többszöri közlekedési szabálysértését is.

Az ügyészség nem fellebbezett, mert mint fogalmaztak, a vádlott végül olyan ítéletet kapott, mint amekkorára ők is indítványt tettek arra az esetre, ha beismerő vallomást tesz. Az ítélet ennek ellenére nem jogerős, mert a vádlott és a védője is fellebbezést jelentett be.

Bár a rendőrség nem vezet róla külön statisztikát, a police.hu napi híreiből könnyen nyomon követhető, hogy az elmúlt néhány évben jelentősen megnőtt a rendőrökkel versengő, előlük elmenekülni próbáló közlekedők száma. A legtöbben hosszabb-rövidebb üldözést követően feladják, vagy balesetet szenvednek – jó esetben csak árokba vagy fának, oszlopnak vagy egy út menti ház falának, kerítésének rohannak, rosszabb esetben a rendőrautóval vagy egy vétlen járművel ütköznek és úgy állnak meg. De sokan még ez után is menekülni próbálnak, gyalogosan. Lényegében esélytelenül.

Bő másfél évvel ezelőtt a Váci úton érvényes vezetői engedély nélkül, alkohol és kábítószer hatása alatt vezette gépkocsiját egy 23 éves fiatalember. Rajta kívül még hárman utaztak az autóban. Egy kereszteződésbe a kanyarodást tiltó tábla ellenére hajtott be, amit észrevettek az ott járőröző rendőrök és utána mentek, hogy igazoltassák. Ő azonban menekülőre fogta.

Közben számos közlekedési szabályt megszegett. Kilométereken át 100-130 km/h sebességgel cikázott a forgalmi sávok között, a záróvonalat átlépve áttért a szemközti sávba és több száz méteren keresztül a forgalommal szemben száguldott. Csak a vele szemben haladók segítőkészségén, óvatosságán, olykor a jó reflexeiken múlt, hogy nem történt tömegszerencsétlenség.

Végül nagy sebességgel a padkának rohant és a kocsija járóképtelenné vált. De még akkor sem adta fel. Onnan még sikerült elmenekülnie. Utasaival mit sem törődve berohant egy közeli társasházba, és kiállt az egyik VII. emeleti lakás teraszára. Öngyilkossággal fenyegetőzött, ha a rendőrök nem hagyják békén.

Nem hagyták. Elfogták.

Egy hónappal később ugyanez a férfi megint csak bódultan ült autóba és okozott balesetet a XIX. kerületben. Nekiütközött az előtte forgalmi okokból megállni kényszerült autónak, majd elhajtott. Percekkel később az Üllői út X. kerületi szakaszán nagy sebességgel haladva elvesztette uralmát a járműve felett és egy másik autónak ütközött. Annak vezetője az ütközés miatt a járdára hajtott, majd egy fának ütközött. A baleset okozója innen is segítségnyújtás nélkül távozott. Később sikerült csak elfogni.

A rendőrök 2020 novemberében, Fejér megyében fogták el azt a drogdílert, aki menekülés közben az autójával elsodort egy rendőrt. Hat kilogramm marihuána volt az autójában, ezért próbált elmenekülni a rendőrök elől. Nem járt sikerrel.

Sok évvel ez előtt még „Öreg Zsigulival üldözték a Mercédesszel menekülő bűnözőket” címmel jelentek meg a lapok, ha a rendőrök üldözőbe vettek egy-egy menekülőt, mert általában nem a rend őreinek volt jobb autójuk és talán akkoriban még sok rendőr vezetési tudása sem ért fel a maiakéval.

Azóta minden megváltozott. A nyáron motorosok panaszkodtak igen nagy teljesítményű gépüknek támaszkodva az egyik parkolóban az M7 mentén, hogy megpróbálták lerázni a zsarukat, de a Skoda SuperB nem hagyta magát. Menekülés közben látták, hogy a kijáratokat egymás után lezárja a rendőrség, ezért inkább feladták.

A rendőrök nem vállalhatnak túlzott kockázatot egy bűnöző elfogásakor, ezért sem igen látni nálunk olyan eseteket, amikor a rendőrautó hátulról megkoccantja a menekülő autóját, kibillenti azt a stabil helyzetéből és – ha felborul, hát felborul alapon – kényszeríti megállásra. Nem (csak) saját testi épségük védelmében. Nekik ügyelniük kell arra is (a menekülőnek nem), hogy vétlen járókelők ne kerüljenek bajba az üldözés miatt.

Nálunk, ha a szabályos felszólításra nem áll meg az előttük haladó jármű, a járőrök kéklámpa-szirénával a nyomába erednek, követik, és közben többször felszólítják, hogy álljon meg. Egyidejűleg segítséget hívnak. Elég sok és elég nagy teljesítményű járőrkocsija van már a rendőrségnek ahhoz, hogy előbb-utóbb valahol beszorítják a menekülőt egy helyre, ahonnan már nincs menekülés. Igyekeznek azonban elkerülni az ütközést, főleg, ha azzal vétlen közlekedők életét, testi épségét is veszélyeztetnék.

Persze ha egy veszélyes bűnöző vagy olyasvalaki menekül, akit mindenképpen meg kell állítani, a magyar rendőrségnek is megvannak az eszközei, amelyekkel gyorsan megállásra kényszeríthetnek bármilyen járművet.

Önmagában nem megállni a rendőr jelzésére a közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértésének minősül, ami 5000-től 150 ezer forintig büntethető. Csakhogy aki rendőrök elől menekül, ritkán ússza meg ennyivel. Ők ugyanis számos közlekedési szabálysértést és/vagy bűncselekményt is elkövetnek olyankor. A legtöbben ittasan és/vagy bódult állapotban vezetnek, vagy – mostanság gyakran kiderült, hogy – sosem volt jogosítványuk, avagy eltiltás hatálya alatt állnak. És akkor még csak a közlekedési bűncselekményekről beszéltünk.

Menekülés közben könnyen kerülhet olyan helyzetbe a menekülő autós, ami később közúti veszélyeztetésnek vagy közlekedési baleset okozásának minősülhet, de mint az számos esetben megtörtént, akár hivatalos személy elleni erőszak is lehet a vád – a többi mellett –, ha bebizonyosodik, hogy a sofőr megkísérelte elgázolni az intézkedő rendőrt.

F.Gy.A.