Mennyi ideig hat kedvezően a kávé a vezetési képességre?

  • A fáradtság egyike a legnagyobb, mégis sokak által alábecsült közlekedésbiztonsági kockázatoknak.
  • A fáradtság leküzdésére, az éberség fenntartására általánosan elterjedt nézet, hogy a vezetés előtt vagy az utazás során kávét kell fogyasztani.
  • A kávéban lévő koffein serkentő hatása bizonyított, ugyanakkor a vezetői képességre gyakorolt kedvező hatása nem azonnal jelentkezik, és csak rövid ideig tart.
  • A szervezetbe került koffein a felszívódást követő 20-30 percben érezteti leginkább a hatását, azt követően a hatás jelentősen csökkenhet.
  • Ezért a kávé elfogyasztása – valamint az ajánlott, legalább 15-20 perces pihenő beiktatása – mindössze ideiglenes megoldásnak számít a fáradtság elleni küzdelemben.
  • Röviden összefoglalva: a kávé nagyon hasznos megoldás, ha fáradni kezdünk, ám mégsem csodaszer. A járművezető fáradtságára, valamint az elalvásos balesetek megelőzésére egyetlen tartós és hatásos megoldás létezik: az alvás.

A járművezetés alapvető személyi feltétele, hogy mindenkor a jármű biztonságos vezetésére képes állapotban legyünk. Ezt határozza meg a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975 (II.9.) KPM-BM együttes rendelet (továbbiakban KRESZ) a 4. § (1) bekezdés b/pontjában: „Járművet az vezethet, aki a jármű biztonságos vezetésére képes állapotban van”.

A tényállás nem csak azt jelenti, hogy nem fogyaszthatunk szeszesitalt, vagy bódító hatású szert a vezetés megkezdése előtt, illetve alatt. Biztonságunk érdekében ugyanis az is nagyon fontos, hogy ne legyünk feszült, ideges, mentálisan alkalmatlan állapotban, továbbá ne üljünk fáradtan, kialvatlanul, vagy éppen éhesen, illetve szomjasan a kormány mögé.

Szakmai berkekben közismert, hogy a fáradtság egyike a létező legnagyobb közlekedésbiztonsági kockázatoknak, mely hatása a szeszesitaltól befolyásolt állapottal mutat hasonlóságokat. A fáradt vezető csak korlátozottan képes (vagy szélsőséges esetben teljesen képtelen) a jármű biztonságos vezetésére, hiszen az információk észlelésének, valamint a veszélyek elhárításának képessége radikálisan lecsökken.

A fáradtság leküzdésére általánosan elterjedt szokás, hogy a sofőrök még a vezetés megkezdése előtt, illetve menet közben, az utazást rövid időre megszakítva – vagy rosszabb esetben a volán mögött ülve – kávét fogyasztanak. A legtöbben azonban nem tudják, milyen rövid ideig segít a kávé az éberség megőrzésében. Előfordulhat, hogy mindössze fél óráig, ami egy hosszabb utazás esetén rendkívül rövid idő. Ráadásul a kávétól remélt „doppinghatás” nem azonnal kezdődik, hiszen a koffein felszívódásához is idő kell, ami a szakértők szerint mintegy 15 percre tehető.

A fáradtan történő vezetés nem véletlenül lett gyakori téma a közlekedésbiztonság területén. Sajnos sokan vannak azok, akik már eleve úgy indulnak útnak, hogy előtte nem pihenték ki kellően magukat. Ugyanakkor az is előfordulhat, hogy a sofőr kipihenten ül a volán mögé, de a hosszas vezetés során, a kedvezőtlen időjárási, illetve látási viszonyok hatására, vagy egyéb tényező miatt elfárad. Ebben az esetben az a legjobb megoldás, ha megszakítjuk az utazást, vagy átengedjük a vezetést az arra alkalmas útitársunknak. Ha ez utóbbi nem lehetséges, akkor mindenképpen ajánlott egy legalább 15-20 perces pihenő beiktatása, valamint koffeintartalmú ital fogyasztása.

A koffein serkentő hatása jól ismert, és vezetési kísérletekkel is bizonyított. Megfelelő mennyiségben fogyasztva élénkíti a szervezetet, stimulálja az ideg- és keringési rendszer működését, javítja a szellemi funkciókat, fokozza az izmok teljesítőképességét – mindezek a vezetési képességnek nagyon jót tesznek. A koffein felszívódása az emésztőrendszerben viszonylag gyorsan megy végbe, és a fogyasztás után háromnegyed órával be is fejeződik. A legnagyobb koffein-koncentrációt a fogyasztás után leghamarabb 15, legkésőbb 120 perccel éri el a vérplazma. A koffein hatásának időtartamát több tényező is befolyásolja (az életkor, előzetes ételfogyasztás stb.). A koffein úgynevezett felezési ideje akár 50%-kal is lecsökkenhet akkor, ha valaki rendszeresen dohányzik, egy nőnél viszont a duplájára nőhet akkor, amennyiben például fogamzásgátló tablettát szed. A koffein hatása függ az elfogyasztott italtól is, hiszen a kávéban lévő koffein gyorsabban és rövidebb ideig hat, mint a teában lévő. Sokan saját tapasztalataikból is tudhatják, hogy egy adag kávé a felszívódását követő húsz-harminc percben érezteti leginkább a hatását, azt követően viszont a hatás jelentősen csökkenhet.

Röviden összefoglalva: a kávé nagyon hasznos megoldás, ha fáradni kezdünk, ám mégsem csodaszer. Elfogyasztása a 15-20 perces vezetési szünet beiktatása mellett is csak ideiglenes megoldásnak számít az éberség és a vezetési képesség megtartása, ill. visszaszerzése tekintetében. A fáradtság leküzdésére, valamint az elalvásos balesetek megelőzésére ugyanis egyetlen tartós és hatásos módszer létezik: az alvás, a megfelelően kipihent állapot.

G.I.