Mi történik, ha otthon felejti a jogosítványát?

  • Január elsejétől nem kell magunknál tartani a jogosítványt és a forgalmi engedélyt.
  • A rendőrség már jó ideje közvetlenül a nyilvántartóban ellenőrzi a vezetési jogosultságot.
  • Az új szabály csak a magyar jogosítvánnyal magyar honosságú autót vezetőkre vonatkozik.
  • Okmány nélkül nem lehet: a személyazonosságot ezen túl is hitelt érdemlően igazolni kell.

Ma még öttől ötvenezer forintig terjedő pénzbüntetésre számíthat, aki a közúti ellenőrzéseken nem tudja átadni az őt igazoltató rendőrnek a jogosítványát és a forgalmi engedélyét. De a végösszeg akár a háromszorosára is nőhet, ha más szabályszegések miatt szabálysértési eljárás indul a vezetési jogosultságát a helyszínen igazolni nem tudó sofőr ellen.

Ez a gyakorlat változik meg január elsejétől, amikor is az akkortól hatályos KRESZ már nem teszi kötelezővé a gépjármű-vezetők számára, hogy maguknál tartsák a jogosítványukat. A rendelet 4. paragrafusa értelmében „Járművet az vezethet, aki a jármű vezetésére jogszabályban meghatározott, érvényes vezetői engedéllyel vagy az engedély-nyilvántartásba bejegyzett érvényes vezetési jogosultsággal rendelkezik…”

A január elsejétől hatályos új KRESZ-szabály lényegében egy, már évek óta fennálló gyakorlatot szentesít. Közúti ellenőrzéskor a rendőrség már jó ideje – némi túlzással – csak megszokásból kéri a jogosítványt és a forgalmi engedélyt. Az okmányok érvényességét ugyanis a nyilvántartóban ellenőrzik.

Márciusban írtunk arról, hogy jónéhány olyan autós vásárolt hamis jogosítványt a feketepiacon, akinek a rendőrség ittas vezetés vagy más szabályszegés miatt elvette a jogosítványát, akit eltiltottak a gépjárművezetéstől, vagy soha nem is volt jogsija. Ők abban a pillanatban buknak le, amint igazoltatáskor a rendőr kezébe adják a pénzért vett okmányukat.

Január elsejétől a hamis jogosítványok piaca is lehúzhatja a rolót.

A rendőrség eddig is a nyilvántartás alapján döntötte el, hogy az ellenőrzött gépjármű és annak vezetője jogszerűen részt vehet-e a fogalomban vagy sem. Amennyiben az ellenőrzött autós együttműködő volt, ritka kivételektől eltekintve megúszta egy figyelmeztetéssel „az okmányai otthon felejtését”. Ezt a gyakorlatot szentesíti a január elsejétől hatályos KRESZ-változás.

Fontos, hogy nem mindenki „hagyhatja otthon” következmények nélkül a jogosítványát és a forgalmi engedélyét. Aki külföldi rendszámú autóval közlekedik, jobb ha magánál tatja az okmányait, főleg a forgalmi engedélyt. Mint ahogy a külföldre tartó magyar autósoknak is maguknál kell tartaniuk a jogosítványukat, ahogy azoknak a külföldieknek is, akik magyar rendszámú autót vezetnek, de a jogosítványukat hazájukban állították ki.

A KRESZ hivatkozott módosítása csak a Magyarországon kiállított jogosítvánnyal magyar nyilvántartásban lévő autók vezetőire vonatkozik!

Fontos szabály, hogy bár a jogosítványt és a forgalmit nem lesz kötelező a sofőröknek maguknál tartani, azért képesnek kell lenniük hitelt érdemlően igazolni a személyazonosságukat. Mindenkinél legyen legalább egy fényképes, a személye azonosítására alkalmas adatokat tartalmazó okmány, vagy legyen a társaságában olyan valaki, aki igazolni tudja, hogy ő az, akinek mondja magát.

Elvileg a rendőrök mindenféle okmány nélkül is képesek – még akár egy közúti ellenőrzés során is – tisztázni, hogy aki velük szemben áll az tényleg az, akinek mondja magát, de erre nem mindig van idő és lehetőség. Akkor pedig kellemetlen procedúra várhat az okmányok nélkül közlekedő sofőrre. Ám, ha legalább a személyi igazolványt magánál tartja, már több nem is kell. Feltéve persze, hogy a nyilvántartóban minden okmányát és engedélyét érvényesként tartják számon.

F.Gy.A.