Miért kell az autós bácsi szemébe nézni?

  • „Füled, mint a nyúlé, szemed, mint a sasé és légy feltűnő, mint egy papagáj!”
  • Közlekedésbiztonsági egyszeregy gyereknyelven a YouTube-n a HUMDA-tól.
  • Mi köze a Fonográf együttes dalának a gyermekek közlekedésre neveléséhez?

Sétálhat-e egyedül az út szélén egy kisgyerek?

Mit jelent az, hogy elsőbbséget kell adni az autóknak a kerékpárút végén?

És az, hogy légy látható?

Ilyen és hasonló kérdésekre ad választ kisiskolás korú gyerekeknek a HUMDA legújabb kampánya.

Egyhónapos közlekedésbiztonsági kampányt indít a Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. a legnagyobb videómegosztón.

Az animációs kisfilmek a gyermekek számára is érthetően – az ő nyelvükön megfogalmazott üzenetek formájában – mutatják meg, hogyan kell szabályosan közlekedni gyalogosként, kerékpárosként, és hogy mik a közlekedés legfontosabb szabályai. Külön videókban magyarázzák el és mutatják meg a gyerkőcöknek, miért fontos a láthatóság (Légy feltűnő, mint a papagáj!) és, hogy mik is azok a passzív biztonsági berendezések, eszközök, mire valók, hogyan védik meg a használóikat.

Megismerkedhetnek mindeközben a közlekedési táblákkal, a kerékpáros és a közösségi közlekedés legfontosabb szabályai mellett azzal is, mi a teendő, ha balesetet látnak, hogyan segíthetnek akár még a gyermekek is a rászorulóknak.

Az animációs kisfilmek a lenti linken érhetők el:
https://www.youtube.com/playlist?list=PLHZSeSdgyZlxKyQC58VxlYdOjNvQEr3rq 

Kampánybemutató közleményében a HUMDA azt hangsúlyozta, hogy a biztonságtudatos közlekedés megismertetését a gyermekekkel nem lehet elég korán elkezdeni. Pedig rendkívül fontos, hogy a gyerekek már kisiskolás korukban tudatosan közlekedjenek, eleinte gyalogosan, majd kerékpárral s a közösségi közlekedési járműveken.

A HUMDA kiemelt célja a súlyos és halálos kimenetelű közlekedési balesetek számának radikális csökkentése, ezért készítette el az Ügynökség a gyermekeknek szóló animációs oktatófilmeket. Végül is ők a holnap felnőtt közlekedői! És mert a biztonságtudatos közlekedésre nevelést tényleg nem lehet elég korán elkezdeni.

De legalább olyan fontos, hogy a filmeket és azok mondandóját a gyerekek megértsék és alkalmazni is tudják a tanultakat a hétköznapokban.

„Ennek a munkának fontos eleme a társadalom széleskörű, szemléletformáló edukációja, amely a nemzetközi jó gyakorlatok megismerésével és átvételével, innovatív technológiák bevonásával, valamint az Európai Unió és az ENSZ balesetmegelőzési irányelveinek figyelembevételével történik”, hangsúlyozta kampányindító közleményében az ügynökség.

Az üzenetek természetesen nemcsak a gyerekeket célozzák és nemcsak nekik szólnak. Talán „A füled legyen olyan, mint a nyúlé, a szemed, mint a sasé és légy feltűnő, mint egy papagáj!” üzenet a Látni és látszani kampányokon nevelkedett felnőttek figyelmét is felkelti, és talán még el is gondolkodtatja őket.

Ha mégsem, joggal bízhatnak abban a kisfilmek készítői, hogy lesznek olyan gyerekek, akik hallgatnak majd a filmekben elhangzó felhívásokra, és szólnak a szüleiknek, ha nem úgy közlekednek, ahogy kellene.

… mert mindenkit hazavárnak!

F.Gy.A.