Miért veszélyes az unatkozó eb?

 • A rendszeresen autóban utaztatott házi kedvenceknek csupán az ötödét szállítják biztonságosan.
 • Hogyan reagál majd az ölben tartott vagy a hátsó ülésre fektetett kisállat egy hirtelen fékezésre?
 • Hol vannak a legnagyobb biztonságban a kisállatok, amikor a családdal együtt nyaralni indulnak?

Nyaranta milliónyian kelnek útra, hogy a legkülönbözőbb hazai és határon túli nyaralóhelyeken töltsék a szabadságukat. Ilyenkor sokan magukkal viszik a házi kedvenceiket is, főleg, a több napos vagy hetes nyaralásra. Felmérések 800 ezer és egymillió közé teszik az utazó házi kedvencek, azaz a személygépkocsikban rendszeresen utaztatott kutyák, macskák és más állatok számát.

A házi kedvencek többségét azonban a tapasztalatok szerint a legkevésbé sem biztonságos módon utaztatják a gazdik. Ezzel pedig nemcsak az állat életét és testi épségét veszélyeztetik, hanem önmagukat, az autó többi utasát, sőt más közlekedők élet- és vagyonbiztonságát is.

A Magyar Mentőkutyás Szervezetek Országos Szövetsége évek óta kampányol a házi kedvencek (nemcsak a kutyusok) humánus, de ugyanakkor biztonságos szállításáért. Inkább kevesebb, mint több sikerrel.

Felmérésük szerint Magyarországon a gazdik 37 százaléka ölben utaztatja házi kedvenceit, 27 százalékuk pedig minden biztosító eszköz nélkül a hátsó ülésre fekteti. Ilyenkor mindig az a nagy kérdés, meddig tart az állat türelme, meddig képes és főleg meddig hajlandó egy helyben ülni, feküdni.

Kutyáknak, macskáknak tervezett speciális biztonsági övet, hámot, boxot csupán a rendszeresen kisállattal utazók alig több mint ötöde (21 százaléka) használ!

Nemcsak az állatvédők, az állatokkal dolgozó, velük hivatásszerűen foglalkozó szervezetek – mint a Magyar Mentőkutyás Szervezetek Országos Szövetsége – és az ORFK – Országos Balesetmegelőzési Bizottsága is évről évre felhívja az autósok figyelmét, mekkora veszélyt jelenthetnek a közlekedés biztonságára a nem megfelelő körülmények között szállított állatok.

 • A nem biztonságosan (hámmal, kutya biztonsági övvel) rögzített vagy nem kutyaszállító boxban szállított állatok ütközéskor, de már akár egy hirtelen fékezés, irányváltás során is előrerepülhetnek, aminek beláthatatlan következményei lehetnek. Nemcsak amiatt, hogy még egy néhány kilós állat előre repülő teste is súlyos sérülést okozhat az első üléseken utazóknak. Ráadásul egy elszabadult tárggyal ellentétben az állat harap, karmol, rúg, menekül. A veszélyhelyzetben megrémült állat viselkedése kiszámíthatatlanná válik, ami nem teszi biztonságossá a további együtt utazást. Lecsillapítani, megnyugtatni sem egyszerű egy olyan trauma után, mint amit számára egy ülésről leesés, előrezuhanás és hasonlók jelentenek. Ráadásként az állat viselkedése és a megnyugtatása a sofőr figyelmét is elvonja a vezetéstől.
 • Az unatkozó kutya, macska egy idő után igyekszik valami elfoglaltságot találni magának az autóban. A kutyák elkezdik produkálni magukat, nyalogatni az utasokat, a macskák előre másznak, befészkelik magukat az autó egy számukra izgalmasnak tűnő szegletébe, ami lehet akár a sofőr öle is éppenséggel. Bármit is tesznek, magukra vonják a figyelmet, a sofőrökét is, ami nem szerencsés, főleg, ha idegen utakon, sűrű forgalomban autózik a család.
 • Olykor még a legfegyelmezettebb kutyából is váratlan reakciókat válthatnak ki különböző környezeti ingerek, olyanok, amiket a gazda talán észre sem vesz, nem is észlelhet. (Ne feledjük, az állatok látása, szaglása, hallása jobb az emberekénél!) Egyszer csak felugat a kutya, minden előjel nélkül karmol-támad, menekül a macska, és olykor ennyi is elég, hogy baleset történjen.
 • Még egy jól nevelt, autóhoz, autózáshoz szokott nyugodt állat is mindig magára vonja a gazdi fél szemét, vezetés közben is. Emellett vannak, akik az állatért, vannak, akik a kocsijuk épségéért aggódva figyelik menet közben, nehogy valami rosszat csináljon az állat, vagy csak, hogy meggyőződjön, minden rendben van-e vele. Eközben megint csak nem az úton van a tekintetük.

Nem léteznek statisztikai adatok arról, hogy hány baleset történik évente az autók utasterében elszabadult, fegyelmezetlenkedő vagy megrémült állatok miatt. Baleseti helyszínelőktől azonban tudható, lényegesen gyakrabban felmerül ez a gyanú, mint ahányszor a gazdik elismerik, hogy az állat odakapott neki, játékból megharapta, váratlanul megnyalta őket, vagy egyszerűen csak rohangálni kezdett az autóban és ezért „egy pillanatra nem figyeltem…”.

Baleset után ebből rendszerint csak annyit ismernek el a rendőrök előtt, hogy „egy pillanatra nem figyeltek…” Sokan szégyellik, hogy az állat ekkora galibát okozott, mások magukra dühösek, amiért nem tették be a boxba a házi kedvencüket (több állatnak van szállítódoboza, mint ahányat szükség esetén abban is utaztatnak).

Közlekedési-jogi szempontból a kutya és a macska szállított tárgynak számít, aminek a biztonságos rögzítéséért a gépjárművezetők felelnek. Amúgy sem lenne sok értelme „a szállított tárgyra” hárítani a felelősséget!

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy nemcsak a kutyákat, macskákat frusztrálhatja, hogy órákra összezárják őket kétlábú barátaikkal és eközben nem csinálhatják azt, amit máskor! Az emberek számára is szokatlan a helyzet, főleg azok számára, akik nem utaznak rendszeresen együtt a házi kedvenceikkel vagy akik mások kutyájával, macskájával kénytelenek órákat egy autóban tölteni.

Egy felmérés szerint a nők 23, a férfiak 13 százalékát zavarja a kutya közérzete. Minél inkább aggódnak értük, annál több figyelmet igyekeznek rájuk fordítani utazás közben is. Addig nincs baj, amíg nem a volán mögött ülő családtag az, aki menet közben is gondoskodni próbál a házi kedvencéről vagy ha nem az vezet, akit az állat falkavezérnek tart.

Másfelől a nők 30, a férfiak 40 százalékát már a házi kedvencek puszta jelenléte is frusztrálja az autóban. Mert:

 • nyáladznak,
 • összekarmolják a kárpitot,
 • hullik a szőrük,
 • nem képesek egyhelyben maradni,
 • belenyalnak az utasok nyakába, fülébe.

A szakemberek ezek elkerülésére is, a biztonságos közlekedés érdekében javasolják, hogy a házi kedvenceket mindig a méretüknek, természetüknek megfelelő kutya-, macskaboxban utaztassák. A kis testű állatok szállítására való box akár a hátsó ülésen is elhelyezhető, de legbiztonságosabb a csomagtérben.

Elsőre talán nem tűnik túl humánusnak a csomagtartóba zárni a kedvenceket, de ott vannak a legnagyobb biztonságban. Gondoskodni kell ételről, italról, játékról, és időnként meg kell állni és meg kell szeretgetni őket. Ki fogják bírni az utat.

Célszerű utazás előtt esetleg már hetekkel előbb trenírozni az állatot a hosszú autózásra, a boxban töltendő órákra. Kevésbé fogja stresszelni az utazás, mint ha egy merőben új helyzetként találkozik a hosszú bezártsággal akkor, amikor már úton van a család és amúgy is mindenkiben van némi feszültség, amit az állatok többsége megérez.

Az indulás előtti kötelező felkészülés és ellenőrzés részének kell (kellene), hogy legyen – a jármű és az utasok felkészítésén túl – az állatok felkészítése is arra, hogy mi vár rájuk az elkövetkező órákban. Ha az állat nem vagy veszélyesen rosszul tolerálja a hosszú utazással járó bezártságot, nem szabad erőltetni. Célszerűbb otthon hagyni, ha van, aki gondoskodjon róla. De léteznek már igencsak színvonalas kutya-macska panziók is, ahol a magukfajták között nyaralhatnak a kedvencek, amíg a kétlábúak a tenger vagy a Balaton partján pihennek.

… mert mindenkit hazavárnak!

F.Gy.A.