Mikor veszélyes a halászlé?

A héten bekövetkezett minden, amiről pontosan lehetett tudni, előbb-utóbb bekövetkezik. Először egy napos eső zúdult az ország nagy részére, majd leesett az első hó, ami jórészt gyorsan el is olvadt, s most retteghetünk a kátyúk, a tócsák és a hétvégére kilátásba helyezett ónos eső miatt.

Tudtuk, hogy egyszer csak téliesre fordul az időjárás, akkor is, ha az utóbbi időkben a telek még csak nem is hasonlítottak a „régiekre”, már ami a hőmérsékletet és a hó mennyiségét illeti. Az elmúlt napok balesetei azonban azt mutatják: sokan mégsem készültek fel rá.

A közlekedésrendészet vezetője a héten nyilatkozott arról, hogy az elmúlt napokban megsokszorozódott a rendőri intézkedések száma. Óberling József ezredes szerint döntően azért, mert megnőtt az útelhagyásos-lesodródásos balesetek száma, aminek a legfőbb oka az lehet, hogy az autósok többsége még mindig nyári gumikkal közlekedik. Azokat pedig nem a mostanihoz hasonló hideg időjárásra, vizes, jeges-csúszós, olykor jégbordás utakra fejlesztették.

Aki még nem tette meg, sürgősen cseréltesse le a gumijait, még mielőtt kitörne az év végi össznemzeti utazási láz.
Karácsonykor és Szilveszterkor általában a fél ország felkerekedik, a többség autóval. Elég egy nem kellőképpen felkészített autó is ahhoz, hogy a nagy sietségben baleset történjen (vagy csupán a legrosszabb helyen lerobbanjon, és elzárja az utat), ami miatt aztán órákkal megnőhet az utazásra szánt idő.

Senki ne feledje: ilyenkor olyan autósok is volánhoz ülnek, akik év közben alig vezetnek. A téli útviszonyok, a szokásosnál jóval nagyobb forgalom és benne a szokottnál is több rutintalan sofőr, nem éppen a biztonságos közlekedés garanciája. Még akkor sem, ha nem hivatalos felmérések szerint a balesetek jó részét ilyenkor nem a rutintalan mazsolák, hanem a miattuk türelmüket vesztő, kapkodó „rutinos” sofőrök okozzák.

Senki ne feledje: a karácsonyi halászlé újramelegíthető, ha csak késve tud asztalhoz ülni a család, ám rendkívül balesetveszélyes azért sietni, hogy ne hűljön ki!

A balesetmegelőzési szakemberek évek óta szajkózzák:

 • Az év végi rokonlátogatásokra mindenki induljon el időben!
 • Szenteste a vacsora akkor kezdődjön, amikor együtt a család, hogy senkinek se kelljen kapkodnia és száguldoznia azért, hogy „időben” megérkezzen!
 • Indulás előtt mindenki ellenőrizze a gumikat, a féket, az akkumulátort, a világítást és a fűtést! Különösen, ha hosszú útra indul!
 • Legye tele a tank (ha esetleg hosszabb várakozásra kényszerülnének út közben) és töltsék fel fagyállóval az ablakmosó-folyadék tartályát (az ilyen piszkos-sárfelverődéses időben több, mint hasznos lehet)!
 • Legyen az autóban pokróc vagy meleg ruha, termoszban meleg ital, telefontöltő, esetleg hólánc és hólapát! Attól még, hogy induláskor hétágra sütött a nap, pár száz kilométerrel távolabb (főleg a hegyek között) és/vagy pár órával később akár hóviharba is kerülhet.
 • Érdemes indulás előtt tájékozódni az Útinformnál az esetleges lezárásokról és az Időképen (vagy más időjós portálon) a várható időjárásról. Fontos, hogy minden esetben a legrosszabb eshetőségre készüljünk fel, akkor nem érhet senkit csalódás.

De még a nagy karácsonyi népvándorlásig előttünk van az utolsó nagy roham az ajándékokért, az ünnepi menühöz valókért, s a különböző apróságokért, amik még hiányoznak. Már bronz és ezüst vasárnap is áldatlan állapotok uralkodtak egyes nagy bevásárlóközpont parkolóiban, és úgy tűnik a helyzet immár a hétköznapokra sem konszolidálódik.

Az évnek ebben az időszakaszában a nagy rohanás és folytonos kapkodás miatt ugrásszerűen megnő a kisebb-nagyobb koccanásos balesetek száma. Elég egy kis figyelmetlenség és akkora kár keletkezik az autóba, amennyit karácsonyi ajándékra és az ételekre szántunk. Vagy akár még nagyobb is. Már pedig, ha a sofőrök csak arra koncentrálnak, hogy hol találnak végre egy szabad parkolóhelyet, akkor könnyen megtörténhet a baj.

Speciális pláza-KRESZ

 • A bevásárlóközpontok parkolói közcélra megnyitott magánutak, ahol – ezt a legtöbb helyen ki is írják – a KRESZ szabályai az irányadók.
 • A parkolók belső „útjai” azonban nem mindig számítanak a KRESZ szerint értelmezett útnak, így nem minden esetben érvényesül az a szabály sem, hogy annak van elsőbbsége, aki kihajt az útra!
 • A parkolókban is érvényes a jobbkéz-szabály!
 • Bár még nem igen volt rá példa, hogy a rendőrség sebességet mért volna egy pláza parkolójában, de lehetősége és joga is van hozzá, ezért célszerű betartani az üzemeltető által előírt sebességkorlátozásokat.
 • Nem törvényszerű, hogy annak van elsőbbsége, aki már befejezte a vásárlást és menne haza kipihenni az ajándékvadászat fáradalmait.
 • A karácsonyi vásárlási láz és a várakozás nem függeszti fel a fizika törvényeit, a karambol ilyenkor is lehet fájdalmas, de mindenképpen kárt okoz!

Az egyik leggyakoribb konfliktushelyzet a parkolóban, hogy kinek van elsőbbsége akkor, ha egy autó éppen kiállni készül a parkolóhelyről, a másik pedig éppen parkolóhelyre vadászik. Logikus lenne, hogy a „vadász” adjon szabad utat a távozni készülőnek, és így nem kell tovább szabad helyet keresni. Csakhogy sok autós inkább tesz pár kört abban a reményben, hogy végül közvetlenül a bejárat előtt parkolhasson, mint sem, hogy attól távol tegye le az autóját.

A parkolóhelyekért folytatott harc közepette sokan abból indulnak ki, hogy minden esetben annak van elsőbbsége, aki éppen parkolóhelyre vadászik, hiszen ő halad az „úton”. Csakhogy ez nem igaz, és bizony a parkolókban is érvényes a jobbkéz-szabály, azaz, aki parkolóhelyre vadászóknak elsőbbséget kell adniuk azoknak, akik jobbról épp kiállnának a parkolóhelyükről!

A plázák környékén ilyenkor sok az önfeledt és emiatt figyelmetlen járókelő, a csomagokkal felpakolt, ideges ember. És megnő a „zombiveszély” is. Ilyenkor nemcsak a fiataloktól kell tartani, hogy a telefonjukat bámulva, hangos zenét hallgatva féktávolságon belül lelépnek a közeledő autók elé. Az idősebbek is ellenállhatatlan vágyat éreznek, hogy már a kocsijuk felé gyalogolva beszámoljanak az otthoniaknak, hogy mi minden vásároltak és „nemsokára otthon lesznek”.

Hiába tudja mindenki, hogy a közlekedésben a harag és a türelmetlenség rossz tanácsadó, ilyenkor mindenki sietne, mindenki izgatott. Jó, ha erre még indulás előtt gondolunk. Az utolsó karácsonyi bevásárlásnak legfeljebb a kezdete biztos, de hogy mikor lesz vége és mikor ér haza a család, már nem az.

F.Gy.A.