Milliméterekre voltak a haláltól

  • A gyalogos-átkelőhely előtt öt méteren belül tilos megállni! Nyomós oka lehet annak, ha valaki ennek ellenére megáll ott! Ez intő jel kell, hogy legyen!
  • Egy 20 éves fiatalember volt az a kaposvári ámokfutó, aki kis híján elsodort a zebrán egy görkorcsolyás lányt és a barátját. Millimétereken múlt a tragédia.
  • 150 ezer forintra büntették, és egy évre eltiltották a vezetéstől, de a végszámla még akár 200 ezer forinttal is nőhet. Alább elmondjuk, hogy miért!

A kiszabható maximális büntetéssel sújtotta a Kaposvári Rendőrkapitányság azt a 20 éves fiatalembert, aki néhány napja Kaposvárott, a Füredi út és Vörösmarty utca kereszteződésénél lévő gyalogátkelőhelyen kis híján elsodort egy átkelő párt. A görkorcsolyázó lány és az őt kísérő barátja a kétszer kétsávos út negyedénél járt, amikor egyik pillanatról a másikra a halál torkában érezhették magukat.
Egy autós fedélzeti kamerája rögzítette magát az esetet, és az előzményeit. A Budapesti Autósok Közössége oldalán közzétett felvételen látható, hogy az út- és látási viszonyok tökéletesek voltak. Nem volt túl nagy forgalom, mindenki, minden irányba kellő távolságra elláthatott.

Az ominózus gyalogátkelőt jó előre jelezték az úttestre festett háromszögek, később a tábla is.

Látható, amint a kamerás autó lassít, amikor a fiatalok megálltak a járda szélén – testbeszédük nem hagyott kétséget a sofőrben: át akarnak kelni a zebrán. Már egészen lassan ment a kamerás autó, amikor elhúzott mellette egy fekete kocsi. „Határeset”, jegyezte meg egy közlekedési ügyekre specializálódott ügyvéd.

„Nem elegáns, mert, ha valaki a külső sávban haladó autó lassítását látva átfutott volna a zebrán, a fekete autó nem biztos, hogy meg tudott volna állni. De mivel a gyalogosok még nem léptek le az úttestre, őt valószínűleg akkor sem vonták volna felelősségre, ha mindez egy rendőr orra előtt történik”, magyarázta a jogász.

Azonban ami ez után történt, arra nincsenek szavak.

Már állt a kamerás autó, a fiatalok már elhaladtak előtte és épp elérték a felezővonalat, amikor a belső sávban elszáguldott előttük egy személygépkocsi. A fiatalember épp csak vissza tudta rántani a görkorcsolyával kissé ingatagon közlekedő barátnőjét, amikor a kamerás autó sofőrje rájuk dudált.

A gyalogosoknak szabályosan elsőbbséget adó sofőr láthatta a tükörben a belső sávban  tempósan közeledő autót és a sebességéből arra következtetett, hogy az nem fog megállni a zebra előtt, ezért nyomta meg a dudát.

Jól tette. A fiatalember a hangjelzésre visszarántotta a lányt, a következő pillanatban elszáguldott mellettük egy autó. Jól látható a felvételen is, hogy tényleg csak millimétereken múlt, hogy nem sodorta el az autó a két fiatalt.

A kocsi ezek után megállás nélkül tovább száguldott.

Ne tegye próbára az őrangyalát!

Kétség nem férhet hozzá, ha a görkorcsolyás lányt nem kíséri a barátja, nem fogja a kezét és ennek köszönhetően nem tudja szempillantás alatt visszarántani az orruk előtt elszáguldó autó elől, amikor a kamerás autó kürtje vészjóslón megszólalt, az eset számukra biztosan nem végződött volna happy enddel. Már csak azért is megfontolandó biztonságos-e görkorcsolyázni a zebrán. Főleg akkor, ha valaki nem profi ebben a sportban, ha nem képes egyik pillanatról a másikra megállni, ha kell. Látható, hogy elég egy ámokfutó, aki figyelmetlenségből, vagy mert nem is tudta hogyan kell az adott helyzetben szabályosan és biztonságosan közlekedni, és máris a halál torkában találja magát a nem kellően óvatos közlekedő. Ott pedig már minden milliméter, minden mozdulat számít. Egyáltalán nem mindegy, milyen gyorsan tud megállni, irányt változtatni vagy elvetődni valaki a felé száguldó autó elől.

A kamerás autó még állt, amikor egy újabb gyalogos érkezett a gyalogátkelőhelyhez, megállt, jelezvén, hogy ő is át szeretne majd jutni a túloldalra. Ekkor érkezett a kamerás autó mellé egy fehér áruszállító. Szép lassan elhaladt az álló kocsi mellett. A gyalogos akkor még nem lépett le a járdáról.

A felvételt feltöltötték a Budapesti Autósok közösségének oldalára, és természetesen megkapta a rendőrség is. Órákon belül azonosították a majdnem gázoló sofőrt, és a kiszabható legsúlyosabb bírsággal sújtották.

Ám ez a manőver jóval többe fog kerülni a szabályokat nem ismerő, vagy ha ismeri, azokkal nem sokat törődő fiatalembernek, mint 150 ezer forint. Mivel a jogosítványát egy évre elvették, csak akkor kaphatja vissza, ha sikeres vizsgát tesz a számára előírt utánképzésen. (Ez mindenkire igaz, akinek fél évnél hosszabb időre függesztik fel a gépjárművezetői jogosultságát.) Elvégezheti az utánképzést az eltiltás ideje alatt is, de a jogosítványát csak az eltiltás lejárta után kaphatja vissza.

Azok szerint, akik átestek már valamilyen utánképzésen, maga a procedúra rosszabb, mint az azt megelőző rendőrségi (egyeseknél bírósági) eljárás.

Először is el kell menni egy úgynevezett feltárásra, ahol különböző szakemberekből álló team  hosszas vizsgálódás után eldönti: a jelentkezőnek pontosan milyen utánképzésen kell részt venni. A feltárás önmagában 18.220 forint a B. kategóriájú jogosítvánnyal rendelkezők esetében.

Egy általunk megkérdezett szakember szerint a konkrét ügyben érintett fiatalembernek jó esélye van arra, hogy „A közlekedési képzettség hiányosságainak megszüntetésére irányuló elméleti foglalkozás” és a „Magatartásformálás” című programból összeállított vegyes képzésre utalják. Az előbbi öt órás és két alkalommal kell megjelenni az utánképzésen, a második 25 órás, ami öt alkalmat jelent, ötször öt órát.

Nem mellesleg a vezetési hiányosságok megszüntetésére irányuló foglalkozás 40.250, a Magatartásformálás 143.750 forintba kerül. És mindkét program végén vizsgát kell tenni, ami nem formális, meg is lehet bukni, ez esetben pótvizsgadíjat kell fizetni.

Miközben örülünk annak, hogy a (jóindulatúan fogalmazva) figyelmetlen autós nem sodorta el a fiatalokat, érdemes azért azt is végig gondolni, mi történt volna, ha a kamarás autó vezetője nem dudál, vagy ha a lányt egy pillanattal később rántja vissza a barátja.

Közúti baleset okozásáért, azaz, ha „a közúti közlekedés szabályainak megszegésével másnak vagy másoknak gondatlanságból súlyos testi sértést okoz, akár egy évi fogházat is kaphatott volna”. És ehhez jött volna még az a maximum három év, amit segítségnyújtás elmulasztásáért szabhat ki a bíróság azokra, akik maguk idézték elő a veszélyhelyzetet, és utána nem álltak meg, nem győződtek meg arról, hogy nem szorul-e valaki segítségre, és nem tesz meg mindent az esetleges sérültek érdekében a mentők és a hatóságok kiérkezéséig.

 F.Gy.A.