Mindannyian a fejlesztők próbababái vagyunk?

  • A Full Self-Driving neve ellenére egy fejlesztési fázisban lévő szoftver.
  • Tökéletesítéséhez a valós forgalomban szerzett visszacsatolásokra van szüksége.
  • Tudtunkon kívül kísérleti alanyok vagyunk egy termék jobbá tételében, állítja a neves amerikai közlekedésbiztonsági aktivista.

A Tesla úgynevezett Full Self-Driving (FSD) technológia általános bevezetése az elmúlt évtizedek egyik legveszélyesebb és legfelelőtlenebb lépése, amit egy autógyártó cég megléphet – állítja Ralph Nader senior fogyasztóvédelmi és közlekedésbiztonsági aktivista. Felhívásában az áll, sürgős üzenetet kell küldenünk a törvényhozóknak, hogy a közlekedők nem válhatnak tudtukon kívül próbababákká egy nagyvállalatnak, és annak híres vezérigazgatójának szolgálatában. Az emberölést a törvény bünteti, és ez mindenkire vonatkozik.

Ralph Nader azzal vált legendává az autóiparban, hogy az első generációs, 1960–1963 között a General Motors által gyártott Corvair modell kormányzással és futóművel kapcsolatos problémáit taglalta 1965-ben kiadott, „Nem biztonságos semmilyen sebességgel” című könyvében. A GM-nek több mint 100 perben kellett helytállnia a Corvair baleseteivel kapcsolatban. A könyv azonosította a Chevrolet felfüggesztést tervező mérnökét, aki megküzdött azzal a döntéssel, hogy – költségcsökkentési okokból – elhagyja a későbbi modellekre már felszerelt első bukókeretet. A Corvair eladásai az 1965-ös 220 ezerről 1966-ban 109 880-ra csökkentek. 1968-ra a termelés 14 800-ra esett vissza.

A most 88 éves aktivista szerint az amerikai Országos Közúti Közlekedésbiztonsági Hivatal (NHTSA) felhatalmazással rendelkezik arra, hogy gyorsan fellépjen a közúti katasztrófák megelőzése érdekében. Az NHTSA-nak biztonsági visszahívási jogkörével kellene elrendelnie az FSD technológia eltávolítását minden gépkocsiból.

Nader szerint a Teslának soha nem lett volna szabad beépítenie ezt a technológiát járműveibe. Jelenleg több mint 100 ezer Tesla-tulajdonos használ az USA-ban olyan technológiát, amely a kutatások szerint nyolc percenként hibázik.

Az aktivista felhívta a figyelmet, hogy nem csak a szoftvert használó járművezetők vannak veszélyben, hanem minden, velük egy útszakaszon közlekedő autós, motoros, kerékpáros vagy gyalogos is.

 N.V.