Mindenszentekkor még óvatosabban!

 • Fokozott rendőri jelenlét várható az utakon – és nemcsak a temetők környékén!
 • Senki ne vezessen rutinból, a sírkertek közelében megváltozhat a forgalmi rend!
 • Aki teheti, használja a sűrített járatokkal üzemelő közösségi közlekedés járatait!
 • Ilyenkor a temetőket és az oda közlekedő buszokat a zsebtolvajok is látogatják.

Mindenszentek és Halottak napján hagyományosan családok sokasága kel útra, hogy meglátogassák szeretteik nyughelyét. Emiatt azonban nemcsak a temetőket, sírkerteket övező utcákban és az odavezető utakon kell megnövekedett forgalommal, gyakran jelentős zsúfoltsággal is számolni. Ilyenkor az olyan vallási és családi ünnepekhez hasonlóan, mint amilyen a karácsony vagy a húsvét, az ország egy része felkerekedik és ez meglátszik az országos főutak és az elsőbbrendű utak forgalmán is.

A temetkezési helyek üzemeltetői, a rendőrség és a köz- és közlekedésbiztonság fenntartásában ilyenkor is kiemelt szerepet vállaló polgárőrség prognózisa szerint az idén – mivel Mindenszentek napja a hét közepére, szerdára esik – várhatóan megoszlik a temetőlátogatók rohama a Mindenszentek, valamint az azt megelőző és követő hétvégék között. Ez részben jó hír, hiszen, ha a prognózisuk helyesnek bizonyul, a temetőlátogatók rohama összességében kisebb lesz a két-két hétvégi napon és a 2000 óta ismét munkaszüneti nap Mindenszentek napján.

A rendőrség és a polgárőrség erre a forgatókönyvre készül.

Október 28-29-én, november elsején és november 4-5-én is jelentős létszámmal vonul fel a rendőrség és a polgárőrség a temetkezési és kegyeleti helyek környékén és az azokhoz vezető utak mentén is. Elsősorban a megnövekedett forgalomra tekintettel a közlekedés folyamatosságának és biztonságának a fenntartása a cél, nem a bírságolás. Különösen igaz lesz ez a közvetlen a temetőkhöz vezető utak mentén. Ez persze, mint mondták, nem jelenti azt, hogy a szabályszegőknek ezeken a napokon mindent elnéznek majd!

Sokéves tapasztalat, hogy Mindenszentek napján (és az előtte lévő és az azt követő hétvégén is) a legtöbb gondot az okozza, hogy sokan nem szánnak kellő időt a temetőlátogatásra. Sietnek, emiatt hamar elvesztik a türelmüket, tolakodni kezdenek, meggondolatlanul hirtelen manőverekbe kezdenek, ami a zsúfolt utakon sokkal balesetveszélyesebb, mint máskor. A fokozott rendőri jelenléttől egyebek között azt remélik az illetékesek, hogy az autóval közlekedők megfontoltabban vezetnek.

A közlekedésbiztonsági szakemberek mindenkinek azt tanácsolják, aki autóval indul a temetőkbe, hogy

 • számoljon a szokásosnál jóval nagyobb menetidővel,
 • készüljön fel arra, hogy egyes sírkertek környékén a megnövekedett forgalom miatt ideiglenesen változhat a forgalmi rend,
 • ne bízzon abban, hogy a temető bejáratának közelében talál majd szabad parkolót; előfordulhat, de kicsi az esély rá,
 • a szabálytalanul parkolók autóit azonban elszállíthatják: ha akadályozzák mások haladását, akkor biztosak lehetnek benne, hogy meg is teszik.

Érdemes előre tájékozódni az interneten. Sok helyen – már ahol van rá lehetőség, de főleg szabad terület – ideiglenes parkolókat nyitnak a megnövekedett forgalomra tekintettel.

Ezek jellemzően őrzött parkolók. Ahol lehetőség van rá, a rendőrség fokozott járőrözéssel, ideiglenes kamerarendszerrel, újabb drónok rendszeres reptetésével igyekszik távol tartani a megemlékezők autóitól a tolvajokat. Ennek ellenére a rendőrség mindenkit arra kér, hogy értékeiket ne hagyják látható helyen az utastérben. Amiket nem kívánnak magukkal vinni a sírkertbe, zárják a csomagtartóba, ahol nem látja senki.

Fontos, hogy azokban a temetőkben, ahová általában – vagy ha csak Mindenszentek napján is, de – autóval behajthatnak a látogatók, mindenütt a KRESZ szabályai érvényesek.

Most ráadásul senki nem indulhat ki abból, hogy a temetőben úgyse állítja meg a rendőr, ha nem tart be egy KRESZ szabályt. Ugyanis akár még ez is megtörténhet. Mivel a sírkerteket ilyenkor zseb- és táska tolvajok is előszeretettel látogatják (ők mindig és mindenhol megjelennek, ahol rövid idő alatt nagy tömegek fordulnak meg), a rendőrség is jelen lesz a temetőkben!

Mindazonáltal nemcsak az autósoktól, a temetőket gyalogosan, kerékpárral vagy bármilyen más közlekedésre is alkalmas eszközzel felkeresőktől fokozott óvatosságot kérnek a hatóságok és a sírkertek üzemeltetői. A gyász, a megemlékezés, a temetők hangulata mindenkit lelassít, elgondolkodtat kissé, olykor nem is olyan kissé, s ilyenkor hajlamos az ember kevésbé körültekintőnek lenni. Ezért is fontos, hogy a temetőbe autóval behajtók olyan óvatosan manőverezzenek, amennyire csak lehetséges.

Ahol van közösségi közlekedés, aki csak teheti használja azt a temetőlátogatáshoz. Mindenszentekkor és halottak napján minden nagyvárosban sűrítik a temetői járatokat. Ezzel együtt érdemes előre megtervezni az odautazást, különösen azoknak, akik vidékről, autóval érkeznek az adott városba.

Nézzenek utána, hol tudják a legbiztosabban és legnagyobb biztonságban tudva letenni az autójukat, onnan milyen közösségi közlekedéssel jutnak el a temetőig!

A rendőrség minden évben külön is figyelmezteti a temetőkhöz buszokkal, villamosokkal utazókat, legyenek ők is óvatosak. A zsúfolt járművek a zsebtolvajok legkedveltebb vadászterületei.

 • Senki ne tartson pénz, pénztárcát a kabátja külső zsebében!
 • Ha a sírra szánt virágot, koszorút a temetőnél vásárolja meg, legyen körültekintő, amikor elteszi a pénztárcáját!
 • A sírok gondozása közben se hagyja távol magától senki a táskáját, az értékeit!

Van azonban még egy fontos szempont, amit figyelembe kell venni mindenkinek, aki október 2.8 és november 5. között szerettei nyughelyének meglátogatására indul. Október 29-én térünk át a téli időszámításra. A mostani óraátállítás ugyan a tapasztalatok szerint kevésbé megterhelő a szervezetre, mint a tavaszi, azonban sokakat megvisel, és átlagosan 4-14 napig tart, amíg a szervezet belső órája igazodik az új időszámításhoz. Ez idő alatt pedig sokan sokaknál léphet fel:

 • alvászavar,
 • mással nem indokolható fáradtság,
 • emésztési panaszok,
 • étvágytalanság,
 • ingerlékenység,
 • szívfrekvencia ingadozás,
 • a koncentrálóképesség csökkenése.

Ezek, a nagyobb arányban az időseket, a betegeket és a gyermekeket érintő hatások külön-külön is rontják a vezetési képességet, együttesen még inkább. Ezért is javasolják – nemcsak a közlekedésbiztonsági szakértők, hanem – az orvosok, hogy aki tudja magáról, hogy az óraátállítást követő napokban nem úgy reagál a külvilág ingereire, mint máskor, lehetőleg ne autóval induljon szerette sírjához.

F.Gy.A.