Mini KRESZ-tanfolyamot indított a Magyar Közút!

  • A lépcsőrendben haladó és figyelmeztető jelzést is használó hókotrókat előzni tilos.
  • Több baleset történt a fenti szabály megsértése miatt – figyelmeztet a Magyar Közút.
  • Két hóeke között a sávváltás a félretolt hó miatt  veszélyes, sőt olykor szinte lehetetlen.

Aki rendszeresen autózik a hazai utakon, olvassa lapunkat vagy más, közlekedéssel, közlekedésbiztonsággal foglalkozó újságokat, portálokat, okkal hiheti, hogy neki már nem lehet újat mondani vagy mutatni, tudja mennyi felelőtlen és figyelmetlen ember vezet. Így volt ezzel e sorok írója is, amíg az élet meg nem tanította vele, hogy az emberi figyelmetlenség, meggondolatlanság határtalan és mindig képes olyasvalamit produkálni, amire józan ésszel senki nem gondolt volna. Mindig akad valaki, aki olyan manőverbe kezd, amiről már a kezdetén látni, hogy nem lesz képes befejezni. Ép bőrrel és autóval legalábbis nem.

A minap a Magyar Közút közleményben hívta fel az autósok figyelmét, hogy ne előzzék meg a hókotrókat a többsávos utakon, mert veszélyes és nem mellesleg a KRESZ is tiltja. Miért tart mini KRESZ-tanfolyamot a Magyar Közút? A szabály ebben az esetben egyértelmű!

Mit mond a KRESZ?
42.§ Magatartás megkülönböztető vagy figyelmeztető jelzéseket használó járművekkel szemben.
(4) A figyelmeztető jelzést (sárga villogó fényt) használó járművet fokozott óvatossággal szabad megközelíteni, mellette elhaladni, vagy megelőzni.
(5) Olyan úttesten, amelyen az azonos irányú forgalom számára két vagy több sáv van kijelölve, az azonos iránya valamennyi forgalmi sávban egymás mellett haladó hó eltakarítást végző és figyelmeztető jelzést használó járműveket megelőzni tilos. Az ilyen járművek mögött a követési távolságot fokozott óvatossággal kell megválasztani.

Találni a KRESZ-ben nem is egy olyan rendelkezést, amelyek olykor még a szakembereknek is feladják a leckét, hogy „ez most pontosan mit is akar jelenteni”, de a fentebb idézett rész bizonyosan nem tartozik közéjük. Ez félreérthetetlen. Sőt, túlságosan is szájbarágó – gondoltam én eddig.

Végül is, logikus: a hókotró előtt hó fedi az utat, mögötte már nem, vagy nem olyan sok, ami komolyan megnehezítené az autózást. Semmi értelme a havas úton csak azért előzésbe fogni, hogy utána pár kilométer/órával gyorsabban haladhasson, mint a hókotró mögött tehetné. Ráadásul úgy, hogy jó eséllyel nem is mindig látja, hogy hol van az útnak a széle és hol a közepe.

Nem beszélve arról, hogy a hókotró elöl tolja le a havat az útról, hátul pedig szórja az ilyen-olyan kristályos síkosságmentesítő anyagokat. Ezek jellemzően nem barátai az autók fényezésének, részben talán ezért is áll a KRESZ-ben, hogy tessék fokozott óvatossággal megválasztani a követési távolságot.

Mindez logikusnak tűnik és azt gondolná az ember, hogy a fenti szabályokra nem is kellene külön felhívni az autósok figyelmét. Nos ez is tévedés. Kell.

Miután több baleset is történt, a Magyar Közút közleményben hívta fel az autósok figyelmét, hogy ne előzgessék a hókotróit, mert nem veszélytelen, a többsávos utakon pedig kifejezetten tiltott, ennek ellenére sokan megtették és többen balesetet is szenvedtek emiatt. Egyik sem volt (eddig) súlyos, mind sok kellemetlenséget okozott és nemcsak az érintetteknek.

Pedig még azt sem mondhatjuk, hogy az időjárás túl sok hóval kényeztette volna eddig a tél szerelmeseit…

Jellemző, hogy a már letakarított belső sávban autózók elhajtanak a külsőben dolgozó hókotró mellett, mert bár az ő sávjukban is dolgozik egy, azonban azt messziről látják, hogy a két hóeke között lesz annyi távolság, ami elég lesz ahhoz, hogy azt jobbról megelőzzék (a figyelmeztető jelzést használó járművek jobbról is megelőzhetők szükség eseten) és akkor száguldhatnak tovább.

Két körülménnyel azonban nem számolnak.

Az egyik, hogy a lépcsőrendben haladó hókotrók között nincs azért olyan nagy távolság – már ha figyelembe vesszük azt is, hogy mindkettő szórja a síkosságmentesítő zúzalékot, ezért nem lehet (nem biztonságos) olyan közel menni hozzá, mint amennyire más járművek mögé áll az ember, ha az előzésükre készül. Magyarán az előzés előtt a gép telibe veri a mögötte érkező (előzni készülő) autóst a síkosságmentesítő zúzalékkal, ha túl közel megy hozzá, ha pedig biztonságos távolságra lemarad tőle, már nincs is olyan sok hely a sávváltáshoz.

A másik tény, amit figyelmen kívül hagynak a hókotrókat szabálytalanul előzők, hogy a belső sávból ki-, avagy félretolt hó vastag és nem könnyen (vagy legalábbis nem kockázatmentesen) áthatolható akadályt képez a két sáv között. Ezt a vaskos, kásás-sáros hóbuckát a szélső sávban dolgozó hókotrónak kell majd letolnia az útról.

A szabályokat nem ismerő és nem is kellően megfontolt autós tempósan elhalad a külső sávban dolgozó hókotró mellett, még siet is egy kicsit, mert annak a szórási mezőjébe is belelóg egy kissé az autója és ő nem szeretne túl sok homokkal kevert akármit összeszedni. Amikor azonban utoléri és előzni kezdené a belső sávban dolgozó munkagépet, rájön, hogy a két hókotró között van egy sorompó! Vastag, hóból van, ráadásul nem látni, hogy (a hóval borított) túloldalon pontosan hol is van az út széle. Elbizonytalanodik, a fékre lép, s hogy ez után mi történik, az gyakran inkább a vak szerencsén, mintsem a sofőr és autója képességein múlik.

Épp ezért, kevés kivételtől eltekintve ezen a ponton fel is adják az előzést. A bölcsebbek lelassítanak annyira, hogy leszakadjanak a külső sávban haladó hókotró mögé, és ha lassabban is, mint szeretnének, de biztonságosan haladnak tovább az úttakarítók mögött.

De miért kellett ehhez közleményt kiadni a Magyar Közútnak? Miért nem látják be egyes autósok, hogy a hótól letakarított és felszórt úton könnyebben, biztonságosabban haladhatnak, mint a havason? Vagy azt, hogy két hókotró között a hirtelen manőver, fékezés, sávváltás igencsak  kockázatos. A hókotró nagy, kemény és nehéz. A legjobb, a legnagyobb városi terepjáró sem lehet az ellenfele.

Baleset esetén viszont a hókotrónak is meg kell várnia a rendőri intézkedés befejezését, addig nem kotorhatja a havat. Ennek viszont aligha örülnek azok, akik nem gondolják azt, hogy rájuk nem vonatkoznak a KRESZ előírásai és ők bármilyen úton (is) képesek biztonságosan autózni, mert rájuk a fizikai törvényei sem vonatkoznak.

Ha már előttünk van és tisztítja az utat, örüljön a hókotrónak. Persze tudom, vannak, akik szeretnek szűz vagy akár még a félig letaposott hóban is vezeti. Tőlük csak annyit kérnek a közutasok, hogy tartsák be a szabályokat. Ahol tilos, ne előzzenek, ahol szabad, legyenek különösen óvatosak. Bár a hókotró mögött autózni mindig biztonságosabb, mint előtte.

 F.Gy.A.