Mit kerestek a Békés megyei ügyészek Alsó-Ausztriában?

  • Ezek az ügyészek nem az előmenetelért pedáloznak
  • Eddig 17 megye 88 járási ügyészségét járták körbe
  • Ausztria után más szomszédos országokra is sok kerülhet
  • Vádolnak és tekernek!

Forrás: ugyeszseg.hu

Egy ügyészekből és barátaikból álló tízfős csapat egyetlen nap alatt végigjárta Vas megye négy járási ügyészségét. Békés megyéből érkeztek az ország nyugati csücskébe, még a múlt pénteken.

Akciójuknak nem volt semmiféle hivatalos jellege, azaz nem egy bűnügy vagy egy szövevényes jogeset miatt járták végig a vasi járási ügyészségeket, hanem csak úgy. A társaság tagjai ugyanis gyakorlott kerékpárosok, akik heti rendszerességgel 100-200 km-t tesznek meg két keréken.

A csapatot három fiatal ügyész alapította Békés megyében 1999-ben. Ők anno együtt indultak a Békéscsaba-Nagyvárad szupermaratonon, és a felkészülés ideje alatt nemcsak futottak, hanem kerékpároztak is. A közös tekerés közben jött az ötlet, hogy körbekerékpározhatnák az ország összes járási ügyészségét. Persze megyénként.

Az első megyekört helyben teljesítették, Békésben, majd Pest megyébe látogattak el.

Forrás: ugyeszseg.hu

További öt megye járási ügyészségeinek felkeresését pár év szünet követte. Csak 2015-ben élesztették újra a „megyekörök” hagyományát. Azóta magasabb fordulatra kapcsoltak, előfordult, hogy több megyekört is teljesítettek egy év alatt.

Eddig 3.720 km-t tettek meg és 17 megyében, 88 járási ügyészségen, Budapesten pedig 14 kerületi ügyészségen jártak. A leghosszabb kör Borsod-Abaúj-Zemplén megyében volt, ahol 400 km-t tettek meg két nap alatt. Az egy nap alatt teljesített leghosszabb táv 350 km volt Pest megyében, a legrövidebb pedig 130 km Nógrád megyében.

A kialakult gyakorlat szerint a megyekört a székhelyi járási ügyészségen kezdik. Minden felkeresett ügyészségen aláírást és bélyegzést kérnek a náluk lévő térképre, váltanak pár szót a kollégákkal és már indulnak is tovább. A csapat közben folyamatosan bővült más megyék kerékpáros ügyészeivel.

Az új tagokkal immár tízfősre bővült társaság pénteken a Szombathelyi Járási Ügyészségről indult a vasi megyekörre. Először a Sárvári és a Körmendi, végül pedig a Kőszegi Járási Ügyészséget keresték fel, majd 160 km-t megtéve Szombathelyen zárták a kört délután négykor.

Forrás: ugyeszseg.hu

A társaság tagjai a túra legszebb szakaszának a Körmend-Kőszeg távot szavazták meg egyhangúlag, aminek során több festői települést és Ausztriát is érintették.

Az egyébként gyakran előforduló defektek miatt szerencsés, ha gépkocsi is kíséri a csapatot a szükséges javító készletekkel. A vasi körön defekt nem volt, kellemes napos időben, 28,6 km/h átlagsebességgel haladtak a jó állapotú utakon, és elakadás nélkül teljesítették a távot.

A csapat a hétvégén is tovább tekert, szombaton Alsó Ausztriában, a St. Coronán jártak 900 méter magasan, vasárnap pedig levezetésként felkeresték Léka várát és a Rohonci tavat.

Simon József főügyész címzetes fellebbviteli főügyészségi ügyész beszámolója nyomán:

F.Gy.A.