Most civilek Pofátlan(TAN)ítottak rendőröket

  • Két felvétel is felkerült a világhálóra, amelyen rendőrautók követnek el olyan szabálysértéseket, amikért másokat a Pofátlan(TAN)ítók lekapcsolnak.
  • A rendőrség közölte: a közlekedési szabályokat mindenkinek be kell tartani, a rendőröknek is.
  • Most nem lesz szükség feljelentésre a civil autók fedélzeti kameráival készült felvételekhez.
  • Minden rendőrautóban van helymeghatározó-nyomkövető, így csak idő kérdése, hogy mikor azonosítják be a rendőrök a pofátlankodó kollégáikat.

Forrás: bpiautosok.hu

Gyors egymásutánban két videó is megjelent a világhálón a közlekedési szabályokat finoman szólva nagyvonalúan kezelő rendőrségi autókról. Az RTL Klub televíziója október 3-i esti adásában mutatta be a felvételeket.

Egyik a Puskás Ferenc Stadion közelében készült, ahol bár már pirosat mutatott a kereszteződésben a lámpa, két rendőrkocsi azonban simán áthajtott rajta. Szerencsére a szembejövő forgalom még nem indult el, amikor átkocsikáztak előttük.

A másik felvételt a Budapesti Autósok Közössége oldalára töltötte fel egy autós. Ez, ha lehet még nagyobb pofátlanságot mutat be, mint az előző, ahol a kereszteződéshez lendületből érkező két rendőrségi jármű egyszerűen „csak” átviharzott a „még majdnem sárgán”; ahogy ezt autósok egymás közt mondani szokták. A második esetben, ami a felvétel tanúsága szerint  IX. kerületben, nem messze a kerületi kapitányságtól történt, az amatőr felvételen tisztán látszik, hogy a rendőrautó egy ideig fegyelmezetten várakozik a piros lámpa előtt, majd valamiért sürgős lett a sofőrnek, mert egyszer csak elindult.

Régebben, a rutinosabb elődök ilyenkor legalább a kék fényt felvillantották, így legalább azt a látszatot keltették, mintha riasztást kaptak volna rádión, azért nem várják ki a zöldet. Itt azonban láthatóan sem a látszat, sem a pirosan világító közlekedési lámpa nem érdekelte a rendőröket.

Szerencséjükre a balról szabályosan közlekedő autós még időben fékezett, miközben a teli zöldön áthajtva elé kanyarodott a járőrkocsi.

Baleset nem történt egyik esetben sem.

Az ilyen amatőr felvételek kapcsán más esetekben a rendőrség mindig arra az álláspontra helyezkedett, hogy aki a felvételt készítette és feltette a világhálóra tegyen feljelentést és akkor, de csak akkor megindítják az eljárást. Pusztán egy ki tudja mikor, hol és ki által készített videó alapján azonban nem indítanak semmiféle eljárást az autóstársai által durva szabálytalanságot ért és levideózott közlekedőkkel szemben.

Álláspontjukat többnyire azzal indokolták, hogy az esetek többségében nem lehet egyértelműen azonosítani a szabálysértés helyszínét, és sok esetben számos fontos körülmény sem látszik a képen, amit a feljelentő-tanúnak kellene elmondania, és amik az eljárás szempontjából fontosak lennének.

Ezek azonban nem azok az esetek, amikor a rendőrség a fenti érveléssel kijelenthette volna, hogy nem foglalkozik a nyilvánosságra hozott felvételekkel. Több okból sem azok.

Egyfelől, mert minden rendőrautóban van egy helymeghatározó, amiről a rendőrség vezetői állítják, nemcsak azt árulja el, hogy egy adott pillanatban hol van (vagy egy konkrét időpontban hol volt) valamelyik autójuk, hanem azt is, ha például egy járőrkocsi valahol indokolatlanul gyorsabban hajtott a megengedettnél. Ez esetben – elvileg – bajba kerülhet a sofőr, hacsak nem használta a megkülönböztető jelzését, vagy nem tudja bizonyítani, hogy amit tett, szolgálati érdekből tette, s hogy ott és akkor ez volt a helyes eljárás.

Másfelől azért nem léphet túl ezen a két eseten a rendőrség, mert – mint egy névtelenséget kérő rendőrségi illetékes lapunknak megjegyezte – az ügyekben érintett rendőrök „most rombolták le több hónap Pofátlan(TAN)ítási kampányának minden eredményét.

Ami persze minden bizonnyal – s a Pofátlan(TAN)ítók reményei szerint – költői túlzás.

A pofátlan autósokat kiállító és megbírságoló rendőrök alighanem a történtek ellenére is megkapják majd a szabályosan közlekedő (vagy legalábbis a kirívóan pofátlan autóstársaikat nem kedvelő) autósok tapsát, ahogy az utóbbi időben ez nem egyszer megtörtént, legfeljebb a megbírságolt pofátlanok háborognak majd, hogy a maguk kollégái is áthajtanak a piroson…, de ezzel a szöveggel aligha kerülik majd el a szabályszegésükért járó bírságot.

Még akár jól is kijöhet a rendőrség az ügyből, ha az ügy kapcsán az RTL Klub híradójában megszólaltatott sajtóügyeletes által beharangozott vizsgálat nem húzódik el a végtelenségig, és persze, ha nem azzal az eredménnyel zárul, hogy „sajnos minden erőfeszítésünk ellenére sem sikerült azonosítani a tiloson áthajtó kollégákat”.

Ha gyors és eredményes lesz a vizsgálat és a rendőrök is megkapják a piroson áthajtásért egységesen és mindenkinek kijáró 50 ezer forintos bírságot (emellett, ha azonosítják őket, minden bizonnyal fegyelmi eljárás is indul majd ellenük), az alighanem egyértelmű üzenet lesz minden autós számára, hogy nincsenek kivételek.

A KRESZ mindenkire vonatkozik, a rendőrökre is – és ez esetben nemcsak elvileg.

F.Gy.A.