Mutassa fel a forgalmi engedélyét!

  • Budapesten érvényes forgalmi engedéllyel ingyen utazhatnak a BKK járatain az autósok.
  • 51 éve egy amerikai egyetemista indította el az azóta világmozgalommá vált Föld napját.
  • Ezen a napon újra át kellene gondolni: nem használjuk-e olykor feleslegesen az autónkat.

Holnap (április 22-én) ingyen utazhatnak a BKK járatain és a HÉV fővárosi szakaszain az autósok, ha felmutatják az érvényes, Magyarországon kiállított forgalmi engedélyüket. A Budapesti Közlekedési Központ a honlapján meghirdetett akcióval csatlakozik a Föld napja rendezvényeihez.

A közlekedési társaság azt reméli, sok autós megragadja a lehetőséget, és legalább erre a napra leteszi az autóját, hogy a forgalmi engedélyét bérletként használva a közösségi közlekedés járművein utazzon, és ezzel tegyen valamit a levegő és a környezetünk tisztaságáért.

A BKK a közösségi közlekedés mellett más, az autózáshoz képest alternatív közlekedési formát jelentő megoldás választására is ösztönzi az autósokat.

Egyelőre csak az autósoknak a Föld napján már hagyományosan ingyenes utazási lehetőséget biztosító fővárosi közösségi közlekedést szervező cég hirdette meg a Földnapi autós kedvezményt.

Denis Hayes amerikai egyetemista felhívására 1970. április 22-én 20 millióan emelték fel szavukat az Egyesült Államokban a környezet védelmében. Kezdeményezésének következményeként számos törvény született az USA-ban a vizek és a levegő védelmében.

Húsz évvel később Hayes kezdeményezése világmozgalommá válik. A már 1989 óta működő Föld Napja Nemzetközi Hírközpont havi hitleveleket küld a világ minden pontjáról az üvegházhatás következményeiről, az őserdők pusztításáról, az ózonlyuk állapotáról és más globális környezetvédelmi veszélyforrásokról, illetve ezek várható következményeiről. Ezen kívül tömegdemonstrációkon és falusi majálisokon népszerűsítették a mozgalom fő célkitűzéseit: Védjük meg a Földet!

Ma a világon 140 országban mintegy 200 millió aktivistája van a mozgalomnak.

Magyarország már a kezdetekben csatlakozott a Föld Napja mozgalomhoz az 1990-ben létrehozott a Föld Napja Alapítványon keresztül. Ezen a napon a hazai kisebb és a nagyobb közösségek szűkebb-tágabb környezetük megtisztításával, a szeméthegyek eltakarításával, ismeretterjesztő programokkal és visszafogottabb autóhasználattal próbálják a lehetőségeikhez képest a tisztábbá, élhetőbbé tenni a Földet.

A Föld napja egyszersmind jó ok és lehetőség arra, hogy az emberek átgondolják muszáj-e annyi nyomot hagyniuk a környezetben, mint amennyit eddig hagytak és amennyit nap nap után maguk után hagynak. Hogy átgondoljuk vásárlási szokásainkat – valóban mindent műanyagzacskóban kell elhozni az üzletekből? És arra is, hogy legalább ezen a napon ne használta az autóját az, akinek nem muszáj, csak az első lépés egy tisztább világ felé, bár még erősen magán viseli a múlt nyomait. Hiszen miért is ne üljön be valaki ezen a napon egy napelemes energiaforrásról feltöltött autóba?

Tény, tiszta energiahordozóból nyert elektromos energiával hajtott autóból ma még nagyságrendekkel kevesebb fut az utakon, mint a környezetkárosító hagyományos motorokkal hajtottakból, de akkor is. Ma már sok környezetvédő is szakítana a „Ne csináld ezt, ne használd azt…” típusú, tiltás alapú környezetvédelmi  propagandával és inkább a pozitív „hogyan élhetünk kényelmesen és környezettudatosan” környezetvédelmi kampányokat favorizálná.

Az idei Föld napján azonban nemcsak a megszokásokkal és a kényelemmel kell megküzdeniük a környezetvédőknek. A koronavírus-világjárvány hatására az utasok egy része elfordult a máskor zsúfolt közösségi közlekedéstől. Hiába a kötelező maszkviselés és a betartatására elrendelt fokozott (olykor a rendőrséggel közösen végzett) ellenőrzések, a gyakori fertőtlenítés, sokan nagyobb és főleg közvetlenebb veszélyt látnak a megfertőzésére, mint sem, hogy a motorizáció hatására egyszer majd (valamikor)  élhetetlenné válik a Föld. Ez még akkor is így van, ha az időjárási adatok 1900 óta zajló intézményes gyűjtése óta az elmúlt öt év volt a legmelegebb és a prognózisok szerint jó eséllyel az elkövetkező öt meg ezeken is túltesz majd.

Közlekedésbiztonsági szempontból is lehet azonban pozitív hozadéka annak, ha a Föld Napja alkalmából az autósok egy része buszra, villamosra, metróra vált. Nemcsak a légszennyezettség csökkenhet ez által, hanem a balesetek száma, a közúti közlekedési balesetek kockázata is. Ismert, hogy a közúti tragédiák mintegy kétharmadát az autósok okozzák. Minél kevesebb autó fut az utakon, annál kisebb valószínűséggel történnek balesetek! Ez pedig nemcsak a Föld jövője szempontjából fontos. Ne feledje:

…mindenkit hazavárnak!

 F.Gy.A.