Ne hajts belém, tökfej!

Rövid szöveges üzeneteket eddig leginkább mobiltelefonon küldözgettünk egymásnak, ám könnyen előfordulhat, hogy ezután az autópályák fölé kifüggesztett üzenőfalakon is feltűnhetnek a nem mindig finomkodó stílusban megfogalmazott szavaink. Legalábbis az Egyesült Államokban, Vermont államban a helybeliek számára megnyílt ez a lehetőség, miután az autópályakezelő pályázatot hirdetett az autósok számára figyelemfelhívó üzenetek megalkotására, amelyet aztán az útmenti változtatható jelzésképű táblákon tesznek közzé. A sikeres pályaművek beküldői éves autópálya használati engedélyt kapnak ajándékba.

A változtatható jelzésképű tábla (VJT, angol megfelelője VMS – Variable Message Sign) nem is olyan régen még valóban egy KRESZ-tábla volt, amit a forgalomirányítás pillanatnyi érdekeitől függően állítottak át, például kétsávos útszakaszt kétirányú vagy párhuzamos közlekedésre. A digitalizáció azonban átalakította ezt az eszközt is, és valójában ma már egy nagyméretű kijelzőről beszélhetünk, amin szöveget, képeket vagy ezek kombinációját is a közlekedők elé lehet tárni.

Hazánkban is jól ismerjük ezeket az információs táblákat, ám megszoktuk, hogy az üzenetek egy jól körülhatárolható témakörből valók: időjárási, forgalmi helyzetre vonatkoznak, vagy a jobbra tartás, illetve a követési távolság szabályainak a betartására hívják fel a figyelmet.

Persze annak sincs műszaki akadálya, hogy a fentieknél lazább legyen a közlés, például, ha az út kezelője úgy ítéli meg, hogy vicces üzenetekkel sikeresebben felhívhatja az autósok figyelmét egy-egy aktuális közlekedési problémára. New Jersey gyorsforgalmi útjain például azt üzenték az autósoknak: DON’T BE A KNUCKLEHEAD, KEEP YOUR DISTANCE, vagyis ne légy tökfej, tartsd a követési távolságot. Egy kis humor használata az üzenet eljuttatása érdekében megengedhető az egységes forgalomirányító eszközök kézikönyve szerint – nyilatkozta Pam Shadel Fischer, az Autópálya-biztonsági Szövetség igazgatója a True Jersey hírportálnak.

Kiváncsi lennék, mi történne, ha Magyarországon is feltűnhetnének a VJT-ken a közvetlen stílusban megalkotott jótanácsok. Mi több, nekem is volna néhány ötletem, de megvárom, amíg ingyenes autópálya matricát ajánlanak fel érte…

N.V.