Ne halogassa tovább az okmánycserét!

  • Július 1. után már jogszerűen csak az a gépjármű vehet részt a forgalomban, amelynek érvényes a forgalmi engedélye.
  • 200-300 ezerre tehető azoknak a járműveknek a száma, amelyeknek lejárt a műszaki érvényessége – torlódások lehetnek a vizsgaállomásokon.
  • Július 1-től már semmire sem jók a pandémia alatt lejárt, de a moratórium miatt még érvényes személyi igazolványok, jogosítványok.
  • Eltérő a műszaki vizsgáztató helyek leterheltsége – érdemes a lakhelyünktől távolabb is érdeklődni a várakozási idő felől.

Vége a moratóriumnak, további türelmi idő nincs! Július elsejéig mindenkinek meg kell hosszabbítania a pandémia alatt lejárt okmányainak érvényességi idejét, ide értve a „ gépjárművek forgalmi engedélybe bejegyzett műszaki érvényességi időt is”. Július elsejétől jogszerűen már csak azok a gépjárművel vehetnek részt a közúti forgalomban, amelyeknek érvényes a forgalmi engedélyük.

És persze a vezetőjüknek is van érvényes jogosítványa!

A kormány, a kormányhivatalok, a hatóságok, sőt, még egyes szervizek is figyelmeztették már a gépjármű-tulajdonosokat: Július 1. után nincs több türelmi idő. Bár nem tették hozzá, de amennyiben a hatóságok komolyan veszik a feladatukat, és miért ne tennék, már megbírságolhatják azokat, akik  július elseje után érvénytelen okmányokkal közlekednek.

Részben ezért, részben a várható sorban állások miatt mindenkit arra kérnek, ne halassza az utolsó pillanatra az okmányai meghosszabbítását, mert már akár az elkövetkező hetekben is torlódásokra, a szokásosnál hosszabb ideig tartó  sorban állásra kell számítani az okmányirodákban és a műszaki vizsgaállomásokon is.

Emlékeztetőül: A pandémia alatt két olyan időszak is volt, amikor nem volt kötelező (de nem is tiltották) a lejárt okmányok cseréjét, a lejárt műszaki érvényességi idejű forgalmi engedéllyel futó autók levizsgáztatását. Először 2020. március 11. és július 3. között. Elvileg ezt követően mindenkinek meg kellett volna hosszabbítania a lejárt okmányát, le kellett volna vizsgáztatnia az autóját, akinek lejárt a forgalmi engedélye – nem tudni hányan tették meg az érintettek közül.

2020. novemberében visszatért a pandémia. A parlament pedig úgy döntött újabb moratóriumot hirdet. Érvényesnek kell tekintetni, így szólt a döntés, minden 2022 május 31-ig lejárt vagy lejáró okmányt. Immár alig több, mint hét hetük van az autósoknak levizsgáztatni az autójukat, ha már lejárt, vagy május végéig lejár a forgalmi engedélyük.

Ahogy mindenki másnak is a személyi okmányai cseréjére!

Július elseje után ugyanis már a lejárt személyi igazolványt és jogosítványt sem fogadják el sehol. Ez nemcsak azoknak az autósoknak lehet kellemetlen egy ellenőrzés alkalmával, akiknek már lejárt a jogosítványuk, vagy július elsejéig jár le, bár nekik sem lesz egyszerű meghosszabbíttatni azt. Egyes okmányirodákba már most sem lehet hetekre előre időpontot foglalni, akinek sürgős, jobban teszi, ha személyesen keresi fel a hivatalt és kivárja a sorát az ügyintézéshez.

Fontos tudni – és ez minden más lejárt okmány esetén igaz –, hogy az okmányirodák leterheltségei nem egyforma. Volt, ahol alig fél óra várakozás után előzetes bejelentkezés nélkül lehetett ügyet intézni, máshol órákig kellett várakozni, és olyan helyen is jártunk, ahol bár másfél órával a nyitás után érkeztünk, aznapra már nem kaptunk sorszámot.

Ám a jogosítvány meghosszabbítása előtt még el kell menni orvosi vizsgálatra. Ott is be kell jelentkezni előzetesen, azonban az egészségügyben a járvány elleni intézkedések nem szűntek meg teljesen, azaz nemcsak a maszkviselés maradt kötelező! Telefonon időpontot kell kérni a háziorvostól, és korántsem biztos, hogy másnap már a rendelkezésünkre tud állni!

A legkisebb gond a lejárt személyi igazolvánnyal van, már, ha a gazdájának érvényes a jogosítványa vagy az útlevele. Ezek nélkül, lejárt személyi igazolvánnyal, július 1-től gyakorlatilag már semmiféle ügyintézés nem lehetséges. Sem bankban, sem hatóságok előtt, sem szolgáltatónál.

Ami az autósokat illeti: Becsült adatok szerint hozzávetőlegesen 200-300 ezer forgalmi engedély járt le a pandémia alatt, ennyivel több autó megjelenése várható tehát a vizsgaállomásokon. Valószínűleg ennél kevesebben mennek majd el újra levizsgáztatni az autójukat az elkövetkező hét hét alatt. Nem lehet pontosan tudni ugyanis, hány olyan gépjármű van a már említett 200-300 ezer között, amelyeket tulajdonosaik csak azért nem vonattak ki a forgalomból, mert a moratórium ideje alatt lejárt forgalmival is használhatták azokat.

Egy biztos, az elkövetkező hetekben a műszaki vizsgaállomásokon a tavasz végén, nyár elején szokásosnál jóval nagyobb várakozási idővel kell számolni!

Ugyanaz elmondható a szervizekről is. Nyárelőn, szabadságra készülve a felelősen gondolkodó autósok átnézetik a kocsijukat, emiatt amúgy is megnő némiképp a forgalom. Ehhez jön most még az a 200-300 ezer plusz vizsgára jelentkező. Már csak ezért sem érdemes az utolsó pillanatra halasztani a vizsgára jelentkezést!

Fontos tudni, hogy az ország 1450 műszaki vizsgaállomásának bármelyikén jelentkezhetnek a gépjármű-tulajdonosok vizsgára. Mivel az egyes állomások leterheltsége között jelentős különbség is lehet, érdemes érdeklődni, hol mennyi időt kell várni időpontra, és esetleg egy, a lakhelytől távolabbi helyen próbálkozni. Maga a vizsga az ország összes vizsgahelyén ugyanúgy zajlik, mindenütt ugyanazok a követelmények, értékelési szempontok.

Sok (pontosan nem tudni hány) gépjármű vesz részt a forgalomban ma még hónapok óta lejárt forgalmi engedéllyel. Jogilag ezzel július elsejéig nincs semmi gond. Közúti ellenőrzés esetén a rendőr, de még a közlekedési vagy környezetvédelmi hatóság ellenőrének sem lesz kifogása emiatt.

Más kérdés, hogy ezek a lejárt okmánnyal közlekedő járművek vajon milyen műszaki állapotban vannak? Korábban is írtunk már arról, hogy bár a biztosítók is érvényesnek tekintik a pandémia alatt lejárt okmányokat, így a forgalmit is, hiszen a törvény rájuk is vonatkozik. Nem fizetnek azonban, ha egy baleset után az derül ki, hogy a baleset a jármű elhanyagolt műszaki állapota, a karbantartások elmaradása miatt következhetett be. Ilyenkor nem számít, hogy érvényes volt-e a forgalmi engedély a törvény erejénél fogva a pandémia miatt. A veszélyhelyzet alatt csak a vizsgáztatás (okmánycserét) függesztették fel, a felelős és gondos karbantartás követelményét nem!

F.Gy.A.