Ne közlekedj fülhallgatóval!

  • A füldugón érkező hangos zene elszigeteli a használóját a külvilágtól. Ez közlekedés közben ön- és közveszélyes lehet.
  • A gyalogosok az úttesten, vasúti átkelőben, pályaudvaron, villamosmegállóban egyaránt vészhelyzetbe kerülhetnek, ha nem hallanak.
  • A közúton közlekedő kerékpárosok, rolleresek, de a kocogók is bajba kerülhetnek.
  • Tiltani kéne a zenehallgatást? A mediterrán országokban komoly pénzbüntetést kockáztat, aki mindkét fülében dugót hord közlekedés közben.

Nagy nézettséget ért el az a videó, amelyet a MÁV osztott meg, és amelyen egy szerencsés kimenetelű baleset látható, amely az egyik fővárosi vasútállomás peronján történt. A szemtanúk szerint az áldozat diáklány, aki fülhallgatót viselt a baleset idején, ezért nem hallhatta meg, hogy a váratlan irányból, a háta mögül nagy sebességgel érkező vonat hangjelzést adott.

Egyáltalán nem ritka ez a jelenség: a fiatal korosztályok számára szinte kötelező a zenehallgatás iskolába jövet-menet. Számos tragédia bizonyítja, hogy ez a gyakorlat teljesen ellentétes minden ésszerű megfontolással. Nem csak a gyalogosok hallgatnak zenét, hanem a kerékpárral, elektromos rollerrel közlekedők is, esetükben ugyanazok a problémák állnak fenn: hiába látnak jól, bizonyos veszélyekről csak akkor tájékozódhatnak, ha a fülük is nyitva van.

Fel kell tenni a kérdést: javítana-e a helyzeten, ha hatósági tiltás vonatkozna a fülhallgató használatára közlekedés közben? Nyilván nem a hosszú vonatútról, villamosozásról van szó, de a megállóban és az utcán már ki kellene venni a füldugót. Ellenérvként felhozható, hogy ugyan ki ellenőrizné a tiltás betartását, és milyen szankcióval sújtaná az iskolásokat.

Erre a kérdésre azonban van válaszunk: számos mediterrán országban jelentős pénzbüntetés fenyegeti azokat, akik kerékpározás, rollerezés, autóvezetés közben füldugón zenét hallgatnak.

A SchengenVisaInfo.com jelentése szerint Spanyolországban több mint 200 eurós bírságra számíthat az, aki egyszerre kerekezik és zenét hallgat. A Cycle SOS szakértője szerint számos európai országban ez nem illegális, de a Földközi-tenger mentén több országában tilos. Franciaországban a bírság valamivel kisebb, mint Spanyolországban, körülbelül 135 euró körül mozog. Portugáliában és Olaszországban a szabály lazább, mivel megengedi, hogy a kerékpáros egy fülhallgatót használjon. Azonban mintegy 160 euró büntetés jár, ha valakit rajtakapnak mindkét fülhallgató hallgatásán. Olaszországban a közúti közlekedésről szóló törvény 173. cikke egyértelműen megtiltja fejhallgató használatát vezetés közben. Figyelem: az ide vonatkozó cikkelyben nincs megkülönböztetés, a törvény vonatkozik minden vezetőre, tehát biciklisre, autósra, motorosra, robogósra, sőt, rolleresre is.

Az indoklás a közlekedésbiztonság szempontjait hangsúlyozza:

“Aki kerékpározás közben fülhallgatót visel, az biztonsági kockázatot jelenthet önmaga és a közlekedés többi résztvevője számára. A zenehallgatás veszélyezteti a kerékpárosok azon képességét, hogy meghallják a közúti forgalom zaját, beleértve a mentőautók szirénáit is. Kevésbé veszik észre a figyelmeztető jelzéseket, például a kürtjüket használó járműveket, vagy ha a gyalogosok rájuk kiabálnak.”

N.V.