Ne, ne, ne és ne!

  • Ne igyon, ne üljön be mellé, ne adja kölcsön neki az autóját és ne kínálgassa!
  • Húsvétkor demonstratív rendőri jelenlétre készüljenek az autósok az utakon.
  • Majd’ minden második ittasan vezető sofőr posztalkoholos állapotban van.

Húsvét hagyományosan a nagy családi összejövetelek, az idén a február 14-től március 30-ig tartó nagy böjt utáni eszem-iszom-dínomdánomok időszaka. Hagyományosan ilyenkor a rendőrség is aktívabb az utakon, jellemzően ittas vezetőkre vadásznak, lévén, hogy a húsvét és az alkoholfogyasztás eddig legalábbis kéz a kézben jártak. Úgy tűnik azonban a népszokások e téren is átalakulóban vannak.

„Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a húsvéti hosszú hétvége az ittas vezetésen ért sofőrök vagy az ittasan vezetők által okozott balesetek számát tekintve sem kiemelkedő”, mondta a Közlekedésbiztonságnak Berzai Zsolt alezredes, az ORFK balesetmegelőzési osztályának vezetője, az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság főtitkára.

Berzai alezredes a közlekedésrendészet tapasztalataira hivatkozva úgy fogalmazott, akik hajlamosak ittasan volánhoz ülni, azokat nem érdekli, hogy húsvét van-e vagy csak egy átlagos hétvége.

Sokakban még élnek az évekkel ezelőtt húsvét táján automatikusan érkező szondáztatással egybekötött országos közlekedésbiztonsági akciók emlékei, és inkább nem isznak, mert húsvétkor biztos a lebukás. Ezzel a hozzáállással is magyarázható, hogy az utóbbi években a húsvéti razziákon kevesebb ittas vezetőt szűrtek ki a rendőrök a forgalomból, mint bármelyik hétvégén.

Berzai Zsolt szerint azonban ebben az is szerepet játszhat, hogy az elmúlt időszakban változtak a szokások. Kevesebben járnak már húsvét hétfőn locsolkodni, inkább családostól vagy barátaikkal wellneszezni vagy kirándulni mennek.

A rendőrség már évek óta nem tart országos akciót húsvétkor az ittas vezetők elrettentésére. A vármegyei rendőr-főkapitányságok minden évben a helyi sajátosságok és tapasztalatok alapján szabadon dönthetnek arról, mikor hol és milyen közúti ellenőrzést tartanak.

Berzai Zsolt szerint idén sem lesz másképp.

„Demonstratív rendőri jelenlétre számíthatnak ugyan a közlekedők, de olyan totális, megállításos ellenőrzésre, mint amilyenek például az úgynevezett finn módszerrel végrehajtott akciók, amikor mindenkit megállítanak az ellenőrzési pontokon és megszondáztatnak, nem”, mondta az alezredes, de azt is hozzátette, hogy a döntés minden esetben a vármegyei főkapitányságok kezében van.

Berzai Zsolt elmondta, a közlekedési rendőrök igen nagy biztonsággal felismerik azokat, akikről megalapozottan feltételezhető, hogy valamilyen tudatmódosító szer hatása alatt vezetnek. Nem képesek tartani a sávot, vagy ha sávon belül is maradnak „kígyót játszanak az útpadka és a felezővonal között”. Gyakori árulkodó jel a túlságosan is bátor, már-már felelőtlen manőverezés, előzés is.

A biztos lebukáshoz azonban már az is elég, ha valaki ivott és még a biztonsági övét sem kapcsolja be. Emiatt (mármint az övhasználat elmulasztása miatt) ugyanis – a húsvéttól függetlenül – biztosan megállítják, és ha már megállítottak, meg is fújatják a sofőrökkel a szondát. Az övhasználati hajlandóság további javításáról ugyanis az ünnepek alatt sem mond le a rendőrség!

A baleseti statisztikák sem indokolják már a régi, totális szigort. Míg 2001-ben a személyi sérüléses balesetek 11-12%-át okozták ittas vezetők, nagyjából 2000 esetet, addig tavaly már csak a sérüléses balesetek 7%-ban játszott szerepet az alkohol, összességében hozzávetőleg ezer balesetben.

A rendőrség mindezek ellenére, vagy éppen mindezekre tekintettel, nyomatékosan kéri:

Ne igyon, akinek az elkövetkező 12-24 órában volánhoz kell ülnie!

Ne üljön be senki olyan sofőr mellé, akiről tudja, hogy ittas!

Ne adja kölcsön senki az autóját ittas embernek, mert az bűncselekmény!

Ne kínáljon se szórakozóhelyen, se családi összejövetelen alkoholt annak, aki később vezetni fog!

Berzai Zsolt elmondta még, hogy az utóbbi idők ellenőrzéseiből az derült ki, hogy az ittas vezetésen ért sofőrök jelentős része, olykor minden második posztalkoholos állapotban van a rendőri ellenőrzéskor. Előző nap alaposan felöntött a garatra, aminek a hatása még másnap délelőtt, kora délután is kimutatható a szervezetében. Van, amikor a sofőr is érzi, tudja, hogy másnapos, de igen gyakran előfordul, hogy bár már úgy érzi, vezetésre alkalmas állapotban van, később a szonda mást mutat.

[Arról, hogy miképpen befolyásolja az alkohol a vezetési képességet, korábban egyebek között itt írtunk.]

A posztalkoholos állapotban lévő sofőr nemcsak azért kerülhet bajba, mert a szonda jelez és a rendőr megbírságolja vagy feljelenti. A tapasztalatok azt mutatják, hogy képes ugyanolyan vezetéstechnikai hibákat elkövetni, mint a „frissen leittasodottak”.

Van még egy érv – amellett, hogy a rendőrség demonstratív közúti jelenlétére lehet számítani, illetve, hogy a törvény tiltja – miért nem tanácsos ittasan vezetni, különösen húsvétkor. Az ittas gyalogosok – számos kamerafelvétel bizonyítja – ugyanolyan szarvashibákat képesek véteni, mint az ittas autósok. Ha már ők nem tudnak vigyázni magukra az ittasságuk miatt, a többi közlekedőnek kell ezt megtennie.

F.Gy.A.