Nekihajtottak az útjukat álló rendőrautónak

  • Nem jutott túl messzire Vámosgyökről a lopott autóval a fiatal autótolvaj-páros.
  • Egyre gyorsulva szembe hajtottak a rendőrökkel, remélték, így lerázhatják őket.
  • Ami a krimikben sikerül, Jászárokszálláson nem hozott sikert az autótolvajoknak.

Krimibe illő autós üldözés játszódott le december 9-én a Heves megyéhez tartozó Vámosgyöktől a Jász-Nagykun-Szolnok megyében elterülő Jászárokszállás között és utóbbi belterületén. Két rendőr könnyebben megsérült a végjátékban, amikor menekülő autó tolvajok a járőrkocsijuknak hajtottak. Azonban a tolvajoknak így sem sikerült elmenekülniük.

A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség hivatalos személy elleni erőszak és közúti veszélyeztetés bűntette, valamint könnyű testi sértés vétsége miatt nyomoz egy korábban már elsősorban vagyon ellen bűncselekmények elkövetéséért többszörösen büntetett 20 éves fiatalember és 19 éves társa ellen. A gyanúsítás szerint a páros 2021. december 9-én délután Vámosgyökön ellopott egy autót, amivel Jászárokszállás felé autóztak, amikor az elkötött autó tulajdonosának rokonai által tett bejelentés alapján a járőrök rájuk találtak és megkísérelték megállítani őket.

Bár akkor még csak egy járőrkocsi követte őket, a lopott autót vezető 19 éves fiatalember az útviszonyokhoz, de a leginkább autóvezetői képességéhez és rutinjához képest túl gyorsan hajtott, és Jászárokszállás belterületén lesodródott az útról.

Az autó megállt, a rendőrök nem látták, hogy a bennülők megsérültek-e vagy sem, ezért a kocsihoz siettek és egyikük megpróbálta kinyitni az ajtaját. Ekkor a 19 esztendős sofőr gázt adott, megfordult és menekülésbe kezdett. Csakhogy épp akkor érkezett meg egy másik járőrkocsi kéklámpával-szirénával és megpróbálta elállni az útjukat.

A menekülő tolvajok – a Központi Nyomozó Főügyészségnek az esetről kiadott közleménye szerint – egyenesen a közeledő rendőrautó felé hajtottak. A 19 éves sofőr később azt vallotta, társa bíztatta, hogy tegyen úgy, mint ha frontálisan bele akarna rohanni a járőrkocsiba, mert a rendőrök majd az utolsó előtti pillanatban úgy is kitérnek előlük, ők pedig kereket oldhatnak, ezért nyomta szinte padlóig a gázt, miközben szembe ment az erősítésként érkező rendőrautóval.

(A másik gyanúsított a közlemény szerint ekkor még nem tett vallomást, így az ő verzióját nem ismerjük.)

Az üldözésükre bekapcsolódó rendőrök azonban hamar felmérték mivel próbálkoznak a tolvajok és, hogy a folyamatosan gyorsuló tempóval feléjük közeledő lopott autó nem fog megállni, de még csak kitérni sem szándékozik az útjukból, ezért lehúzódtak a füves útpadkára. Azonban a tolvajok biztosra akartak menni, ezért – azaz, hogy végérvényesen elkerüljék a lebukást – a járőrkocsi oldalának hajtottak.

Az ütközés következtében a szolgálati gépjárműben ülő két rendőrnek nyolc napon belül gyó-gyuló sérülése keletkezett.

A tolvajok így sem érték el céljukat. Rövid úton elfogták őket és a rendőrök sérelmére elkövetett bűncselekményekben a nyomozásra kizárólagos hatáskörrel jogosult ügyészség nyomozóhivatal munkatársai mindkettőjüket hivatalos személy elleni erőszak és közúti veszélyeztetés bűntettének, valamint könnyű testi sértés vétségének gyanúsítottjaiként hallgatta ki.

A rendőrautónak hajtó 19 éves sofőr ténybeli beismerő vallomást tett, társa azonban – aki különböző vagyon elleni bűncselekményekért már többször volt büntetve – megtagadta a vallomástételt.

A nyomozóügyészség indítványozta, hogy a Budai Központi Kerületi Bíróság rendelje el mindkét gyanúsított letartóztatását.

F.Gy.A.

 

A fél liter vodka nem tudta megtartani a motort

Ittas járművezetésért emelt vádat a Vészrémi Járási Ügyészség egy 47 éves veszprémi férfi ellen, aki motorozni még csak-csak képes volt annak ellenére is, hogy szeptember 7-én otthonában megivott egy fél liter vodkát – végül is nem okozott közlekedési balesetet –, csak az az Elsőbbségadás kötelező tábla ne lett volna…

De pechére – vagy ki tudja, az ő, és esetleg még sokak mások szerencséjére is – ott volt…

Erősen ittasan kora délután az még nem jelentett számára kihívást, hogy motorra pattanjon és elinduljon a közeli üzletközpontba bevásárolni. Az ittasan vezetők többségével ellentétben többé-kevésbé a közlekedési szabályokat is betartotta – kivéve persze azt, hogy ittasan tilos gépjárművet vezetni. Szabályosan megállt például az egyik kereszteződésben az elsőbbségadás kötelező tábla előtt – és mint utóbb kiderült, ez lett a veszte.

Az Elsőbbségadás kötelező táblánál állva ugyanis a motoros egyszer csak felborult. Senki nem volt a közelében, senki nem ment neki, még csak meg sem ijesztette senki. Egyszerűen olyan részeg volt, hogy nem tudta megtartani a motorját és felborult.

A szemtanúk rendőrt és mentőt hívtak, utóbbiak kórházba vitték a motorost, ott derült ki, hogy  semmi baja, a hatalmas esés ellenére még csak meg sem sérült komolyabban, egyszerűen csak atom- részeg.

Az ügyészség a napokban emelt vádat ellene. Vádiratukban arra tettek indítványt, hogy a bíróság a terhelttel szemben tárgyalás mellőzésével pénzbüntetést szabjon ki, valamint határozott időre tiltsa őt el a gépjárművezetéstől.