Nem mindenhol kötelező, mégis viselik!

  • Kétharmadával csökkentheti a halálos és a súlyos sérülésekkel járó kerékpáros gyermekbalesetek számát a sisak.
  • Egyes országokban kötelező a gyerekek számára a viselése, máshol nem, de a legtöbben mégis használják
  • Milyen szempontokat célszerű mérlegelni a kerékpáros sisak választásakor?

Egyes felmérések szerint a kerékpáros sisak 20 km/h sebességig akár 65 százalékkal is csökkentheti a súlyos fejsérülés kockázatát – állítja a múlt év végén nyilvánosságra hozott jelentésében az Európai Közlekedésbiztonsági Tanács (ETSC, European Transport Safety Council). A dokumentum egyebek között ajánlásokat fogalmaz meg az Európai Unió és a nemzeti kormányok részére, hogy miképpen lehetne tovább csökkenteni a közúti közlekedésben a halálos kimenetelű és a súlyos sérülésekkel járó gyermekbalesetek számát.

Az ETSC szorgalmazza, hogy a nemzeti kormányok ösztönözzék a sisak viselését a kerékpárosok körében, de úgy, hogy azzal ne riasszák el a fiatalokat (se) a kerékpározástól. Az Európai Uniónál pedig a kerékpáros sisakok tesztelésére vonatkozó szabványok felülvizsgálatát tartanák kívánatosnak, továbbá egy, a jelenlegi biztonsági szabványoknál szigorúbb rendszer kialakítását a gyermekek nagyobb védelme érdekében.

Az ETSC az EU és néhány a kutatáshoz csatlakozott ország – köztük az Egyesült Királyság, Norvégia vagy éppen Szerbia – gyakorlatát vizsgálva rámutatott: nagyjából az országok felében kötelező a gyermekek számára a kerékpáros sisak viselése, a másik felében nem. Svédországban például kötelező, Norvégiában nem. Mégsem állíthatjuk, hogy rosszabb lenne e téren a norvég közlekedésbiztonság emiatt. Hozzánk képest pedig mindkettő előbbre tart ezen a téren. Ebben az is szerepet játszik, hogy bár nem kötelező, a norvég gyerekek többsége használ kerékpáros sisakot, amikor biciklire ül.

Az ETSC jelentése hazánkat azon országok között említi, ahol kötelező a gyermekek számára a kerékpáros sisak viselése. Ez azonban így nem igaz. A ma hatályos szabályozás szerint Magyarországon csak lakott területen kívül kötelező a kerékpáros sisak viselése és ott is csak akkor, ha a kerékpáros 40 km/h feletti sebességgel teker.

Nincs külön szabályozás a gyermekekre. Ezzel együtt a közlekedésbiztonsági szakemberek és a kerékpáros szervezetek is azt javasolják mindenkinek, hogy használjon kerékpáros sisakot mindig, minden úton, s ne csak lakott területen kívül és  40 km/h sebesség felett. Sokan megfogadják az ajánlásukat, nemcsak a gyerekek (vagy a szüleik), hanem a felnőttek is. A városi kerékpárosok nagy számban viselnek sisakot nálunk is.

Több európai országban jóval szigorúbb előírások vannak érvényben ez ügyben. Szlovákiában például 15 év alattiaknak kötelező a kerékpáros bukósisak viselése. Ausztriában a 12 évnél fiatalabb részére kötelező.

Máshol (például Németország, Hollandia, Anglia) nincs semmilyen szabályozás a sisak használatára vonatkozóan, mégis szinte mindenki viseli azt, amikor nyeregbe pattan, ahogy a már említett Norvégiában is.

A kerékpáros sisak viselése bár fontos a biztonság szempontjából, csak egy tényező a többi között, amelyek a gyermekek biztonságos közlekedését támogatják. A közlekedési szabályok ismeretének hiánya, a figyelmetlenség és gyermekek számára nem biztonságos (nem forgalomcsillapított) környezet akkor is veszélyessé teheti a kerékpározást a kicsik számára – bár nemcsak számukra –, ha minden alkalommal, amikor kerékpárra ülnek, jó minőségű sisakot viselnek.

A nálunk a biztonságos kerékpározás tekintetében nagyobb hagyományokkal bíró országokban is komoly szakmai viták tárgya, hogy milyen is egy jó biciklis sisak. Melyik az a sisak, amelyik a lehető legnagyobb védelmet adja a gyermekek számára baleset esetén?

Jelenleg 3-4 ezer és 100-130 ezer forint között számtalan féle-fajta kerékpáros sisak kapható már nálunk is. Azonban a vásárlási szokásokat – az amatőr és profi kerékpáros sportolók és a hivatásszerűen kerekezők egy részének kivételével – az ár befolyásolja. Pedig a gyerekek sisakviselési szokásának kialakításához fontos szempont az is – akár tetszik ez a szülőknek, akár nem –, hogy a sisak trendi legyen. Divatos, kényelmes – amellett, hogy megfelelő védelmet nyújt elesés esetén, és nemcsak akkor, ha a gyerkőc elesik a sík aszfalton, hanem például akkor is, ha eleséskor egy járdasziget szélébe, vagy más éles (és nem vízszintes) akadálynak ütközik a feje.

Általában négy szempontot érdemes kiemelten szem előtt tartani: a legfontosabb természetesen az, hogy a sisak milyen védelmet nyújt a fejsérülések ellen. Emellett fontos a stabilitás, azaz, hogy a viselése ne legyen biciklizés közben megterhelő a gyerekek számára, mert akkor nem fogják viselni. Célszerű külön is megvizsgálni a sisak rögzítésére szolgáló a hevederek minőségét, hogy azok biztonságosan tartsák a sisakot a fejen minden körülmények között.

Fontos szempont továbbá, hogy a sisakok sötétben is láthatók legyenek anélkül is, hogy külön fényforrást, illetve fényvisszaverő eszközt helyeznének el rajta. Ha nem találnak ilyen sisakot, vásároljanak hozzá fényforrást vagy fényvisszaverő szalagot, matricát és hasonlókat.

Kerékpáros sisakot ajándékozni nem tanácsos, és a szakemberek attól is óva intik a szülőket, hogy a gyermekek nélkül vásároljanak sisakot. Fontos ugyanis, hogy a gyerkőc felpróbálhassa azt. Ez esetben nem elég, hogy „belefér a feje”. Célszerű némi időt szánni a válogatásra és a próbára is. Nem biztos, hogy hosszabb távon is beválik az a sisak, ami elsőre kényelmesnek tűnik.

Minden szülő tapasztalatból tudhatja, semmi se változik gyorsabban, mint a gyerekek ízlése. Ami tegnap még tetszett, holnap már ciki, és ha az, nem fogja viselni a gyerek. Egy balesetnél pedig már mindegy, hogy miért nem volt rajta sisak…

Fontos tudni: a kerékpáros sisak nem használható az idők végezetéig, és nemcsak azért, mert kinövi a gyerek. Időnként cserére szorul minden sisak a rajta keletkezett kisebb-nagyobb sérülések vagy például a pántok kopása, elöregedése miatt. Hogy minél később kelljen sisakot cserélni, fontos a rendszeres és megfelelő tisztítása, karbantartása.

A megfelelő kerékpáros sisak kiválasztása és a hozzászokás a viseléséhez nemcsak azért fontos az ETSC szerint, mert jelentősen csökkentheti a gyermekeket érintő halálos és súlyos kimenetelő balesetek számát. Ha a felnövekvő korosztályok már egészen fiatalon hozzászoknak a biztonságtudatos közlekedéshez, természetesnek tekintik a különböző védőeszközök használatát, viselését, jó eséllyel felnőttként is eszerint viselkednek majd és később így nevelik a saját gyermekeiket is.

Ez esetben pedig már majd nem is feltétlen kell kötelezővé tenni a kerékpáros sisak viselését, mert úgy is használja mindenki. Lásd Norvégiát: nem kötelező, mégis használják.

F.Gy.A.