Nincs tovább: Lejárt a moratórium!

  • Mától csak érvényes forgalmi engedéllyel vehetnek részt a gépjárművek a forgalomban.
  • Aki most jelentkezik be műszaki vizsgára csak a vizsga napján használhatja az autóját.
  • Borzasztó – Sok gépjárművet kizárólag a vizsgára felkészítéskor látnak szakemberek.

Lejárt a moratórium és sokak várakozásával ellentétben a kormány nem hosszabbította meg a pandémia miatt elrendelt veszélyhelyzet idején lejárt okmányok érvényességi idejét. Mától már kizárólag érvényes okmányokkal igazolható a személyazonosság, a vezetői jogosultság és a gépjármű műszaki érvényessége.

Mint korábban már írtunk róla, sokan, túlságosan is sokan hagyták az utolsó pillanatra a némely esetben már egy-két éve is lejárt forgalmi engedélyük meghosszabbítását. Emiatt egyes helyeken több hetes várakozás után lehetett csak időpontot kapni a szervizekben az autók vizsgára felkészítésére és magára a vizsgára is. Másol – olykor csak pár kilométerre onnan, ahol egy-másfél hónapra adtak időpontot – néhány napon belül fogadták az autósokat.

Némi utánjárással, telefonálgatással, aki nagyon akarta le tudta vizsgáztatni a gépjárművét a türelmi idő végéig, ami épp ma járt le. Vagy, ha nem is tudta levizsgáztatni a járművét, legalább tudott időpontot foglalni a megszokott szervizében, ha nem akarta lakhelyétől sok kilométerre, egy ismeretlen helyen javíttatni és vizsgáztatni a járművét.

Sokan épp azért vártak ki a végsőkig, mert nem akarták „idegenekre” bízni az autójuk felkészítését. Jobban bíznak abban a szerelőben, szervizben, akit ismernek és már bizonyítottak, mint az ismeretlenek. Maga a műszaki vizsga már annyira szabályozott és ellenőrzött, hogy ott nem igen van lehetőség „belenyúlni” a folyamatba. Minden mozzanatot kamerák figyelnek, komputerek vezérelnek és dokumentálnak. Még a műszaki vizsga időtartama is kötött – teljesen mindegy hol vizsgázik az autó.

Akiknek nem jutott időpont (legalábbis ott nem, ahol szerettek volna) június közepén már nem maradt más választásuk: bejelenteni a gépjárművüket a vizsgára arra az időpontra, amit kaptak. Így, a hatályos szabályos szerint a moratórium lejárta után is szabadon közlekedhetnek (legalábbis Magyarországon) a rég lejárt forgalmijukkal is.

Nem úgy, akik csak most vették, veszik észre, hogy már (réges rég) lejárt a forgalmijuk. Ők, ha most azonnal bejelentkeznek egy vizsgaidőpontra, akkor is csak a vizsga napján és kizárólag a lakhelyük (a jármű nyilvántartott telephelye) és a vizsgahely között közlekedhetnek legálisan.

Ha más időpontban és útvonalon igazoltatják a sofőrt a rendőrök és elkérik a jármű okmányait is, a sofőrt megbüntethetik. A bírság összege 20-60 ezer forint között lehet, attól függően, hogy a rendőri intézkedéshez képet mikor járt le a gépjármű műszaki érvényessége.

Külön is felhívták a szakemberek az autóvezetők, tulajdonosok és üzembentartók figyelmét arra, hogy a gépjárművek műszaki vizsgáztatása nemcsak azért fontos, mert kötelező és bírság jár az elmulasztásáért, végső soron akár a forgalomból is kivonhatják a járművet. Sok autót és motort jószerivel csak a műszaki vizsgán, illetve a vizsga előtti felkészítésen látnak szakemberek. Nem egy közülük kritikán aluli műszaki állapotban van olyankor már.

A nem megfelelően karbantartott és rendszertelenül, vagy csak ritkán ellenőrzött járművek pedig potenciális veszélyt jelentenek a közlekedőkre és a bennük utazókra egyaránt.

F. Gy. A.