Okos forgalomellenőrzés mesterséges intelligenciával

  • Mesterséges intelligenciával (AI) felszerelt kamerák segítenek a szabálytalankodó sofőrök felderítésében.
  • A forgalomirányításban az AI jobb ütemű lámpaváltásokkal, elkerülő utak felajánlásával segít.
  • A járművek és az infrastruktúra közötti kommunikáció segít az erős forgalom balesetmentes levezénylésében.

A mesterséges intelligencia már ott van a közlekedésben, ha egyelőre nem is veszi át a sofőrök munkáját. De segítheti a rendőrökét: mesterséges intelligenciával (AI) felszerelt közlekedési kamerákat vezetnek be a világ számos országában, legutóbb éppen az angliai Lincolnshire-ben, hogy csökkentsék a halálos balesetek számát. A kamerarendszereket Devonban és Cornwallban próbálják ki, hogy lebuktassák a kezükben telefont tartó vagy a biztonsági övet nem használó sofőröket. Az AI-kamerákat egy kísérlet során már bevetették East Yorkshire-ben és Lincolnshire-ben, aminek eredményeként több száz sofőrre szabtak ki pénzbírságot mobiltelefon-használat vagy biztonsági öv be nem kapcsolása miatt.

A mesterséges intelligenciát felhasználják a „Vision Zero” támogatására is. Ez egy olyan stratégia, amely a közúti halálozást nem tartja elkerülhetetlennek –, és amelyet először Svédországban vezettek be az 1990-es években, és ami az ottani közúti halálesetek számát jelentősen csökkentette.

A mesterséges intelligencia segíthet a forgalom irányításában is. A sűrűn lakott nagyvárosi területeken a forgalmi dugók komoly időveszteséget okozhatnak az ingázóknak. A mesterséges intelligenciával javítható a forgalomirányítás. Ezek a rendszerek az MI-algoritmusok segítségével észlelik a forgalmi mintákat, módosítják a kereszteződésekben a lámpát jelzéseinek időzítését, és végső esetben elkerülő útvonalakat ajánlanak a torlódások csökkentése érdekében.

Ugyancsak a mesterséges intelligenciának köszönhetően a jármű-jármű (V2V) technológiák közvetlen kommunikációt tesznek lehetővé az autók között. Ezek a rendszerek fontos információkat továbbítanak más, közelben lévő járműveknek, például a sebességről, az aktuális irányról és a fék állapotáról. A lehetséges ütközések előrejelzésével és az manőverek összehangolásával a mesterséges intelligencia által vezérelt V2V-kommunikáció növeli az általános közúti biztonságot, különösen a nagy forgalmú körülmények között.

N.V.