Okostelefon, hangos zene, és aztán a mozdony

  • Vannak helyzetek, amikor a fegyelmezetlenség öl. Ilyen például vasúti átjáróban sms-ezni.
  • A kanadai édesanya azért lett közlekedésbiztonsági oktató, mert gimnazista lányán autójában ülve gázolt át a vonat.
  • Azóta több száz iskola több ezer diákját igyekezett meggyőzni, nagyon figyeljenek oda, ha közeleg a vasúti átjáró és a „tíz másodperces ítéletidő”.

Sandra LaRose kanadai asszony nem mindennapi okból lett motivációs előadó és közlekedésbiztonsági oktató. 2018. augusztus 16-án lánya, Kailynn Bursic-Panchuk egy vasúti átjáróban vesztette életét.

– A rendőrségi jelentés szerint a vonat személyzete úgy látta, hogy Kailynn lehajtotta a fejét, mintha valamit nézne az ölében. Ez a valami történetesen a telefonja volt, mert olyan autót vezetett, amibe még nem volt beszerelve a telefon tartó konzol. De nem csak a mobil miatt nem vette észre a közeledő vonatot – mondta az édesanya. – Azért sem, mert nem hallotta a kürt hangját. Pedig minden ablaka le volt húzva, a gépkocsiban ugyanis nem működött a légkondicionáló. De a zenéje olyan hangosan szólt, hogy nem hallotta tőle a kürtöt.

– Tudom, mindannyian tudjuk, hogy ez hiba volt – emlékezett az édesanya. – Kailynn is ember volt, és az emberek követnek el hibákat. De van olyan helyzet, amikor az, aki hibázik, nem kap még egy esélyt arra, hogy kijavítsa a hibáját. Kailynn megfizette a végső árat, és én azt szeretném, hogy az emberek ráébredjenek, hogy a vasúti átjáróban töltött tíz másodperces ítéletidő mindennek véget vethet.

LaRose elmondta a Discover Weyburn.co hírportálnak, hogy Kailynn története, amelyről az előadása szól, alapvetően a vezetést zavaró, a figyelmet megosztó körülményekről szól. A mobiltelefon szabálytalan használatáról, a fiatalok fegyelmezetlenségéről, ami életkori sajátosság, de az életükbe kerülhet.

LaRose azóta ezekről a témákról tart előadásokat iskoláknak, civil szervezeteknek és cégeknek, emellett az Operation Lifesaver Canada vasútbiztonsági nagykövetévé is választották. Elmondta, hogy nem könnyű kiállni a fiatalok elé, újra és újra átélni élete tragédiáját az előadásain keresztül, de reméli, hogy történetével minél több emberre lesz hatással. Már az első évben 5 ezer diákhoz jutott el, és azóta is rendületlenül járja az iskolákat. Mindezt azért, hogy azok a diákok, akik meghallgatják a történetét, – nem úgy, mint Kailynn – sikerrel járják ki, fejezzék be az iskolát, hogy sikeres felnőttek legyenek.

N.V.