Ön dönt: iszik vagy utazik?

A legtöbben tudják, hogy ittasan tilos autót vezetni, még ha ezt a szabályt nem is minden autós tartja be. De nemcsak autózni kockázatos részegen.

A Kalocsai Járási Ügyészség közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette miatt vádat emelt egy 41 éves budapesti férfivel szemben, aki még tavaly szeptemberben Kalocsán ittasan akart felszállni a budapesti járatra. Miután a sofőr látta, hogy a férfi milyen állapotban van, megkérte szálljon le, mert így nem utazhat.

A részeg utasjelölt – elsőre még a sofőrnek úgy tűnt – fütyült a felszólításra. Azonban amikor a buszvezető közölte vele, hogy ha nem száll le, rendőrt hív, előbb veréssel fenyegette meg a sofőrt, aztán ököllel egy jókorát belecsapott a visszapillantó-tükörbe, majd elindult a váróterem felé. Ezzel az incidens látszólag véget ért. De nem volt még vége.

Pár perccel később, amikor a sofőr a menetrendnek megfelelően elindult volna, a részeg újra megjelent. Épp, amikor becsukódott volna az első ajtó, megragadta azt és némi erőlködéssel újra kinyitotta. A következő pillanatban már a buszon volt és a sofőr felé ütött egyet ököllel. De nem találta el. Ez tovább fokozta a dühét. Megragadta a meglepett buszvezetőt és megpróbálta kirángatni a vezetőülésből.

A kép csak illusztráció!

Elsőként egy utas kelt a sofőr védelmére. Elővett a táskájából egy közönséges dezodort és jobb híján lefújta vele a buszvezető magáról megfeledkezett támadóját. Közben megérkezett a pályaudvar biztonsági őre is, aki a busz néhány tettre kész utasának a közreműködésével megakadályozta a még mindig harci lázban égő részeg utast az újabb támadásban.

Az esetről kiadott közleményében a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség rámutatott: a közösségi közlekedésben személyszállítást végző buszsofőr közfeladatot ellátó személy, akit az ittas támadó erőszakkal és fenyegetéssel megakadályozott abban, hogy menetrend szerint elinduljon.

A részeg utas ellen közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette miatt emelt vádat a Kalocsai Járásbíróságon. Az ügyészség próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását kérte az amúgy büntetett előéletű férfivel szemben.

F.GY.A.