Örökre eltiltatnák az ámokfutót

  • „Őrült kamikaze módjára ijesztgette a szembejövőket egy Hyundai sofőrje a Pesti úton.”
  • Közúti veszélyeztetésért vádat emelt az illetékes kerületi ügyészség a sofőr ellen.
  • A börtönt kockáztatja, aki ijesztgeti és leszorítja az útról a baloldali sávban autózókat.

Örökre eltiltatná a gépjárművezetéstől a Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség azt az 50 éves férfit, aki még tavaly februárban kilométereken keresztül riogatta a vele szembe közlekedőket a XVII. kerületi Pesti úton. A forgalmas úton úgy autózott Hyundai típusú gépkocsijával, hogy közben időről időre áttért a baloldali sávba és eközben cseppet sem zavarta, hogy az ott szabályosan közlekedőknek vészfékezve kell lemenekülniük előle az útról, hogy elkerüljék a karambolt.

Egy mögötte haladó autó fedélzeti kamerája készített felvételt az ámokfutásáról, amit „Őrült kamikaze módjára ijesztgette a szembejövőket egy Hyundai sofőrje a Pesti úton” címmel később feltöltöttek a Budapesti Autósok Közössége oldalára és YouTube-csatornájára is.

„Két órával ezelőtt a Budapest XVII. kerületben a Pesti út – Zrínyi utca kereszteződésben a Zrínyi utcából a piros lámpán áthajtva az előttem haladó autó elé kifordult a ………. forgalmi rendszámú ezüst színű Hyundai Accent, majd a Pesti úton haladva folyamatosan ijesztgette a szembe haladókat (köztük egy BKV buszt is) a sávjukba áthúzással. A videót ekkor indítottam be”, kommentálta a látványt a kamerás autó vezetője.

Később így folytatta:

„A Kisvárda utcánál áttért a menetirány szerinti bal oldalra, és a szemből érkező autóval csak centiken múlott, hogy nem ütköztek frontálisan. A Tápióbicske utcába lefordulása előtt még egy szembejövő autót beijesztett, majd a Tápióbicske – Agyagos utca kereszteződésénél a kéziféket berántva majdnem elsodorta az útpadkán közlekedőket. A felvételt elnézve nem lepődnénk meg, ha valamilyen tudatmódosító szer hatása alatt vezetett volna a sofőr”.

Több mint 112 ezren nézték meg a Pesti úti ámokfutóról észült felvételt a YouTube-on. Köztük a rendőrség illetékesei is. Két napon belül azonosították és el is fogták a Hyundai vezetőjét, majd pár  nappal később az ügyészség indítványozta a letartóztatását. Ezt azzal indokolták, hogy a gyanúsított a lakóhelyén, tartózkodási helyén elérhetetlen volt, telefonon sem tudott kapcsolatban lépni vele a nyomozóhatóság.

Az eset után ismerői több fórumon is arról nyilatkoztak, hogy a férfi lényegében az autójában élt. Mivel bejelentett munkahellyel sem rendelkezett, a nyomozók és a vádhatóság képviselői összességében úgy ítélték meg: megalapozottan feltehető, hogy szabadlábon hagyása esetén a büntetőeljárásban is elérhetetlenné válna.

Nemrég közúti veszélyeztetés bűntettének elkövetésével vádolta meg a férfit a Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség. A napokban nyújtották be ellene a vádiratot. A Fővárosi Főügyészség közleménye szerint arra tettek indítványt, hogy a bíróság tárgyalás mellőzésével ítélje felfüggesztett börtönbüntetésre és pénzbüntetésre a férfit, és végleges hatállyal tiltsa el a gépjárművezetéstől.

A vádirat szerint a vádlott 2021. február 28-án a XVII. kerületben, a Pesti úton közlekedve bármilyen észszerű indok nélkül, többször áttért a szemközti forgalmi sávba, miközben ott folyamatos volt a gépjármű-forgalom. Magatartásával zavarta, több esetben súlyosan veszélyeztette a baloldalon közlekedőket. A vádlott kismértékben ugyan, de akkor is áttért a szemközti sávba, amikor ott szemből egy autóbusz közeledett felé, majd visszakormányzott a saját forgalmi sávjába.

Ezután még többször áttért a szemközti sávba és a terelővonalon, az útpálya közepén közlekedett, amikor pedig elhaladt mellette egy jármű, saját kocsija ablakán kinyújtott kézzel intett a sofőrjének. Ezekben az esetekben az autóbusz, illetve a gépkocsik vezetői kivétel nélkül minden esetben hirtelen elkormányzásra és fékezésre nem kényszerültek.

Később a vádlott egy hirtelen kormánymozdulattal a járművet teljes egészében a szemközti sávba kormányozta. Észlelte ugyan, hogy ott egy másik jármű közeledik felé, mégsem tért vissza a saját forgalmi sávjába. Egyenesen, a forgalommal szemben haladt tovább, amivel szándékosan veszélyeztette a másik autó sofőrjének és utasának a testi épségét.

A vádlott által létrehozott közvetlen veszélyhelyzet, illetve az ütközés elkerülése érdekében a másik autó sofőrje fékezésre kényszerült, és a járművét az úttest szélén lévő szalagkorlát irányába elkormányozva megállt. Eközben a vádlott gyorsan visszatért a saját forgalmi sávjába, majd egy utcán jobbra kanyarodva letért a Pesti útról.

Fontos: Önmagában az nem minősül közúti veszélyeztetésnek, ha valaki addigi haladási irányuk megváltoztatására kényszerít másokat, feltéve, hogy azt forgalmi viszonyokkal indokolható körülmények miatt teszi. Ha például egy autó elé lép egy gyalogos olyan helyen, ahol a gyalogosforgalom tilos, és emiatt a sofőr fékezni kényszerül vagy kikerülő manővert kell végrehajtania, a mögötte, avagy a vele szemben haladóknak is fékezniük kell, vagy éppen le kell húzódniuk az útról.

Az sem veszélyeztetés, ha egy gépjárművezető a manőverével (úttestre felhajtással, balra kanyarodással, védett úton áthajtással) a mögötte haladókat vagy a szemből érkezőket lassításra, enyhe fékezésre „kényszeríti”.

Más a helyzet azonban, ha valaki csak merő szórakozásból vagy vélt-valós sérelmek megtorlása végett lép a fékre (ahogy a büntetőfékezők teszik), akadályoz meg gyorsítással másokat az előzésben, vagy húzza rájuk a kormányt. Ezek a manőverek akkor is bűncselekménynek minősülhetnek, ha a nem történik baleset miattuk, ahogy szerencsére a Pesti úti ámokfutó miatt sem történt.

F.Gy.A.