Oroszországban a balesetet szenvedett busz tulajdonosát is őrizetbe vették

Forrás: MTI/AP

Már több mint két éve történt a 17 halálos áldozatot követelő veronai buszbaleset. Olaszországban már bíróság elé állították a magyar busz sofőrét és az autópályát üzemeltető cég öt olasz mérnökét. Nálunk azonban csak egy orvos ellen indult eddig eljárás, amiért engedte, hogy a balesetért felelősnek tartott sofőr buszt vezessen, noha tudta róla, hogy alvászavarban szenved.

Mindeközben Oroszországban… Február 3-án reggel nyolc óra körül halálos tömegszerencsétlenség történt az oroszországi Szmolenszki járásban, a Kaluga és Vjazma közti főúton. Egy MAN típusú autóbusz máig tisztázatlan körülmények között megcsúszott az úton és felborult. Heten, három felnőtt és négy gyermek a helyszínen életüket vesztették, több mint harminc utast töréses, zúzódásos sérülésekkel szállítottak kórházba, miután a mentőalakulatok kiszabadították őket a busz roncsaiból.

Az autóbusz a Kolibri (gyermek) Táncegyüttes tagjait és felnőtt kísérőit szállította volna Jarcevóból Kalugába egy tehetségkutató versenyre, amikor a baleset történt. A túlélők az orosz újságíróknak azt mondták, semmi előjele nem volt a tragédiának. Normál tempóban vezetett a sofőr, a busz a tragédiát megelőző pillanatokig egyszer sem csúszott meg. Majd hirtelen megcsúszott, aztán felborult a busz, és elszabadult a pokol.

A rendőrségi vizsgálat szerint a sofőr nem ivott alkoholt és kábítószer hatása alatt sem állt. Miután bekövetkezett a tragédia a tőle elvárható módon mentette a túlélőket a mentőalakulatok megérkezéséig, és a későbbiekben is maximálisan együttműködött a hatóságokkal. Ennek ellenére a helyszínen őrizetbe vették. Ugyanis az orosz törvények előírják, hogy tilos éjszaka diákokat szállítani. Emellett a busztársaságoknak, tulajdonosoknak a csoportos gyermekszállítást előre be kell jelenteni a Belügyminisztérium közlekedésbiztonságért felelős szervezetének.

Egyik szabályt sem tartotta be a sofőr. Még éjszaka elindultak Kalugába és a járatot nem jelentették be, talán épp azért, mert pontosan tudták, hogy a hatóság nem engedélyezi a gyermekek éjszakai utaztatását.

Még a helyszínelés alatt kiderült, hogy a balesetben részes sofőrnek korábban volt már két közlekedési szabálysértése. Mindkét esetben a csoportos gyermekszállítás szabályait szegte meg. Először egy olyan busz vezetése közben érték tetten a rendőrök, amelyen egy iskolás csoport utazott, ám a járatot előzetesen nem jelentették be a Belügyminisztériumnak. Másodszor éjszakai gyermekszállításon érték tetten. Azokban az esetekben azonban – mivel nem történt baleset – megúszta pénzbírsággal.

A februári eset kapcsán azonban halálos tömegszerencsétlenség okozásával és a közlekedési szabályok megsértésével gyanúsítják a sofőrt.

De nemcsak a busz vezetőjének kell felelnie a történtekért. Kevéssel a tragédia után az orosz rendőrök őrizetbe vették a busz tulajdonosát is. Szerintük ugyanis ő is felelős a történtekért. Nem gondoskodott a járat bejelentéséről, és engedte, hogy a busz éjszaka induljon útnak. A mélyreható szakértői vizsgálatok arra is rámutatta, hogy a sofőr nem volt kellőképpen kipihent, munkavégzés közben nem tartotta be az előírt pihenőidőket.

Az eset kapcsán további szigorításokat terveznek Oroszországban a buszos gyermekszállításokkal összefüggésben. Egyebek között azt tervezik, hogy a buszsofőröknek skandináv mintára évente alkalmassági vizsgát kell majd tenniük. Azoknak pedig, akik részt kívánnak venni a gyermekek csoportos szállításában, csúszós úton és különleges körülmények között minden évben külön is bizonyítaniuk kell a felkészültségüket.

A Verona határában 17 emberéletet követelő buszbaleset magyar érintettjei közül senkit nem vettek őrizetbe. S bár kiderült, hogy nagy valószínűséggel egy póttartályt is beszereltek a buszba, engedély nélkül, aminek, ha a balesetben nem is, annak kimenetelében kulcsszerepe lehetett, Magyarországon még nem indult eljárás a busz tulajdonosa és a karbantartói ellen. Pedig minden jel szerint többen túlélhették volna a tragédiát, ha nem kerülnek tűzcsapdába, miután kigyulladt a busz illegális póttartálya.

F.Gy.A.