Öt újévi – de akár egész esztendőre érvényes – fogadalom autósoknak

  • A pezsgőmámor elmúltával sokan megfogadnak valamit.
  • Kevesebbet enni-inni, többet mozogni, lefogyni – ezek a legnépszerűbbek.
  • Az autósnak is van mit megfogadni: kevesebb hajtás, kevesebb bírság; több megfontoltság, kevesebb baleset.

Az év elején az emberek jelentős része fogadalmakat tesz: kevesebbet eszünk, kevesebbet iszunk, tudatosabban költünk, többet keresünk és megvalósítjuk az álmainkat: állítólag ezeket fogadjuk meg leggyakrabban a pezsgőmámor elmúltával. De nem ártana fogadalmakat tennünk a közlekedési szokásainkkal kapcsolatban is.

Íme, néhány ötlet.

  1. Életmódváltás

Az egészséges táplálkozás és rendszeres testmozgás. Testmozgás az is, ha otthon hagyjuk az autót, ha olyan helyre megyünk, ahová gyalog vagy közösségi járművel is el lehet jutni.

  1. Digitális detox

A technológia állandó jelenléte túlterhelheti az elmét. Pláne, ha autóvezetés közben nyomogatnánk a telefont.

  1. Önképzés és önfejlesztés

Az új készségek elsajátítása vagy a meglévők fejlesztése elősegítheti az önbizalom növekedését. Nem árt időnként átlapozni az éppen aktuális KRESZ-t, tél közeledtével pedig gyakorolni kicsit a csúszós úton való vezetést.

  1. Takarékosság:

Több pénzt tegyünk félre, kevesebbet költsünk – például üzemanyagra. Nyomjuk kevésbé a gázt, többet vitorlázzunk, gondoljunk előre két lépéssel, ne kelljen nagyokat fékezni vagy gyorsítani.

  1. Környezettudatosság:

Kár a benzinért! A károsanyag kibocsátás csökkentése és az energiahatékonyság növelése nemcsak a bolygónk védelmében játszanak kulcsszerepet, de több marad a tankban és a pénztárcánkban is.

N.V.