Ózonnal is fertőtlenít a MÁV

  • A veszélyhelyzet elrendelése óta szigorúan ellenőrzik a tisztaságot is a vonatokon.
  • 1200 vasúti szerelvényt kell naponta fel- és lemosni, majd fertőtleníteni.
  • Fertőtlenítőt is tartalmazó kéztisztítóra cserélték a sima folyékony szappant.
  • A MÁV az utasok együttműködését is kéri valamennyiünk biztonsága érdekében.

Forrás: mavcsoport.hu

Egyelőre még csak becsült adatokkal sem szolgálnak a közösségi közlekedés szolgáltatói arról, hogy mennyibe fog kerülni nekik a koronavírus-járvány miatt előírt plusztakarítás és fertőtlenítés. Nyilván tetemes összegekbe, nem beszélve arról, hogy a járvány a működési kiadások jelentős növelésével egyidejűleg drasztikusan csökkentette a közlekedési szolgáltatók bevételeit is.

Ugyanakkor, ha egy ilyen brutálisan embert próbáló járványnak van, lehet egyáltalán pozitív hozadéka, sokak szerint egy bizonyosan van: a járvány előtti időkkel összehasonlítva most lényegesen tisztábbak a vasúti szerelvények, a buszok, villamosok, trolik és a metrók.

A „megszokottnál” nagyobb tisztaság nem magyarázható csupán azzal, hogy az elmúlt hetekben jóval kevesebben vették igénybe a közösségi közlekedés járműveit is, mint máskor.  Bár nyilván ez is közrejátszott benne.

A MÁV-nál 80, a BKV-nál 90 százalékkal csökkent az utasforgalom az április eleji adatokhoz képest. Hasonló mértékű a járatok kihasználatlansága a távolsági buszokon és a vidéki helyi közösségi közlekedésben is.

Hiába azonban a megszokottnál jóval kisebb forgalom, takarítani és fertőtleníteni ugyanúgy kell, mintha az utasok száma a többszöröse volna a mostaninak. A MÁV esetében ez azt jelenti, hogy országosan 1500 épületben mindegy 42 ezer helyiséget kell hetente kitakarítani és fertőtleníteni. Nemcsak a padozatot, a falakat és a berendezéseket is. (Ezek a számok magukba foglalják az utasforgalmi egységeket, s az utasoktól elzártakat is.)

Április eleje óta mobil kézfertőtlenítés zajlik 60 állomáson, és további 30 állomáson helyeztek ki fertőtlenítő adagolókat az utasok számára, illetve még 40-et üzemi (irodai) területen a  MÁV dolgozóinak a védelmében. Mindezeken túl minden utas- és üzemterületen lévő vizesblokkban fertőtlenítő hatásúra cserélték a kéztisztító szereket.

Az épületeken kívül a MÁV március 13., azaz a veszélyhelyzet kihirdetése óta 1200 járművét fertőtleníti naponta. Eszerint április 27-ig 46.268 alkalommal végeztek úgynevezett emelt szintű fertőtlenítést, amikor is a padlót a vírusokat is elpusztító szerekkel mosták fel, továbbá permetezéssel a szerelvények legkisebb zugait is fertőtlenítették. Ezen felül összesen 328 esetben végeztek még ózonos fertőtlenítést is.

A fertőtlenítéseket a MÁV-Start egy külső cégre bízta, ám mint szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményükben írták, munkájukat fokozottan felügyelik és a járvány előtti gyakorlathoz képest fokozott szigorral ellenőrzik. Ezekkel az intézkedésekkel a lehető legbiztonságosabb körülményeket biztosítják az utasoknak és a munkavállalóknak.

A szigor, már ami a fertőtlenítés ellenőrzését illeti, a későbbiekben is fennmarad. A MÁV-nak ugyanis ma már egy újabb kihívással kell szembe néznie. Vidéken a járványhelyzetre tekintettel a kormány feloldotta a kijárási korlátozásokat, azonban Budapesten és Pest megyében maradtak a szigorúbb szabályok.

Csakhogy a MÁV szerelvényeinek nem kis hányada útja során érinti mind a két zónát. Fontos, hogy minimálisra csökkentsék annak az esélyét, hogy a vasúti kocsikban utazzon a koronavírus Budapestről vidékre, egyik településről a másikba. Ehhez viszont fenn kell tartani a járvány kezdetén a takarítókkal, fertőtlenítőkkel szemben megfogalmazott szigorú követelményeket.

Ez azonban önmagában még kevés lenne. A MÁV ezért is kéri minden lehetséges alkalommal és fórumon, hogy az utasok tartsák be az egymástól való távolságtartása vonatkozó szabályokat. Tartsanak legalább másfél méter távolságot utastársaiktól, és viseljenek maszkot (vagy valamilyen textíliával takarják el a szájukat és az orrukat) az utazás teljes ideje alatt. Ez ugyanis a kormány döntése értelmében hétfő (május 4.) óta az egész országban kötelező.

 F.Gy.A.