Ragadós a magyar példa!

  • MABISZ: már több mint 3,6 millióan látták a Biztonság hete YouTube videóit.
  • ORFK-OBB: szeptember 20-án Safety Day! Rosszul jár, aki nem köti be magát.
  • Ausztriában, Romániában, Bulgáriában és Szlovéniában is Biztonság hete van!
  • Középpontban a biztonsági öv, a gyermekülés használata, a zebrák biztonsága.

Hét éve az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság felkarolta a Magyar Biztosítók Szövetségének kezdeményezését, hogy közös akciósorozatokkal hívják fel a gyermekek, és rajtuk keresztül a szüleik figyelmét is, a biztonságra, a balesetmegelőzés fontosságára és azokra a lehetőségekre, amelyekkel megelőzhetik azokat. Nemcsak a közlekedési, hanem a háztartási és iskolai baleseteket, továbbá a tűzeseteket is. Így indult útjára a Biztonság hete rendezvénysorozat, amelyet idén szeptember 18-23 között rendeznek.

„Minden család számára a gyermekek a legfontosabbak. Hogy biztonságban tudhassuk őket iskolába menet és amikor onnan haza indulnak, ha edzésre mennek vagy a barátaikkal szórakoznak”, szögezte le a rendezvénysorozatot megnyitó sajtótájékoztatón Rétvári Bence miniszterhelyettes, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára.

A hétéves múltú közlekedésbiztonsági rendezvény eddig több mint 75 ezer gyermeket ért el, a programokhoz kapcsolódó YouTube-videók megtekintéseinek a száma pedig már meghaladta a 3,6 milliót.

Minden, amit a Biztonság hete programjairól tudni kell, innen elérhető.

A YouTube-videót innen is megtekinthetik az érdeklődők.

Rétvári Bence hangsúlyozta: jogos igény a szülők részéről, hogy az iskola az életre neveljen. Hogy ne csak a tudományok egyes szeleteivel ismertessék meg a tanulókat, hanem olyan fontos, gyakorlatias tudást is kapjanak, mint amilyenek a közlekedési ismeretek.

Ennek a jogos elvárásnak tesznek eleget az iskolák, amikor a felnövekvő korosztályokat felkészítik a biztonságtudatos közlekedésre. A Nemzeti Alaptanterv is előírja, emlékeztetett a belügyminiszter-helyettes, hogy a tanintézetekben a gyermekeknek a koruknak megfelelő közlekedési ismereteket kell oktatni. Ahogy nőnek és egyre több közlekedési módot használnak, úgy kell bővíteni a közlekedési szabályismeretüket.

Nemcsak a gyerekeknek van tanulnivalójuk ezen a téren. Rétvári Bence szerint, aki várt már egy zebra előtt, hogy vajon mikor engedik átkelni az autósok, pontosan tudja, hogy van még mit javítani a hazai közlekedésbiztonságon, a közlekedési morálon. Szerinte azonban érezhető változásokat csak széleskörű összefogással lehet elérni.

„Magyarországon az utóbbi években a közlekedési balesetek áldozatainak közel a tizede tizennyolc évesnél fiatalabb gyermek volt – figyelmeztetett a sajtótájékoztatón Óberling József ezredes, az ORFK Közlekedésrendészeti Főosztályának vezetője.

Még inkább elszomorító adat, hogy az elhunyt vagy megsérült gyerekek többségét a felnőttek hibájából érte baleset. Jellemzően utasként ültek a család autóiban, gyakran nem a számukra előírt biztonsági gyermekülésben, és arra is van példa bőven, hogy a baleset előtt a szüleik gyorsabban hajtottak a megengedettnél, vagy éppen ittasak voltak.

Figyelem! Safety Day!

Óberling József a sajtótájékoztató végén bejelentette: a rendőrség szeptember 20-án reggeltől estig Safety Day-t tart, amelynek keretében a passzív biztonsági rendszerek használatát ellenőrzik. Országszerte kiállítják a forgalomból azokat, akik az ellenőrzéskor nem használták a biztonsági övet és/vagy nem megfelelően védve – azaz nem a koruknak és súlyuknak megfelelő biztonsági gyermekülésben – utaztatják a gyermekeiket.

Figyelmeztetett az ezredes, hogy a szülők sokszor mutatnak rossz példát a gyerekeiknek azzal, hogy nem kötik be magukat és nem tartják be a szabályokat. Márpedig a szülői minta mindennél erősebben hat a gyerekekre. Azt követik majd, amikor már önállóan közlekednek.

Persze másfajta tendenciák is megfigyelhetők – tette hozzá később Óberling ezredes, aki, mint mondta, maga is örül annak, ha a gyerekek „nemcsak szépen énekelni és rajzolni tanulnak meg az iskolában, hanem szabályosan közlekedni is”. Mind gyakrabban hallani szülőktől, folytatta Óberling, hogy a gyerek rájuk szólt, „kössétek be magatokat”.  A tematikus balesetmegelőzési rendezvények tehát nem hatástalanok: olykor a gyermekek is nevelik a szüleiket. Legalább azoknak a szabályoknak a betartására felhívják a figyelmüket, amiket már ismernek, amikről tanultak az iskolában.

Úgy tűnik a magyar példa ragadós. A mi Biztonság hete rendezvénysorozatunk mintájára Child Safety néven – a magyarországi programokkal párhuzamosan – hasonló rendezvényeket tartanak a napokban Ausztriában, Romániában, Bulgáriában és Szlovéniában. Hazánk és a fennemlített országok a program keretében egyebek között közös videofilmmel gondolkodtatják el az érintetteket és az érdeklődőket az új típusú közlekedési eszközök és a mikromobilitás kockázataira.

Ezekről, a program korábbi sikereiről és az idei fő üzenetekről Erdős Mihály, a MABISZ elnöke beszélt. A szövetség és az ORFK-OBB a múlt évhez hasonlóan az idén is a biztonsági öv és a biztonsági gyermekülés fontosságát hangsúlyozza a rendezvényeken.

Szeptember közepéig 304-an haltak meg a magyar utakon, közük 76-an úgy, hogy bár kellett volna, nem használták a biztonsági övüket.

Az idén 65 éves biztonsági öv pedig már bizonyított: a legóvatosabb becslések szerint is legalább egymillió életet mentett meg világszerte a használata. Magyarországon azonban nemzetközi összehasonlításban még mindig nem túl kedvező az övhasználat aránya.

A Baseline nemzetközi projekt egységes mérési módszertana szerint készült országos felmérés szerint 2022-ben a személygépkocsi-vezetők 88,5 százaléka, az első ülésen utazók 87,3 százaléka használta csupán a biztonsági övet, míg a hátsó üléseken az övhasználat aránya alig haladta meg az 57 százalékot.

Ugyanezen felmérés szerint tízből csak hat gyerek utazott a számára előírt gyermekülésben. A gyerekek negyede gyermekbiztonsági rendszerben ült ugyan, de nem volt bekövetve, vagy maga az ülés nem volt megfelelően rögzítve. 14 százalékuk pedig mindenféle védelem nélkül utazott az autóban.

Egy korábban lapunk által is többször idézett tanulmány szerint a a járművezetők körében 4,2-szeres, az első utasok esetén 3,6-szoros, a hátsó utasok esetén 7,6-szoros – vagyis átlagosan 4,5-szörös – a halálozási valószínűség abban az esetben, ha nem használnak biztonsági övet. Mindez azt jelenti, hogy becslések szerint a baleseti halottak száma 10-12 százalékkal csökkenne, ha az országos biztonságiöv-viselési arány nagyjából 6,2 százalékkal emelkedne.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az idei Biztonság hete rendezvénysorozatának másik kiemelt témája a biztonsági öv- és a biztonsági gyermekülés használat fontosságának tudatosítása mellett a gyalogos-átkelőhelyek biztonsága. Épp azért, mert még mindig túl sokan nem adnak elsőbbséget ott (se) a gyalogosoknak.

F.Gy.A.

Fotók: Iró Zoltán