Rossz idők jönnek az illegális versenyzőkre

  • A rendőrség novemberig folyamatosan akciózik a versenyekre alkalmas útvonalakon is.
  • Ahol lehetséges, versenyzésre alkalmatlanná teszik az utakat és a parkolókat egyaránt.
  • Havonta egyszer az engedély nélkül (versenyzésre) átalakított autókra vadásznak majd.

Már hetekkel azelőtt megkezdte a rendőrség a felkészülést egy, az illegális gyorsulási versenyek résztvevői, a közutakon driftelő és az engedély nélkül átalakított autókkal versengők, közlekedők ellen tervezett akciósorozatra, hogy egy – a nyomozás eddigi adatai szerint három autó spontán versenyének következményeként – baleset történt az Árpád-hídon, melyben egy 26 éves vétlen kerékpáros meghalt. Az országos rendőrfőkapitány bűnügyi és rendészeti helyettese elrendelték, valamennyi vármegyei rendőr-főkapitányság vegye számba azokat az útszakaszokat, áruházak, bevásárló központok, ipari parkok parkolóit, ki- és bevezető útjait és a területükön épülő, a forgalomnak még át nem adott utakat, amelyek alkalmasak gyorsulási versenyek tartására, spontán autós gyülekezésre.

Az ORFK vármegyéknek küldött utasításából kiderült, a rendőrség érzékelte az illegális gyorsulási versenyek, a közúti driftelések elszaporodását, és azt is, hogy ezeken az eseményeken nagy számban jelennek meg engedély nélkül átalakított gépjárművek. Ezek jellemzője, hogy bár a motorteljesítményük olykor jelentősen meghaladja a gyári értéket, a fékeket, a kormányművet és más, a jármű irányíthatóságát szolgáló részegységet nem alakították át, sőt sok esetben a gyárilag meglévő vezetést támogató rendszereket is kiiktatták, illetve a verseny idejére kikapcsolták a még nagyobb teljesítmény és kihívás érdekében.

Országszerte szerveznek illegális versenyeket, driftelési „bemutatókat” – ami önmagában nem lenne ördögtől való, ha azokat nem bejelentés és engedély nélkül, a közforgalom elől el nem zárt utakon és közterületeken tartanák. Csakhogy azokon teszik. Így viszont ezek a rendezvények több okból is rendkívül veszélyesek.

Mindenekelőtt azért, mert a versenyek résztvevői szándékosan és jelentősen túllépik a megengedett maximális sebességet. Márpedig, ha nem zárt magánterületre szerveznek versenyeket, a KRESZ szabályait be kell tartani.

Másfelől ezeken a versenyeken nemigen foglalkozik senki az előzési, kanyarodási, elsőbbségadási szabályok betartásával. Akkor sem, ha „civil” – értsd: nem az illegális versenyek résztvevői közé tartozó – jármű az út rendeltetésszerű használata közben a „versenypályára” téved, mit sem sejtve arról, hogy akaratlanul szinte szabályok nélküli verseny résztvevőjévé válhat.

Harmadrészt pedig épp azért, mert az illegális versengők, az országúti driftelők nem rendeltetésszerűen használják az utat.

A közlekedés biztonsága, az utak rendeltetésszerű használói védelmében a rendőrségnek mindent meg kell tennie az illegális versenyek visszaszorítása, megszüntetése érdekében és az Árpád-hídihoz hasonló tragédiák megelőzése érdekében.

Csakhogy ez nem is olyan egyszerű, mint elsőre látszik. Ezeknek a versenyeknek ugyanis ma már többnyire nincs dedikált szervezőjük. Spontán jönnek létre a találkozók, a közösségi média felületein „beszélik meg” a résztvevők, aki épp részt vesznek a beszélgetésben és ráérnek, hogy hol és mikor mérik össze az „erejüket”. Olykor csupán néhány órával a verseny előtt dől el a hely és az időpont is.

Emlékeztetőül: az Árpád-hídi tragédiához vezető verseny azzal kezdődött, hogy egy BMW sofőrje felismert egy, az ő kultúrkörükben ismert sofőrt, aki rendszeres résztvevője volt az illegális és nem illegális versenyeknek is, ismert volt a közösségi médiában, bár az ő autójának a teljesítménye a RACE-001-es Mercedes-ének a harmadát sem érte el. ,

A rendőrség már feltérképezte – reményeik szerint – az összes illegális versenyzésre alkalmas utat, területet, és azt is, hogy milyen tényezők vagy adottságok teszik vonzóvá azokat a versenyzők számára. Az útszakasz kialakítása, vonalvezetése, azonos irányú forgalmi sávok száma, közvilágítás kialakítása, egybefüggő aszfaltozott területek, várakozó helyek nagysága, forgalomirányító fényjelző készülékek kiépítése. Azokat, amelyeket lehetséges, egy hónapon belül alkalmatlanná teszik, illetve tetetik a közút kezelőjével, a terület tulajdonosaival, használóval az utat vagy a parkolót, amikor azt rendeltetésszerűen senki nem használja. Erre a sorsra juthatnak például az áruházak, bevásárlóközpontok parkolói és az azokhoz vezető utak, amikor az áruházak zárva tartanak.

Annak érdekében, hogy senkinek ne jusson eszébe önhatalmúlag megnyitni a lezárt utakat a versenyzők kedvéért, a rendőrség gyakrabban járőrözik majd a gyorsulási versenyek potenciális helyszínein és az oda vezető utakon. Civilnek látszó Pofátlan(TAN)ító autókat és drónokat is bevetnek majd annak érdekében, hogy még azelőtt véget vessenek az efféle versenyeknek, hogy azok egyáltalán elkezdődhetnének.

A rendőrség eddig sem titkolta: minden törvényes eszközzel gyűjti az információkat a tervezett versenyekről, driftelési bemutatókról. Érdeklődésük az Árpád-hídi tragédia miatt csak fokozódott. Emellett október végéig minden vármegyében és a fővárosban havonta legalább egy közös ellenőrzést tartanak a vármegyei (budapesti) kormányhivatalok közlekedésfelügyeleteivel az engedély nélkül átalakított autók kiszűrésére.

S ha már ellenőrzés: az ilyen akciók velejárója lesz novemberig a lavina rendszerű sebességmérés, azaz, az ellenőrzés helyszínéhez vezető utakon egymáshoz közel több sebességmérőt is felállítanak majd. Amennyibe belefutnak a gyorshajtók, annyi bírságot kapnak. Mindemellett még a Pofátlan(TAN)ító autókat is a térségbe vezénylik, így könnyen ráfázhat az, aki azt hiszi, hogy „több sebességmérés már nem lesz, lehet nyomni a gázt”.

Úgy tudjuk, a már zajló és novemberig fokozódó intézkedések célja az illegális versenyek ellehetetlenítése, a rendszeres résztvevők azonosítása és ellenőrzése. Mivel az akcióban nemcsak az egyenruhások, hanem a bűnügyi szolgálat is részt vesz, az intézkedések kényelmetlenül érinthetik a versenyek esetlegesen nem tökéletesen törvényesen működő háttériparát is, a tuning műhelyeket, a fogadóirodákat is.

A rendőrség érdeklődésünkre azt közölte: mint azt Pintér Sándor belügyminiszter egy (más témában tartott) sajtótájékoztatóján elmondta, folynak különböző rendőrségi akciók az illegális versenyek visszaszorítására. A fentiekkel kapcsolatban kérdésünkre csak annyit mondtak: a fentieken túl más, a végrehajtásig nem publikus intézkedéseket is terveznek, illetve megkezdtek már.

F.Gy.A.