Sípcsonton rúg a mobiltelefon

  • Minden mozgó járművön minden szállított tárgyat rögzíteni kellene.
  • A 120 km/h-val haladó járműben rögzítetlenül utazó tárgy 120 km/h sebességgel halad tovább akkor is, ha maga a jármű, akadálynak ütközve, megáll.
  • Az elszabadult tárgyak – a napszemüvegtől a kéziszerszámon át a kulcscsomóig – súlyos sérülést okozhatnak az utasoknak.

Kedves barátom és kollégám történetét osztom meg most, név említése nélkül. Történetünk főszereplője munkája mellett amatőr autóversenyzőként működött. Amatőr volt, minimális költségvetéssel, ezért navigátorával maguk szerelték a versenyjárművet. Egy sikerrel teljesített futam estéjén, a frissen összerakott autóval barátom próbakörre indult. Hirtelen ötlet volt, a gép hátuljában ott hevert a teljes szerszámkészlet.

Sötétedés után, rossz útviszonyok között barátom bukott az autóval. Felborult, többször átfordult. A szerszámok egy része elszabadult, az utastér fém részeibe, az ülés hátába, a fejtámlába, mint lövedékek, álltak bele a csavarhúzók, fogók, feszítővasak. A sofőr is sérülést szenvedett.

A történet jól mutatja, hogy még ügyes és gyakorlott autóvezetővel is előfordul, hogy megfeledkezik a kötelező körültekintésről. Hát még az egyszerű úrvezetők, akik családi autójuk különböző részeiben tárolnak a gépkocsi fenntartásával vagy – nem ritkán – a hétvégi telek üzemeltetésével kapcsolatos eszközöket. Akadt olyan ismerősöm, aki a csomagtartója alján, ömlesztve tárolta a család teljes szerszámkészletét, szöges, csavaros, alátétes, tiplis tálkák tucatjaival.

De azok sem számolnak a levegőben szálló használati tárgyak eshetőségével, akik autójuk belsejét nemcsak mintaszerűen tartják tisztán és rendben, de szeretnek otthonosságot sugárzó tárgyakat elhelyezni – a vízszintes felületeken. Arra sem sokan gondolnak, hogy a műszerfalra ideiglenesen felszerelt, és nem bombabiztosan rögzített okostelefonok, tabletek, kihangosítók, navigációs berendezések ugyancsak megindulhatnak felénk, például erős kigyorsításkor vagy ha egy hátulról érkező jármű eltalál.

Mindez igaz a vonatok, autóbuszok, repülőgépek utasterében is. Utóbbiak ülések feletti poggyásztárolója éppen ezért zárt, és a korszerű távolsági vonatokon és buszokon ezért helyeznek el függőleges poggyásztartó rekeszeket. Városi, elővárosi járatokon nem a poggyász, hanem gyakran maguk az utasok okoznak sérüléseket egymásnak, ha a jármű ütközik.

Akár személyautóról, akár nyilvános közlekedési eszközről van szó, még egy nagyobbacska kulcscsomó is komoly sérüléseket tud okozni akár a tulajdonosának, akár az utastársaknak, ha egy váratlan ütközés következtében elszabadul.

N.V.