Sokat spórolhatnak a héten az autózók!

  • A Biztonság hetén a rendőrök a biztonságiöv-használatot ellenőrzik.
  • Tízből 7 balesetben elhunyt gyermek utasként halt meg egy autóban.
  • Ez a Biztonság hete – Mire tanítanák a gyerekeket a magyar biztosítók?

Tíz-, húsz-, de akár 30 ezer forintot is megspórolhat az az autós – nemcsak a sofőr, külön-külön minden utasa is! –, aki a jövő héten legalább komolyan veszi, hogy a biztonsági öv használata elöl és hátul is, sofőrnek és utasnak egyaránt kötelező.

15 és 45 ezer forintja is megmaradhat annak, aki nem sérti meg azt a szabályt, miszerint „A gépkocsiban 150 centiméternél alacsonyabb gyermek csak a testméretéhez és testsúlyához igazodó kialakítású gyermekbiztonsági rendszerben rögzítve szállítható”.

Mától szombatig a Biztonság hete elnevezésű rendezvénysorozat keretében országszerte ellenőrzi a rendőrség az autósokat, hogy használják-e a biztonsági övet és a gyermekbiztonsági rendszereket. Hivatalosan ez egy felmérés arról, hogyan változott az övhasználati hajlandóság, ám senkinek ne legyen kétsége: aki nem lesz bekötve, megbírságolják.

És nemcsak a sofőröket! A gyermekek kivételével mindenki maga felel azért, hogy ha autóba ül, be legyen kapcsolva a biztonsági öve. A rendőrök azt bírságolják meg, aki nem használta a biztonsági övet.

Legutóbb 2018-ban volt ilyen ellenőrzés. Akkor a gépjárművekben utazók 88,5 százaléka volt bekötve, amikor megállították a rendőrök.

A 2018-as eredmény nagy sikernek számított, mivel 2015-ben még a közlekedőknek csak jóval kevesebb, mint a fele (38,5 százalékuk) kötötte be magát az autókban, 1999-ben még csak a 6,6 százalékuk.

A legutóbbi felmérés szerint az első üléseken utazók körében 90, míg a hátul ülők között csak 70 százalék körül mozog az övhasználók aránya. A Biztonság hete előtt kiadott közleményében az ORFK-OBB és a Magyar Biztosítók Szövetsége is arra hívta fel a figyelmet, hogy a közlekedésbiztonság terén nálunk fejlettebb országokban az övhasználat 98-99 százalékos, továbbá, hogy elöl és hátul egyaránt fontos, hogy az utasok bekapcsolják az övüket.

Szeptember 19-24 között, a Biztonság hetén újra felmérik, hogy most hányan használnak biztonsági övet az előírásoknak megfelelően. Minden statisztika azt mutatja ugyanis, hogy az öv nemcsak életet menthet, de jelentősen csökkentheti a balesetek kimenetelének súlyosságát is. Európában 900 emberéletet lehetne megmenteni az utakon csak azzal, ha minden országban 99 százalékra sikerülne felemelni az övhasználat arányát.

A Nils Bohlin által kifejlesztett „V” alakú övet 1958-ban szabadalmaztatta a Volvo, azóta becslések szerint egymillióan köszönhetik az életüket a találmányának.

A biztonsági öv viselése mintegy 60 százalékkal csökkenti a halálos vagy súlyos sérülések kockázatát. Ráadásul az első ülésen ülők több mint kétszer nagyobb eséllyel halnak meg egy balesetben, ha a mögöttük ülő személy nincs becsatolva. Sok esetben ugyanis épp a hátsó ülésen utazók ütközéskor tehetetlenül előrerepülő teste töri el az előttük ülők nyakát, gerincét.

Statisztikák sorával igazolt előnyei ellenére számos oka van annak, hogy sokan még ma is vonakodnak bekötni magukat az autóban, vagy nem is teszik meg, noha sok országban (nálunk is) évtizedek óta kötelező a használata. A leggyakoribb „érv”, ami valójában tévhit, vagy tudatlanságon alapuló magyarázkodás, semmit megalapozott állítás, hogy „jobb kirepülni az autóból, mint a roncsok között kiszenvedni vagy benne égni egy ütközéskor kigyulladt autóban”.

Sajnos a balesetkor autóból kirepülők túlnyomó többsége nem tudja cáfolni a fentieket, mert nem élte túl a repülést és az azt követő becsapódást.

Ha egy vonat nagy sebességgel belerohan egy síneken áthaladó autóba, a bennülőknek esélyük sincs túlélni egy ilyen ütközést – akár bekötötték magukat, akár nem. Tűz esetén már nem ilyen egyértelmű a helyzet, de nem igen találni – itthon legalább – példát arra, hogy egy autó ütközés következtében kigyulladt és emiatt nem tudtak volna kimenekülni a bennülők.

Azonban számtalan esetben megtörtént, hogy egy karambolos, fának, betonoszlopnak rohant vagy egyszerűen „csak” az útról elsodródott és a tengelye kerül többször megpördült autó be nem kötött utasa kirepült az autóból és meghalt. Nem igazán van rá példa, hogy annak aki így járt, akkora szerencséje lett volna, hogy szénakazalba vagy az út szélén felhalmozott puha párnára zuhant volna. Márpedig minden más esetben nagyon tud fájni a becsapódás.

A  MABISZ és az ORFK-OBB egyrészt azért állította a Biztonság hete rendezvénysorozat középpontjába a övhasználatot, mert szeretnék elérni, hogy Magyarországon is 90 százalék felett legyen az övhasználat.

Másrészt a MABISZ közös akciókkal a gyerekek figyelmét külön is szeretné felhívni a biztonságra, a balesetmegelőzés lehetőségére és fontosságára. „Az elmúlt öt évben már mintegy hatvanezer gyereket sikerült megmozgatni és az együttműködőkkel a biztonság különböző aspektusaival kapcsolatban érzékenyíteni”, áll a MABISZ lapunkhoz eljuttatott közleményében.

De nemcsak a gyermekek érzékenyítése a fontos! 2012 óta 10 közúti balesetben elhunyt gyermek közül 7 valamilyen gépjárműben, utasként vesztette életét.

Szeptember 19-24 között az ország minden megyéjében látványos programok hívják fel a figyelmet a mindennapok biztonságának erősítésére, a közlekedési balesetek és egyéb sérülések megelőzésére. A programokhoz az évek során több tucat partnerszervezet csatlakozott, hogy a biztonságot a lehető legszélesebb értelemben kezelve hívják fel a figyelmet többek között az élelmiszerbiztonságra, a biztonságos hulladékkezelésre, az erdőtüzek megelőzésére, az árvizek elleni védekezésre, a vagyonbiztonságra vagy éppen a munkahelyi balesetek megelőzésére.

(Minden további információ a https://mabisz.hu/rendezvenyek/ oldalon).

F.Gy.A.