Sokba kerülhet eloldalogni egy baleset helyszínéről!

  • Bár a kerékpáros okozta a balesetet Békésben, nem érezte kötelességének, hogy segítsen azokon, akik miatta sérültek meg
  • Kivilágítatlan biciklivel, láthatósági mellény nélkül hajtott ki a főútra, majd mintha mi sem történt volna elkerekezett
  • Ittasan és jogosítvány nélkül gázolt el egy szabályosan közlekedő gyereket Kiskunhalason
  • 30 méteren keresztül vonszolta maga után a kocsija alá szorult gyereket, akiről a rendőrök és járókelők emelték le a gázoló kocsiját

A kép illusztráció

Segítségnyújtás elmulasztása miatt emelt vádat az ügyészség Békés megyében egy kerékpáros ellen, aki már márciusban balesetet okozott a Medgyesbodzást Medgyesegyházával összekötő úton, majd segítségnyújtás nélkül elhagyta a helyszínt.

A vizsgálatok szerint a balesetért egyértelműen a kerékpáros hibáztatható. Világítás és láthatóság mellény nélkül, az autósok szempontjából a semmiből kanyarodott ki az útra. A balesetben érintett egyik gépkocsi vezetője is csak az utolsó pillanatban vette észre a biciklist. Hogy elkerülje a balesetet balra rántotta a kormányt.

Ha nem reagált volna ilyen gyorsan az autója menthetetlenül elgázolta volna a kerékpárost.

Egy pillanatig úgy tűnt sikerrel járt, s mindenki élve és épen megúszta a fantombiciklis ámokfutását. Azonban a kikerülő manőver közben az autója átsodródott a baloldali sávba és összeütközött egy szemből szabályosan közlekedő másik autóval.

Mind a két autó lesodródott az útról a karambol következtében és az árokban csapódtak. A balesetben a két gépkocsiban összesen hatan sebesültek meg, szerencsére valamennyien könnyű sérülésekkel megúszták az ütközést.

Eközben a balesetet okozó kerékpáros, mintha neki semmi köze nem lett volna a két autó karamboljához, tovább kerekezett.

Egy baleset helyszínén mindenkinek kötelessége a tőle kora és a képzettsége   alapján elvárható segítséget nyújtani a rászorulóknak, amíg a mentők, a rendőrök vagy a tűzoltók meg nem érkeznek, de legalábbis meg kell győződnie arról, hogy vannak-e olyan sérültek, akik segítségre szorulnak. Azt, hogy miben áll a segítségnyújtás, mindig a baleset körülményei határozzák meg.

A kerékpáros nem tett eleget ennek a nemcsak erkölcsi, hanem jogi kötelességének sem – ezért kell majd bíróság elé állnia.

A kép illusztráció

Lényegesen gyakrabban fordul elő, hogy a kerékpárosok válnak a felelőtlen, figyelmetlen autósok áldozatává, és őket hagyják cserben a gázoló autósok. Kiskunhalason  a közelmúltban gázolt el egy kerékpárjával szabályosan közlekedő gyermeket egy 32 éves autós. A két esetben csak annyi a közös, hogy – a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség közleménye szerint – a kisújszállási baleset okozója is segítségnyújtás nélkül távozott a helyszínről, ahogy a Békés megyei kerékpáros is.

December 13-án este körülbelül háromnegyed hétkor a balesetet okozó sofőr ittasan ült autóba, és az ügyészség feltételezése szerint ezért nem adta meg a stoptáblával védett úton haladó kerékpárosnak az elsőbbséget.

Az autót vezető helybéli férfinek nem volt jogosítványa.

A gyerek az ütközéskor az autó alá zuhant. A sofőrje azonban nem állt meg. Még mintegy 30 métert tovább ment – lényegében befejezte a megkezdett balkanyart -, csak az után állt meg, szállt ki az autójából, hogy megnézze mi történt.

Kiszállt, de nem segített a súlyosan sérült, segítségért könyörgő gyermeken. Egyszerűen elsétált és sorsára hagyta az autója hátsó tengelye alá beszorult biciklistát.

Az elgázolt biciklis szerencséjére a közelben voltak a Készenléti Rendőrség járőrei, akik a sérült kétségbeesett jajgatását hallva oda rohantak és néhány járókelő segítségével puszta kézzel leemelték az autót róla. Másodpercekkel később más arra járókkal közösen a menekülő gázolót is elfogták.

A rendőrség segítségnyújtás elmulasztásának minősített esetével, valamint ittas járművezetéssel gyanúsítja a sofőrt, akit elfogása után nyomban őrizetbe vettek. Mivel a többszörösen büntetett előéletű gyanúsított az általa okozott baleset helyszínéről megpróbált elmenekülni, az ügyészség a bűnismétlés, valamint a szökés-elrejtőzés veszélyére hivatkozással a férfi letartóztatását indítványozta.

F.Gy.A.