Sokba kerülhet száguldozni az iskolákhoz vezető utakon!

  • Szeptember elsején szerdán, megkezdődik az iskolákban a 2021/2022-es tanév.
  • Nem tart az idén se központi tanévnyitót a rendőrség, de ahol kell, ott lesznek.
  • Egyhónapos közlekedésbiztonsági-közrendvédelmi akciót indít a polgárőrség.

Több százezer kis- és nagydiák számára szerdán becsengetnek. A tanév első napjai, hetei az év közlekedésbiztonsági szempontjából a legveszélyesebb időszakának számítanak a szakemberek szerint, ezért a rendőrség és a polgárőrség is fokozott óvatosságra, körültekintő vezetésre kéri az iskolák környékén közlekedőket. A biztonság kedvéért, és persze a hagyományoknak megfelelően az idén is megszállják a tanintézetek környéki utakat.

Tanévkezdetkor egyfelől a fiatalokban még túlságosan élénken élnek a nyári élmények, amiket igyekeznek minél hamarabb és minél több iskolatársukkal megosztani. Élménybeszámolóik közben pedig még annyira sem foglalkoznak a forgalommal, mint máskor. Másfelől a szakemberek tapasztalatai szerint az autósoknak is kell egy kis idő, amíg megszokják: immár számolniuk kell azzal, hogy újra feltűnnek a gyerekek kisebb-nagyobb csoportokban, ahol az elmúlt hónapokban alig járt valaki.

A rendőrség, miként azt Berzai Zsolt alezredes, az ORFK Baleset-megelőzési Osztályának vezetője lapunknak elmondta, az idén sem tervez központi tanévnyitót. A járványveszély miatt nem is minden iskolában tartják meg azt. Ahol az iskola vezetése meghívja őket, a helyi rendőrök természetesen részt vesznek az ünnepségeken.

Mindenütt lesznek azonban rendőrök, akik segítik majd a gyerekek közlekedését, szükség esetén leállítják az autóforgalmat.

A hagyományoknak megfelelően az iskolák környékét az idén is megszállja a rendőrség mellett – avagy azzal együtt – a polgárőrség is. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke azt mondta, úgy tervezik, hogy két hétig intenzív jelenlétet biztosít a polgárőrség az iskolákhoz vezető utak és gyalogátkelők környékén. További két hétig pedig ott és olyan mértékben lesznek jelen, ahol és amennyire a helyzet megköveteli, vagy az iskolák igénylik.

A rendőrség és a polgárőrség külön-külön és közösen segíti majd az iskolakezdés idején várhatóan alaposan megnövekedő forgalmat mind a becsengetéskor, mint a tanórák végén, amikor a gyerekek haza indulnak. Segítik őket, hogy biztonságosan átkelhessenek az úton akkor is, ha éppen túl nagy lesz a forgalom.

Az autósokat pedig szükség szerint a parkolásban segítik.

A polgárőrség sok helyen a zebrák megtisztításában, láthatóvá tételében is segédkezik az önkormányzatoknak.

Mindemellett a helyi és távolsági közlekedési járatok megállóiban is feltűnnek majd a rendőrök és a polgárőrök. Részben a közlekedés biztonsága érdekében, részben azért, hogy rossz szándékú felnőttek ne zaklathassák, ne lophassák meg a még túlságosan szünidei hangulatban lévő gyerekeket, ne kínálhassanak nekik drogot.

Mindkét testület illetékesei azt hangsúlyozták, a fő céljuk a balesetek és a bűncselekmények megelőzése. Ez azonban nem jelenti azt, hogy oda, ahol a rendőrség indokoltnak tartja, nem állítanak ki esetleg hosszabb-rövidebb többféle szabálysértés dokumentálására is alkalmas mobil VÉDA-eszközöket, vagy hogy az agresszív és tolakodó szabálytalankodók ellen eddig is hatékonyan alkalmazott, távolról civilnek látszó Pofátlan(TAN)ító autók nem járőröznek majd sűrűbben a tanintézetek környéki utakon.

F.Gy.A.