Sokba kerülhetnek az osztrák kalandozások

  • Ausztriában nem viccelnek: március 1-től elkobozzák és el is árverezik az extrém gyorshajtók gépkocsiját.
  • A kalapács alá került autók árának 70%-át közlekedésbiztonsági célra fordítják.
  • Ehhez járul a pénzbüntetés, akár 5000 euró (csaknem kétmillió forint) értékben.

Március 1-jétől még szigorúbb szabályok vonatkoznak Ausztriában a gyorshajtókra: a különösen vakmerő és veszélyes gyorshajtás esetén a helyszínen elkobozhatják a járműveket, emellett bevezették az illegális autóverseny bűncselekményét. Aki ilyen versenyeken vesz részt, annak legalább hat hónapra számítania kell a vezetői engedélyének bevonására.

A veszélyes gyorshajtók kategóriája azt jelenti, hogy aki 80 km/h-nál többel hajt a megengedett határnál városban, vagy 90 km/h-val a városon kívül, a gyorshajtó akár végleg elveszítheti autóját – tette közzé az ADAC.

Ezek az intézkedések a külföldi járművezetőkre is vonatkoznak, tehát hazánk fiaira is.

A törvénycsomagot benyújtó környezetvédelmi miniszter, Leonore Gewessler (Zöldek) korábban hangsúlyozta: nem arról van szó, hogy ha valaki egyszer gyorsabban megy a megengedettnél, már veszik is el az autóját, hanem kifejezetten az „extrém gyorshajtásról”, mint tudatos döntésről.

Első körben két hétre szólna az elkobzás, de a sebességhatár különösen nagy mértékű túllépése vagy a visszaesés indokolhatja, hogy a gyorshajtó járművét árverésre bocsássák. Erről mindig egyénileg dönt majd az illetékes hatóság. Az árverésből származó bevétel 70 százalékát a közúti közlekedésbiztonságba kell visszaforgatni, 30 százalékát pedig a helyi hatóságok kapják.

Mivel a sofőröket nem riasztották el a korábbi büntetések, Ausztria már 2021-ben megszigorította az extrém gyorshajtás elleni intézkedéseket. 70 euró helyett legalább 150 eurót kell fizetnie annak, aki 30 km/h-val gyorsabban hajt a megengedett sebességhatárnál. A bírság azonban akár 5000 euróra is emelkedhet, ha különösen gyorsan hajt valaki. A maximális bírságot azonban csak nagyon súlyos esetekben és visszaesők esetében szabják ki.

A bírságokat egész Európában be lehet hajtani.

N.V.