Sokkolták a gyalogosokat a testkamerás rendőrök

  • Három nap alatt több mint 3300 szabálytalankodó autóssal és gyalogossal szemben intézkedett a rendőrség a Zebra-terv keretében.
  • Körültekintés nélkül, féktávolságon belül léptek az úttestre a gyalogosok, az autósok pedig az elsőbbségi szabályokat vették semmibe.
  • Meglepte a gyalogosokat, hogy testkamerával felszerelt rendőrök igazoltatták és sok esetben meg is büntették őket szabálytalanságaik miatt.

Nem ez volt az utolsó olyan akció, melyben a rendőrség nemcsak a szabálytalankodó autósokra vadászik a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek környékén, hanem a szabályokkal mit sem törődő gyalogosokra is – derült ki az ORFK-Országos Baleset-megelőzési Bizottság beszámolójából, melyben az első Zebra-terv elnevezésű akció eredményeit összegezték.

Miként arról előzetesen mi is beszámoltunk, a rendőrség május 11. és 13. között, azaz keddtől csütörtökig országos akciósorozatot tartott több száz kockázatelemzéssel kiválasztott kijelölt gyalogos-átkelőnél. Ez volt a Zebra-terv, amit azzal a céllal rendeltek el, hogy biztonságosabbá tegyék a gyalogos-átkelőhelyeket.

Az akcióban azonban ez alkalommal nemcsak a gyalogosoknak elsőbbséget nem adó, az autósoknak tilos jelzést adó lámpákat semmibe vevő autósokra vadásztak, hanem a körültekintés nélkül (mobilozva, zombit játszva az úttestre lépő, féktávolságon belül az autók elé lépő és más szabálytalanságokat elkövető) gyalogosokra is.

Három nap alatt 1013 helyszínen több mint ezer gépkocsizó és civilbe öltözött, de most először testkamerákkal is felszerelt gyalogos rendőr figyelte az átkelőhelyek és környékük forgalmát. Amit tapasztaltak cseppet sem volt meglepő, azok számára legalábbis nem, akik rendszeresen közlekednek gyalogátkelők környékén.

Féktávolságon belül „mert a zebrán elsőbbségem van” meggyőződéssel autók elé lépő gyalogosoktól, az átkelőhelyeket túl nagy sebességgel megközelítő, vagy éppen a már zebrán tartózkodók között még szép lassan áthaladó autósokig láttak mindent a rendőrök. Több mint 3300 szabálytalankodóval szemben intézkedtek a három nap alatt.

A gyalogosokat szinte sokkolta a rendőrség akciója. Ők eddig csak ritkán találkoztak, ha találkoztak egyáltalán olyan rendőrrel, aki szabálytalanul közlekedő gyalogosokkal szemben intézkedett volna. Bár a rendőrség állítja, ők minden szabálytalankodóval szemben egyformán eljárnak, legyen az autós, motoros vagy éppen gyalogos, a gyalogosokkal szembeni fellépés eddig legalábbis nem volt túl gyakori.

Ezért is döbbentette meg a szinte kizárólag csak gyalog és közösségi közlekedéssel közlekedőket, hogy egyszer csak megállítja őket egy civil, rendőrigazolványt villant, igazolja magát, majd a testére rögzített kamerára mutatva közli a döbbent gyalogossal, hogy fáradjon a közelben parkoló autóhoz, mert ilyen és ilyen szabálysértést követett el, aminek most következményei lesznek.

Egy-másfél óra elteltével a rendőrök aztán újabb zebrák közelében települtek le, és folytatták a közlekedőket ellenőrzését.

A rendőrség a háromnapos akcióban több mint 3300 szabálytalankodóval szemben intézkedett. Közigazgatási bírságot szabott ki 564 autósra. Helyszíni bírságot 1343 esetben szabtak ki, 155 szabálysértési feljelentést tettek, 1319 esetben figyelmeztetéssel megúszták a szabályszegők.

Azt, hogy feleannyi gyalogossal szemben alkalmaztak valamilyen szankciót, mint autóssal, a rendőrség azzal indokolta, hogy ez volt az első eset, amikor a szabályszegő gyalogosokkal szemben célzott akciót indítanak. Ez volt az első, de aligha az utolsó ilyen akció! – szögezték le.

Mivel az első Zebra-terv éppen A Kulturált közlekedés napján indult akció volt, a rendőrség bevallottan nem akart keménykedni a gyalogosokkal szemben. Ez is a magyarázat arra is, hogy míg az autósok közül 1099-en kaptak helyszíni bírságot és 130 ellen tettek feljelentést a járőrök, a gyalogosok közül csak 244-et bírságoltak meg a helyszínen, és csak 25 ellen tettek feljelentést. Ugyanakkor a 412 autóssal szemben 907 gyalogos kapott figyelmeztetést azután, hogy rajta kapták valamilyen enyhébb fokú szabályszegésen.

A rendőrség illetékeseitől úgy tudjuk, a testkamerákat nem szerelik le a rendőrökről. Később is számíthatnak a gyalogosok arra, hogy testkamerás, civilruhás rendőrök ellenőrzik őket. És mivel a zebrán bekövetkező közlekedési balesetek közel felét a gyalogosok okozzák a figyelmetlenségükkel és a rájuk vonatkozó szabályok be nem tartásával, a rendőrség sejtetni engedte, hogy nem feltétlenül lesznek tartósan olyan elnézők velük szemben sem, mint a mostani akcióban voltak.

És más közlekedők is számíthatnak arra, hogy közéjük vegyült testkamerás rendőrök állítják meg majd őket, amennyiben szabálytalanságokat követnek el.

F.Gy.A.