Szabadulj a képernyő rabságából!

  • A legfiatalabb járművezetők rendkívül erősen kötődnek az okostelefonon elérhető tartalmakhoz és közösségekhez.
  • Az idősebbek sem könnyen állnak ellen, ha vezetés közben megszólal a jól ismert csengőhangjuk vagy SMS értesítésük érkezik.
  • Egy új eljárással igyekeznek csökkenteni a járművezető telefonhasználók érzelmi kötődését a készülékhez, és ezzel javítani a közlekedés biztonságát.

Európa több országában is kimagasló baleseti okká vált a vezetés közbeni mobilozás. A tavaly szeptemberben tartott, egy hetes RoadPol közúti ellenőrzésben 17 ország, köztünk hazánk vett részt, a rendőrök a mobiltelefonok, egyéb technikai eszközök és a figyelemelterelés egyéb formáinak tiltott használatát figyelték – derül ki a roadpol.eu honlapjáról. A résztvevő országok közreműködői 1,6 millió úthasználót ellenőriztek több mint 47 500 ellenőrzési helyen, és 420 ezer különböző szabálysértést állapítottak meg. Ebből 46 ezer sofőr használta mobiltelefonját telefonhívásra vagy SMS- ezésre vezetés közben, kihangosító nélkül. Több mint 14 ezer járművezetőt vontak el a vezetéstől más források, mint például: TV/DVD nézés, újságolvasás vagy evés. A magyar adatokhoz nem sikerült hozzáférnünk, de egy korábbi felmérésből az derült ki, hogy hazánkban tízből négyen használják telefonjukat vezetés közben, közülük többen válaszolnak is az üzenetekre.

Bár a vezetés közbeni mobilozásra közismerten szigorú szabályok vonatkoznak, ez ritkán tartja vissza a felhasználókat. Ennek az oka nem csak egyszerű fegyelmezetlenség vagy a szabályok szokásos mellőzése. Itt mélyebben fekvő okok is tetten érhetők, amit nem kell sokáig magyarázni azoknak, akik éltek közös háztartásban mobilfüggő, közösségi platform-függő kamaszokkal. Az, aki azt kívánja elérni, hogy egy mobilfüggő valami másra figyeljen, ráadásul tartósan, annak rendkívül erős kötődést kell legyőznie. Ilyen esetekben nem elég az okos meggyőzés, a parancsszó vagy a büntetés. Valamiféle terápia nélkül nem gyengül a kötődés. Ilyen terápiás eszköznek szánta a Drive in the Moment (magyarul: légy jelen a vezetés minden pillanatában) programot az Australian Automobile Association (AAA), közösen az Új-Zélandi Automobil Szövetséggel (NZAA) és a Queenslandi Műszaki Egyetemmel. A programot immár a motorsportból ismert FIA támogatásával világszerte népszerűsítik, mint bevált gyakorlatot.

A Drive in the Moment a tervezett viselkedés elméletén alapul, és két részből áll. Először egy kvízből, amely arra készteti a közlekedőket, hogy rangsorolják a különböző vezetési magatartások relatív kockázatát, és ez segít nekik megérteni a baleseti kockázat fogalmát és a kockázat értékelését. Másodszor egy okostelefonos applikációból, amely segít a fiatal sofőröknek telefon-használatuk csökkentésében: megtanítja az elméjüket, hogy minden alkalommal jobban reagáljanak, amikor késztetést éreznek a telefon használatára.

Legutóbb a FIA görög tagszervezete, az RSI Panos Mylonas csatlakozott a programhoz. Honosították az alkalmazást görög nyelvre, valamint népszerűsítik Görögországban és Cipruson. A projektet egy speciálisan a fiatalok számára kialakított oktatási program keretezi majd, amelyet kiválasztott egyetemeken tartanak. Vasiliki Danelli-Mylona, az RSI elnöke szerint Görögország, Finnországgal és Szerbiával együtt az első helyen áll Európában a mobiltelefonok járműben történő használatában. A görög szakemberek abban bíznak, hogy a Drive in the Moment elterjesztésével csökkenhetnek a figyelem kimaradására visszavezethető közlekedési balesetek az utakon.

N.V.