Szeretne Ön életben maradni?

  • A felismerhetetlenségig összeroncsolódott gépkocsik látványa sokkolja az autósokat.
  • Tudja Ön, hányszor nagyobb a túlélés esélye baleset esetén biztonsági övvel, mint nélküle?
  • Nem a gyorshajtóknak kell a leginkább aggódniuk, ha nem használják a biztonsági övet!

Nem múlt el úgy egyetlen hónap sem az elmúlt évben, hogy ne történt volna legalább egy, bár sokszor inkább több olyan közlekedési baleset, amelyben a gépjármű vezetője és/vagy legalább egy utasa azért lelte halálát egy balesetben, mert kirepült az autóból, miután az egy másik járművel ütközött vagy éppen a szalagkorlátnak, útszéli fának, műtárgynak sodródott.

A karácsonyi ünnepek alatt is történtek ilyen esetek. Szalagkorlátnak ütközött és egy oszlopnak csapódott szenteste egy autó az M8 autópályán. Mivel a vezetője nem volt bekötve, kirepült a kocsiból és az úttestre zuhant. Súlyos, életveszélyes fejsérülést és több törést szenvedett, a mentők válságos állapotban szállították kórházba.

Kirepült a kocsiból két fiatal, miután lesodródtak az útról, és az autójuk egy kerítés fölött átrepülve egy családi ház udvarán landolt a Vas megyei Hegyhátsálnál. Egy 26 éves férfi a helyszínen meghalt. Ismerősét egy másik autós találta meg. Ő azt mesélte az eset után az újságíróknak, hogy egy szombathelyi buli után egyszerűen kidobták egy autóból. Súlyos sérülésekkel vitték kórházba. Még vizsgálja a rendőrség, hogy egyáltalán ki vezette a családi ház udvarában landolt autót.

Az ilyen és hasonló balesetek többségét a szakértői vizsgálatok szerint túlélhették volna a sérültek, ha az autóban maradnak, még akkor is, ha körülöttük a karosszéria a felismerhetetlenségig összeroncsolódik. A karosszériának ugyanis egyebek között az a dolga, hogy a felismerhetetlenségig összegyűrődjön, és eközben minél több ütközési energiát nyeljen el. Így védi az autóban utazókat.

E sorok írója néhány éve szemtanúja volt egy látszatra túlélhetetlen balesetnek. Egy felső-középkategóriás autó vezetője azóta sem tisztázott okból nagy sebességgel hídpillérnek hajtott. A kocsi orr része harmonikaszerűen felgyűrődött, a motor a sofőrülés magasságáig tolódott a kaszniban, de nem az utastérbe, hanem az ülés alá préselte az ütközési energia.

Az autót vezető férfi még a mentők és a tűzoltók kiérkezése előtt, segítség nélkül szállt ki az egykori autójára már csak halványan emlékeztető roncsból. Túlzás nélkül, kisebb karcolásokkal megúszta a balesetet.

Sokakkal azonban épp a „felismerhetetlenségig” roncsolódott autók látványa mondatja, hogy ők akkor inkább kirepülnek az autóból (és bíznak abban, hogy majd valami puhára esnek és nem egy terebélyes fának vagy betonoszlopnak csapódnak), mint sem a roncsban leljék halálukat.

„Elég egy komolyabb karcolás és elvérzek, mire a tűzoltók kivágnak a harmonikává gyűrődött autóból”, érvelt egy magát sokat látott autósként definiáló (fotója alapján) fiatalnak tűnő férfi az egyik közösségi portál e témában írt cikkét kommentálva. „Inkább repüljek ki, mint sem benn égjek a kocsim torzójában”, szögezte le másvalaki egy másik ide vágó cikk alatt.

Gyakori érv még, hogy „mi történik akkor, ha az ütközésben megsérül a biztonsági öv kapcsolója és nem tudok időben kimenekülni az autóból?”.

Azonban a tények egészen másról árulkodnak.

A biztonsági övet nem használók – nyilatkozataik szerint – abban bíznak, hogy ha ki is repülnek az autóból, valami puhára esnek. Szerintük még a talaj sem olyan kemény, ha esetleg mégis ott landolnának. Estek már el futás, focizás közben vagy csak mert nem néztek a lábuk elé – és túlélték. Nyilván, bár jegyezzük meg: egy dolog futás vagy séta közben a földre huppanni, és egy másik 50-70-90 km/h vagy még nagyobb sebességgel kirepülni az autóból és becsapódni!

A rendőrség nemrég megvizsgáltatta a 2017-2021 között Magyarországon történt közlekedési baleseteket és azok következményeit. Nem az autógyártók töréstesztjei, hanem öt év közúti tragédiáinak dokumentumai alapján állítják: az első üléseken átlagosan 60, hátul 40 százalékkal nő az utasok túlélése esélye, ha bekapcsolják a biztonsági övüket.

Meg kell jegyezni, hogy a hátsó üléseken eleve nagyobb a túlélési esély és kisebb a súlyos sérülés valószínűsége is, mint elől. Az első üléseken utazókra ugyanakkor halálos veszélyt jelentenek a hátul övhasználat nélkül utazók, akik egy nagyobb ütközés esetén tehetetlenül repülnek előre, sok esetben az elöl utazók nyakát törve.

A felmérés szerint a sofőrök túlélési esélyét 70-82, az anyósülésben utazókét 55-58 százalékkal növeli a biztonsági öv, míg az amúgy biztonságosabb hátsó üléseken 44-57 százalékkal nagyobb az esélye egy súlyos baleset túlélésének, mint övhasználat nélkül.

Magyarországon egy friss felmérés szerint a személyi sérüléssel járó balesetek közel 80 százaléka három okra vezethető vissza: A sebesség nem megfelelő megválasztására, azaz az abszolút és a relatív gyorshajtásra, valamint az elsőbbségadási szabályok, illetve a kanyarodási, irányváltási szabályok be nem tartására.

A lapunk birtokába került felmérés szerint baleset esetén a sofőr túlélései esélye 4,2-szer nagyobb, ha be volt kötve, mint ha nem. És 1,8-szorosa az esélye annak, hogy súlyosan megsérülnek azok, akik nem használták a biztonsági övet, azokéhoz képest, akik használták. Az anyósülésen 3,6-szor nagyobb a halálos sérülés valószínűsége és 1,6-szorosa a súlyos sérülésé övhasznált nélkül, mint övvel. Hátul a halálos kimenetel 7,9-szeresére nő, ha nem kötötte be magát az utas, mint akkor, ha bekötötte, és 2,3 -szor nagyobb ez esetben a súlyos sérülés valószínűsége is.

A túlélési esélyt és a sérülés mértékét természetesen nagyban befolyásolja például az ütközés módja, jellege. Sokan a frontális ütközést tartják a halálba vezető legbiztosabb útnak, ezért még akkor is félrerántják a kormányt, ha egy vad kerül eléjük hirtelen a semmiből. Pedig az autók épp a frontoldalon a legbiztonságosabbak. Különösen a mai modern, gyűrődő zónákkal és energiaelnyelő elemekkel épített karosszériákra igaz ez. Persze ez is típusfüggő!

Nagyban befolyásolja a sofőr és utasai túlélései esélyét még a gépjármű mérete, az ütközéskori sebessége és persze az utasok életkora, egészségi és fizikai állapota is.

Nemcsak Magyarországon, Európa szerte a legfőbb baleseti ok a gyorshajtás, a legtöbb személyi személyi sérüléses baleset a sebesség nem megfelelő megválasztása miatt következik be. Az Európai Unióban az ittas vezetés, nálunk az elsőbbség meg nem adása előtt ez az első számú baleseti halálok.

A már hivatkozott vizsgálat alapján azonban – ami a hazai helyzetet illeti – fontos megjegyezni, hogy a balesetet okozó legfőbb szabályszegések (a gyorshajtás, az elsőbbség meg nem adása, a kanyarodás, irányváltás szabályainak be nem tartása) miatt bekövetkező tragédiák túlélési esélyét, a súlyos sérülés valószínűségét is nagyban befolyásolja az övhasználat.

Sokak hiedelmével ellentétben azonban nem a gyorshajtás jelenti az élet elvesztésének vagy a súlyos sérülésnek a kockázatát azok számára, akik nem használnak biztonsági övet.

A 2017-2021 között történt balesetek adatai szerint az elsőbbségadás szabályainak megsértése miatt bekövetkező balesetek esetén 5,7-szer nagyobb a halál és 1,8-szor a súlyos sérülés valószínűsége övhasználat nélkül. A kanyarodás, irányváltás szabályainak megsértése esetén, 4,6-szoros a halálos kimenetel és 1,9-szeres a súlyos sérülés kockázata öv nélkül, mint övvel! Mindeközben az övet nem használók esetében „csak” 3,9-szeres a halálos kimenetel és 1,7-szeres a súlyos sérülés valószínűsége a gyorshajtásra visszavezethető baleseteknél, mint az övhasználóknál.

Nincs ebben semmi rendkívüli, ha jobban belegondolunk. Az elsőbbségadás és a kanyarodás szabályainak megsértése esetén lényegesen nagyobb arányban ütközik legalább az egyik jármű az oldalával a másiknak, sőt, szinte mindig így ütköznek, ahol még a modern autók is a legkisebb védelmet nyújtják az utasoknak, míg a gyorshajtók nagyobb számban szenvednek utoléréses és frontális ütközéseket.

Az öv használata önmagában nem előz meg baleseteket, viszont – a számok azt mutatják – megsokszorozza a gépjárműben utazók túlélési esélyét és csökkentheti a sérülésük súlyosságát.

Fontos azonban megjegyezni, hogy mindez csak a szabályos övhasználat esetén igaz. Mindenki automatikusan kikapcsolja az anyósülés-oldali légzsákot, amikor gyermekülést rögzíti ott. Ha nem ezt tennék, ütközés esetén a légzsák az ülésbe préselné a babahordót a babával együtt.

Csakhogy sokan később sem kapcsolják vissza a légzsákot, mondván: nem szívesen kapcsolgatják a légzsákot, nehogy egyszer elfelejtsék kikapcsolni és baj legyen belőle; különben is ők mindig használják a biztonsági övet, ami légzsák nélkül is megfelelő védelmet nyújt a számukra. Vagy mert „Erre az egy rövid kis útra minek?”.

Ez azonban rendkívül kockázatos, sőt felelőtlen hozzáállás! A légzsákokat úgy kalibrálják, hogy a biztonsági övvel együtt fejtsék ki a kívánt hatást. Súlyos sérüléseket is okozhat, ha valakinek úgy csapódik az orcájába a légzsák egy karambol esetén, hogy nem volt bekapcsolva a biztonsági öve!

F.Gy.A.