Szóljatok a szüleiteknek!

  • Közlekedési parkkal bővült MiniPolisz, ahol valódi rendőrautót is vezethetnek az apróságok.
  • Volt olyan gyermek, aki olvasni ugyan még alig tudott, de a KRESZ-tesztet hibátlanul töltötte ki.
  • MiniPolisz polgármestere szerint „Így sokkal könnyebb lesz majd valódi jogosítványt szereznünk”.

„Egy nagy fékezéskor könnyen ki lehet zuhanni az ülésből, ezért fontos, hogy ti mindig biztonsági gyermekülésben utazzatok és hogy az ülést szabályosan rögzítsék a szüleitek. És persze a ti öveteket is mindig kapcsolják be. Ha pedig azt látjátok, hogy az apu vagy az anyu elfelejtette bekötni magát, szóljatok nekik. Nekünk nem mindig hiszik el, hogy bajuk lehet abból, ha nem használják a biztonsági övet, de nektek el fogják hinni”.

Ilyen és hasonló üzenetekkel hívták segítségül a gyermekeket a közlekedésbiztonság javításáért az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság képviseletében Óberling József ezredes, az ORFK közlekedésrendészeti főosztályvezetője, Lázár László, a HUMDA Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kommunikációs vezetője és Szimicsku László, a Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (MKIF) kommunikációs igazgatója.

Tény, hogy az utóbbi években megdőlni látszik az a sokat hangoztatott, de a szakemberek jó része által mindig is vitatott nézet, miszerint a felnőtt emberek tudatához a legrövidebb út a zsebükön (pénztárcájukon) keresztül vezet. Azaz, hogy a legtöbb közlekedési szabályszegőnek nem lehet a lelkére beszélni, nem lehet „nevelni”, mert csakis a bírságból értenek.

Valójában sokan még abból sem. Ősi büntetőjogi tapasztalat, hogy nem is a büntetés súlyossága, sokkal inkább annak elkerülhetetlensége az, aminek komoly visszatartó ereje van.

Úgy tűnik azonban, van még egy út, amelyen gyorsan fel lehet kelteni és folyamatosan fenn lehet tartani a felnőttek figyelmét, biztonságtudatosságát, ha a közlekedésről van szó. A gyermekek. Nem véletlenül bátorította az apróságokat Óberling József ezredes, az ORFK közlekedésrendészeti főosztályvezetője, hogy bátran szóljanak a szüleiknek, hogy használják a biztonsági övet. És akkor is, ha nem tartanak be fontos közlekedési szabályokat. „Nekünk nem mindig hiszik el, de nektek el fogják hinni!”

A gyerekszáj őszinte és kíméletlenül kritikus.

Az iskola rendőre programban résztvevő rendőrök számtalanszor elmondták, hogy a szülők olykor mosolyogva, máskor kissé feszengve szólítják meg őket az utcán vagy az iskolában, és elmesélik: amióta szabályosan és biztonságosan közlekedni is tanítják őket az iskolában, egyre gyakrabban szól rájuk a gyerekük, ha valamilyen szabályszegést követnek el.

Az ORFK-OBB, a HUMDA és a MKIF most összefogott a MiniPolisz-szal, hogy innovatív megoldásokkal a gyermekek mini-birodalmában az alapvető közlekedési szabályokat is megtanulhassák, akár jogosítványt is szerezhessenek, persze csak amolyan gyerekjogosítványt, és vezethessenek egy majdnem igazi Smart rendőrautót.

A gyerkőcök viszonylag türelmesen kivárták, amíg a szónokok befejezték a „Szóljatok a szüleiteknek, ha nem kapcsolták be a biztonsági övüket” és ehhez hasonló tartalmú beszédjeiket és ünnepélyesen átadták MiniPolisz közlekedési parkját, aztán lerohanták a mini-számítógépterminálokat.

A bátrabbak azonnal nekiláttak a tízkérdéses számítógépes KRESZ-tesztnek, a többiek előbb még gyakoroltak a többi terminálon. Puskázni szabad volt, bár sok gyereknek nem volt rá szüksége. A táblák jó részét alapból ismerték.

„Nem lehet elég korán kezdeni a biztonságos közlekedés szabályainak tanítását – fogalmazott Lázár László, a HUMDA kommunikációs vezetője, emlékeztetve arra, hogy a fiatal korosztályok különösen veszélyeztetettek az utakon. Ezért különösen fontos, hogy mielőbb megismerjék a rájuk leselkedő veszélyeket, de a leginkább azt, hogy azokat miképpen kerülhetik fel. Ők ugyanis a jövő közlekedői is, az ő képzésükkel tudunk javulást elérni a következő évtizedekben.”

És talán ők azok, akik a hatóságoknál és a médiánál is nagyobb hatással lehetnek a szüleikre, hogy legyenek körültekintőbbek, szabálykövetőbbek, mutassanak jó példát nekik, a felnövekvő generációknak.

Azoknak, akik láthatóan nagy érdeklődéssel tanulmányozták a közlekedési táblákat, ahogy minden mást is a közlekedési parkban.

Akik sikeres vizsgát tettek, azonnal megkapták a jogosítványukat, amivel némi sorban állás után beülhettek egy igazi rendőrautó volánja mögé és vezethették is az autót.

Bár a két, speciális technológiával és rendőrségi feliratokkal és jelzésekkel is ellátott igazi mini-autó, két Smart, meg sem mozdult, a szélvédőjük belső oldalára vetített kép valódi vezetési élménnyel ajándékozta meg a kicsiket.

MiniPolisz polgármestere, az ötesztendős Kristóf szerint a gyermekváros KRESZ-parkja azért is jó, mert így már az egészen kicsik is megtanulhatják a táblákat és a közlekedési szabályokat, s mire olyan nagyok lesznek, hogy már valódi jogosítványuk is lehet, könnyebben le tudnak majd vizsgázni.

Elnézve a játékos KRESZ-tanfolyamon és -vizsgán résztvevő apróságokat, ami a szabályismeretet illeti, sokuk már most is megállnák a helyüket a nagyobbak, némelyikük a felnőttek között is. Volt, akinek az olvasás még némi nehézséget okozott, de azt már jól tudta milyen sorrendben kell áthaladniuk az autóknak a kereszteződésben.

Persze a 3-12 éves korosztálynak nem erőssége a türelem. Így aztán volt, aki nem akart sorban állni a terminálokért, hogy jogosítványt szerezzen, vagy az autó mellett, amikor számos más interaktív játék is található MiniPoliszban.

Néhányan a mini szervizben ismerkedtek az autók belsejével, mások a bankban intézték a dolgaikat, vagy éppen azt gyakorolták, hogyan lehet postaponton csomagot feladni és átvenni. Megint mások „amíg sorra kerültek, elmentek a minipoliszi repülőtérre, beszállókártyát váltottak, csomagot adtak fel, átvilágították egymást.

Természetesen az interaktív gyerekváros legújabb attrakcióját senki nem akarta kihagyni. S amíg várták, hogy végre ők is a volánhoz ülhessenek, megismerkedhettek a közutasok életével, munkájával. Végül is a biztonságos közlekedés alapja az út. És, mint Szimicsku László, az MKIF kommunikációs igazgatója fogalmazott, ha a gyerekek már most megismerik a közutasok munkáját, és hogy a jelzéseik pontosan mire is figyelmeztetnek, talán felnőttként közülük már kevesebben hajtanak bele fékezés nélkül az utakat karbantartók autóiba.

F.Gy.A.