Támad a vadgesztenye!

  • Ne parkolj vadgesztenyefa alá, ha félted a járműved fényezését.
  • A lehulló falevelek és egyebek nemcsak az utat teszik csúszóssá, de a parkoló járműveket is károsítják.
  • Az avarszőnyeg elfedheti a felfestést, a kátyúkat és akár a zebrát is.

Ezekben a hetekben érik a vadgesztenye. A szép fényes vörösbarna termést örömmel veszi kézbe gyerek és felnőtt. Nincs is baj addig, amíg a derék, akár 30 méteresre megnövő gesztenyefa a parkban ad árnyat a sétálóknak. Más a helyzet, ha út szélére, parkoló közelébe ültetik, akár hosszú sorokban. Az érés során a tüskés burokból előbújó termés ugyanis lehullik a talajra, járdára, úttestre, és ha parkoló autót talál, akkor annak a tetején koppan. Nem jelent gondot ez, ha egy-egy gesztenye pottyan le a fáról, de ha mondjuk szél kerekedik az érés idején, akkor valóságos szőnyegbombázásban lesz részük az autósoknak. A parkoló kiválasztásánál ilyenkor érdemes elkerülni a vadgesztenye-sorokat.

Persze nemcsak a termés hullik, de minden más is. Amikor a nedves falevelek elborítják az utat, az csúszóssá válik – majdnem annyira csúszik, mint a tükörjég. Emellett a levelek beboríthatják a felfestéseket, nehezebb követni a sávot, meglátni a kátyúkat, de akár a zebrát is.

Az őszi falevelek nemcsak az utakat teszik veszélyessé a vezetők számára, de az autó karosszériáját és a belső teret is károsíthatják. A parkoló autókra hulló levelek gyakran bejutnak a karosszéria illesztéseibe, eltűnnek a belsejében, és eltömíthetik a csapadékelvezető csatornákat. Különösen a motorháztető és a szélvédő közötti mélyedés, valamint a szellőzőrácsok vannak kitéve a száraz levelek támadásának. A levelek a napfénytetők illesztéseibe is bejuthatnak, és elzárják a tetőkeret vízelvezető csatornáit.

Ennek az az lehet az eredménye, hogy az esővíz bejut az utastérbe, bepárásodnak az ablakok, és ez rozsdát, rosszabb esetben akár rövidzárlatot is okozhat az elektronikában. Emellett a levelekben található csersav csúnya elszíneződéseket okozhat a lakkozott felületen, ha a leveleket hosszabb ideig nem távolítják el.

A fenti kellemetlenségeket úgy lehet megelőzni, ha az autós jól megnézi, milyen növény alá parkol, valamint, ha rendszeresen eltávolítja az avart a karosszériáról és a résekből. A porszívó segít azokon a helyeken, amelyekhez kézzel nem lehet hozzáférni. De ha a lefolyók eltömődtek, és a víz már bejutott az utastérbe, akkor bizony szerelőhöz kell vinni az autót.

N.V.