Tízezren már kipróbálták

  • A fiatalok négyötöde 15 évesen vagy még fiatalabban kezdett el szeszesitalt fogyasztani.
  • Momentán Társulat: fiatalok nyelvén beszélni az alkoholfogyasztásról a fiatalok előtt.
  • AZ ORFK-OBB szerint ez is egy lehetőség, hogy a jövőben kevesebben vezessenek ittasan.

Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság is támogatja a fiatalokat az alkoholfogyasztás veszélyeire figyelmeztető SMASHED névre keresztelt programot, amely az Egyesült Királyságból indult útnak, és ma már mintegy 30 országban mutatja be a fiatalkori alkoholfogyasztás veszélyeit újszerű, improvizációs előadások keretében. Nemcsak a fiataloknak, a szülőknek és a pedagógusoknak is.

Magyarországon 2019-ben indult útjára a SMASHED, a világ egyik vezető alkoholos italokat gyártó és forgalmazó vállalata, a Diageo és a Momentán Társulat együttműködésében. Elsősorban az általános és középiskolásokat célozta meg. 2021 óta a smashedonline.hu oldalon Kálloy Molnár Péter és három fiatal színész; Kretz Boldizsár, Tar Dániel, Kovács Dóra közreműködésével interaktív módon juttatja el a program üzeneteit az érintettekhez, érdeklődőkhöz.

Még a fenti programokat megelőzően a SMASHED felmérte a magyar fiatalok alkoholfogyasztási szokásait, többek között azt is, mikor fogyasztottak először szeszesitalt. Az eredmény több, mint elgondolkodtató.

A 14 és 18 év közötti középiskolások 80 százaléka 15 évesen vagy még annál is fiatalabban ivott először, közülük minden harmadik ebben a korban már rendszeresen fogyaszt alkoholt.

 

A Diageo világszerte elkötelezett a fiatalkori alkoholfogyasztás visszaszorítása mellett. Pais Mónika, a Diageo Budapest vezérigazgatója szerint a Diageo alkoholos italokat gyártó és forgalmazó vállalatként a minőségi szeszesitalok kulturált fogyasztásának megismertetésében is érdekelt, márpedig a fiatalok mai italozási szokásai sajnos egyáltalán nem ebbe az irányba mutatnak. Ez egyfajta társadalmi felelősségvállalás a vállalat részéről és egyben az egyik fő oka is annak, hogy a cég bekapcsolódott a SMASHED programba.

Magyarországon a programhoz az indulása óta már mintegy 10 ezer diák csatlakozott.

A program lényege, hogy a fiatalok nyelvén szól az alkoholproblémákról, a fiataloknak. Ugyanakkor támogatást ad a szülőknek és a pedagógusoknak is abban, hogy miképpen foglalkozhatnak a témával. Hogyan kelthetik fel a fiatalok érdeklődését iránta úgy, hogy az hatásos is legyen.

A kis- és középiskolásoknak vannak bizonyos ismereteik az alkoholfogyasztás káros hatásairól. Azonban az esetükben befolyásolja a döntésüket – inni vagy nem inni –, hogy az alkohol koruk miatt számukra még (elvileg) tiltott gyümölcs. Korosztályukban könnyen a kiközösítés sorsára jut, aki nem iszik a többiekkel. Kivételek persze szerencsére mindig vannak. Azonban maguk a fiatalok is elmondják – lásd ebben a videóban és érdemes megnézni ezt a videót is –, hogy nagy rajtuk a nyomás (és sajnos nemcsak a korosztályukból), hogy próbálják ki, hogy ettől lesznek nagyfiúk, hogy így mulat az, aki valaki.

Magyarországon a statisztikák szerint nemzetközi mércével mérve is magas az alkoholfogyasztás, és a fiatalok nem sok jó példát láthatnak a kulturált alkoholfogyasztásra. Az ivás, mint a program egyik résztvevője fogalmazott, nálunk versenysport, ahol a „mindegy, hogy mit, csak sokat” elv érvényesül a leginkább.

A Momentán Társulat szórakoztatva, a színjátszás kínálta számtalan lehetőséget felhasználva, a kezdetek óta résztvevője a programnak. Kiss Gyöngyvér, a Momentán Társulat ügyvezetője szerint a tapasztalatok azt mutatják, a fiatalkori alkoholfogyasztás még ma is szinte tabutéma Magyarországon, nehéz hozzányúlni szülőként és pedagógusként egyaránt.

A Smasheddel, a színházi előadással, 2021 óta pedig már az online verzióval is azon dolgoznak, hogy a fiatalok nyelvezetén, hozzájuk erősen kapcsolódva dolgozzák fel a témát. Nemcsak a veszélyekre hívják fel a figyelmet. Megelevenítik azokat a helyzeteket is, amelyeket a fiatalok amúgy jól ismernek, amikor szinte kötelezővé válik az alkoholfogyasztás, mert – talán épp azért, mert még mindig tabu a téma – a fiatalok előtt nincs minta, hogyan kell nemet mondani, hogyan lehet kimaradni a csoportos lerészegedésekből, így aztán sodródnak.

A Momentán Társulat előadásait látva a fiatalok azonosulhatnak az egyes karakterekkel, a helyükbe képzelhetik magukat, követhetik az általuk kínált mintát. De, ami ennél is fontosabb, ötleteket meríthetnek a hozzájuk leginkább hasonlítónak tartott karakterektől egyes szituációk vagy a probléma egészének a kezelésére.

Egy-egy előadás után lehetőség van a diskurzusra, ki- és átbeszélni a problémát, egyszersmind éreztetni a fiatalokkal, hogy nincsenek egyedül az alkohollal kapcsolatos kérdéseikkel.

Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság is azért is tartja fontosnak részvételét a programban, mivel aggasztó méreteket ölt hazánkban a fiatalkori alkoholfogyasztás. Márpedig ez hosszabb távon azzal is járhat, hogy a ma kis- és középiskolásai idővel nemcsak gyalog, hanem kerékpárral, mopeddel, motorral vagy gépkocsival is közlekednek majd, és sajnos, akár ittasan is.

Bár Magyarországon az utóbbi időben csökkenni látszik az ittasan okozott közúti közlekedési balesetek száma, a tragédiákról szóló híradásokban gyakran hallható, olvasható, hogy a balesetet szenvedett (azt okozó) sofőr ittas fiatal volt, pár éves jogosítvánnyal.

Berzai Zsolt alezredes, az ORFK-OBB főtitkára szerint fontos, hogy már egészen általános iskolás kortól szembesüljenek a fiatalok a felelőtlen alkoholfogyasztás veszélyeivel, ezért csatlakoztak a programhoz. Kiváló módja és egyben hatalmas lehetőség is a SMASHED arra, hogy megragadják a fiatalok figyelmét, és egyszersmind a tanáraikat, szüleiket is segíthessék abban, hogy érdekes, interaktív módon, érzelmeket kiváltó üzenetekkel juttassák el tanítványaikhoz, gyermekeikhez azokat a tudnivalókat, amelyeket a hagyományos oktatási, nevelési módszerekkel nem lennének képesek.

Berzai azt reméli, ha még azelőtt sikerül tudatosítani a fiatalokban a felelőtlen alkoholizálás veszélyeit, hogy mopedre, motorra vagy gépkocsi volánja mögé ülnének, már akár rövid távon is csökkenthetik az ittas vezetők és az ittasságra visszavezethető balesetek számát egyaránt.

F.Gy.A.