Több száz méteren tolta maga előtt az elgázolt segédmotorost

  • Nem vette észre a traktoros, hogy elgázolt valakit, a járókelők figyelmeztették.
  • Hátulról rohant a havas úton lassan haladó motorba, és egyszerűen átgázolt rajta.
  • A traktorost korábban már elítélték ittas vezetésért, mégis részegen traktorozott.
  • Az ügyészség letöltendő szabadságvesztésre ítéltetné a visszaeső ittasan gázolót.

A kép illusztráció.

Többször kellett már írnunk ittasan vezetők által okozott közlekedési balesetekről, és tartok tőle, hogy még fogunk a későbbiekben is. Az az eset azonban, amelyben a napokban emelt vádat a Kecskeméti Járási Ügyészség alighanem minden képzeletet felülmúló. A legelképesztőbb, a legbrutálisabb és talán az egyik legfelháborítóbb is.

Mindenekelőtt szögezzük le:

  1. Közúton, közcélú magánúton, mások elől el nem kerített területen Magyarországon tilos ittasan gépjárművet vezetni.
  2. Amit jelek szerint fontos még rögzíteni, hogy a traktor is gépjármű, mert, hogy – jellemzően gázolajat égető – motor hajtja. A közúton a traktorosoknak is be kell tartaniuk a KRESZ előírásait.
  3. Kevés kivételtől eltekintve munkahelyen, munkavégzés előtt és alatt tilos az alkoholfogyasztás. Ilyen munkakörök például a sofőröké és általában a járművezetőké!
  4. S végül még egy jogi tétel: a törvények és más jogszabályok mindenkire vonatkoznak. A KRESZ is. Nemcsak a kőgazdag porschés-okra, hanem a szegény vállalkozókra, alkalmazottakra is.

Hogy ezek evidenciák, miért kell ilyen hosszan foglalkozni ilyesmivel?

Nos, mert a jelek szerint vannak, akik mindezeket nem tudják, vagy ha tudják, nem érdeklik őket. Végül is mi történik akkor, ha például egy traktoros megiszik pár pohárkával, miközben húzza maga után az ekét fel s alá járva a hatalmas szántón? Girbegurba lesz a szántás? Kit érdekel?

Csakhogy a szóban forgó traktoros, aki vélelmezhetően nem először és nem is csak egy pohárkával ivott mielőtt munkába állt volna a traktorjával, nemcsak a szántóföldön rótta a hosszokat 2018. december 15-én Szabadszállás határában.

Traktorjával már sötétedés után behajtott a városba is.

Aznap este a közvilágítás rendben működött Szabadszállás belterületén, ezzel együtt az időjárás miatt – a vádirat szerint – a látási viszonyok korlátozottak voltak, az aszfaltút felülete sima volt ugyan, de havas.

Az ittas traktoros a vizsgálatok megállapítása szerint nagyjából 35-40 kilométer/órás sebességgel haladhatott, amikor utolérte és neki ment az előtte, vele azonos irányban lassan és szabályosan haladó segédmotoros kerékpár hátuljának és felborította azt.

Az ütközés hatására a segédmotor a bal oldalra dőlt, és a következő másodpercben a motorossal együtt traktor alá szorult.

Mindebből a részeg traktoros semmit nem észlelt.

A vádirat szerint több száz méteren keresztül tolta maga előtt a traktorjával a motort és a motorost és csak akkor állt meg, amikor az arra járó helybéliek szóltak neki, hogy figyeljen, mert van valami a traktorja alatt.

A segédmotoros még élt, amikor kihúzták a traktor alól, ám egy héttel később a kórházban belehalt a gázoláskor szerzett sérüléseibe.

A rendőrök a helyszínen elvették a traktoros jogosítványát, miután kiderült, hogy részegen vezetett. És ők már azt is tudták, hogy ezt nem is először tette. Ugyanis a traktoros, a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség közleménye szerint korábban már volt büntetve ittas járművezetésért, tehát visszaeső. Úgy tűnik, nem józanította ki az akkor kiszabott büntetés.

Az ügyészség most halált okozó ittas járművezetésért emelt vádat ellene és a vádiratban azt kérte a Kunszentmiklósi Járásbíróságtól, hogy a segédmotoros elgázolásáért ítélje a traktorost végrehajtandó szabadságvesztésre és határozott időre tiltsa el mind a közügyek gyakorlásától, mind pedig a járművezetéstől.

A vádlott szabadlábon védekezhet.

F.Gy.A.