Tolatni, tolatni, tolatni

  • Aki csak előre tud navigálni a járművével, az csak félig kész vezető.
  • A gyakorlatlan pilóták leginkább ettől a művelettől tartanak, van, aki évekkel később lesz képes hátra beparkolni.
  • A pánikba esett sofőr olyankor is előre akar menni, amikor már rég hátrálni kéne, valósággal beleszorul a kínos helyzetbe.

Mindennapos eset, hogy terjedelmes járműveknek kell szűk városi utcákon boldogulniuk: az autóbusz balra, nagy ívben kanyarodik, és ilyenkor a nagy tengelytávolság miatt a jármű teste félig elfoglalja a szemben jövők sávját. A forgalomszervező hatóság gondolt erre, ezért úgy helyezte ki az elsőbbségadás táblát, hogy a járműveknek a sarok előtt vagy tíz-tizenöt méterrel kell megvárniuk, amíg a busz egyenesbe hozza magát.
A minap olyan autóbuszon ültem, amelyik kis híján beleszorult egy ilyen szituációba. A gyakorlatlan vezető nem olvasta jól a táblát és a helyzetet, megállt ugyan, de az utcasarokhoz közel. A busz már megkezdte a bekanyarodást, de a személyautótól nem tudott tovább menni. A városi kisautó ment volna tovább, de ezzel még inkább beszorult. A sofőr már üvöltött, sőt ki is ugrott a járművéből. A cifra mondatfűzést itt nem idézzük, az üzenet ez volt: HÁTRA! A gyakorlatlan sofőr azonban nem találta meg elsőre a hátramenetet a sebváltón, a buszos növelte a hangerőt, mire a kisautó végül kínkeservesen, ide-oda kacsázva csak hátrább araszolt. Nem sok hiányzott, hogy összekoccanjon a két jármű, az ezt követő eljárással hosszú negyedórákra leblokkolva a környéket.

A tolatás a legnehezebb manőverek egyike, amelyet a járművezetőknek meg kell tanulniuk. Nem csak azért, mert az ezredforduló óta gyártott személyautók – a karosszéria merevségének a növelése érdekében – hátsó ablakainak mérete egyre kisebb, a tükrökből nem látható tér egyre nagyobb. Tény, hogy ezzel együtt az érzékelők, kamerák száma és szolgáltatása is fejlődik, azonban amíg a vezető nem érzékeli sajátjaként a jármű térbeli kiterjedését, addig nem sokat segít a technika. Érezni kell, hogy merre indul meg a jármű hátulja, ha jobbra, és merre, ha balra fordítjuk el a kormányt. Ez bizony nem magától értetődő, ehhez gyakorlás kell.

Vannak, akik – rettegve a karosszéria százezres javítási költséget okozó reccsenésétől – inkább meg sem próbálják a hátrafelé való manőverezést. – Inkább megyek még egy kört a parkolóban – gondolják, és legyintenek. A fenti történet a bizonyíték, hogy autóvezetőként nem lehet meglenni a forgalomban a hátramenet használata nélkül.

N.V.