Totális ellenőrzés alatt a személyszállítók

  • ECR és TISPOL akció egy időben
  • Célkeresztben a buszok és a nehéz tehergépkocsik
  • A menetírók használatát és a pihenőidők betartását ellenőrzik

A héten az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata (TISPOL) és a Euro Control Route (ECR) keretében is ellenőrzik a személyszállítókat. A TISPOL akció hétfőn kezdődött és vasárnapig tart, az ECR ellenőrzéssorozat a hagyományoknak megfelelően három napig tart.

A TISPOL a Truck & Bus európai szintű ellenőrzés keretében a rendőrség elsősorban azt vizsgálja, hogy a nehéz tehergépkocsik és a buszok vezetői betartják-e a vezetési- és a  pihenőidőre, valamint a veszélyes áruk szállítására vonatkozó szabályokat.

Az ECR ellennőzéssorozat keretében is a személyszállítást végző gépjárművek közlekedésbiztonsági vizsgálata és műszaki ellenőrzése a fő cél. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium Közúti Gépjármű-közlekedési Hatósági Főosztálya által koordinált országos akcióban ugyancsak kiemelt hangsúlyt kap a személyszállító járművek menetíró készülékei vizsgálatának és az azokra vonatkozó előírások betartásának ellenőrzése.

Mind a rendőrség, mind a közlekedési hatóság ellenőrzésére igaz, hogy bár az ECR és a TISPOL akciónak is konkrét céljai vannak, ha az éppen eljáró hatóságok más szabálytalanságokat is észlelnek, úgy azokkal összefüggésben is eljárnak, illetve jelzik a feltárt szabályszegést az eljárásra jogosult szerveknek.

F.Gy.A.