Traffipax-, hőség- és hidegfrontveszély

Egy hétig Európa-szerte a gyorshajtókra vadászik a rendőrség

Nagy melegben célszerű több pihenőt beiktatni a biztonság érdekében

Jön a hidegfront, de ettől nem lesz jobb az autósoknak. Sőt!

Egyhetes sebességmérő akcióba kezdett hétfő reggel a rendőrség országszerte. A police.hu-n közzétett közleményük szerint a TISPOL Műveleti Csoport éves ellenőrzési tervének megfelelően elrendelt akcióban Európa-szerte a gyorshajtók kiszűrése a cél. Mint ismert a legfőbb baleseti ok nálunk és az európai országok többségében is a gyorshajtás.

Forrás: Pixabay

Tavaly szeptember óra a rendőrség nem közli előre, hogy mikor, hol állítja fel a mobil szuper traffipaxait, amelyekkel az adott helyen megengedett maximális sebesség túllépése mellett számos más szabálysértést is képes rögzíteni a rendőrség, mint például a biztonsági öv be nem kapcsolását, de a készülékeken keresztül valós időben ellenőrizhetik azt is, hogy egy járműre megkötötték-e a kötelező felelősségbiztosítást, vagy hogy nem körözik-e az adott járművet. Ezek miatt akkor teszi a legbölcsebben az autós, ha (most különösen, de amúgy máskor is) betartja a sebességkorlátozásra vonatkozó előírásokat, különben igen sokba kerülhet még egy rövidke autózás is.

Ezekben a napokban azonban más okok miatt is célszerű különösen óvatosnak és körültekintőnek lenni az utakon. A nyár eddigi legmelegebb napjai állnak mögöttünk, és ki tudja mi vár még ránk a szezon végéig. Azt sem lehet tudni, meddig tart a szezon és mikor kezdődik az ősz, és az ősz lesz-e egyáltalán, vagy csak a főszezonhoz képest kicsit hűvösebb nyár.

A nagy meleg még az egészséges emberek szervezetét is erősen igénybe veszi. Hatására lassulnak a reflexek, tompul a figyelem, hamar úrrá lehet az emberen a fáradság érzése, ezek miatt pedig nő a balesetveszély. A hétvégén 169 személyi sérüléssel járó közlekedési baleset miatt kell intézkednie a rendőrségnek. Hárman vesztették életüket az utakon, 55-es súlyosan, 111-en könnyebben sérültek meg. Országosan 42 ittas vezetőt buktattak le és emeltek ki a forgalomból a közlekedésbiztonsági ellenőrzésekkor a rendőrök.

Az extrém időjárási viszonyokra tekintettel a rendőrség azt javasolja, aki csak teheti ne induljon útnak a nap legmelegebb óráiban, azaz délelőtt 11 és délután három óra között. Azok főleg ne, akik tudják magukról, hogy rosszul viselik a nagy meleget és a tűző napot. Akkor se vágjon neki egy hosszabb útnak, ha előző este sokáig mulattak és italoztak. Lehetséges, hogy a frissen vásárolt szonda nem mutat semmit (a témáról szóló írásunkat itt elolvashatja), az is lehet, hogy a rendőröké sem, de a másnaposság ettől meg ugyanolyan veszélyes lehet ebben az időben, mint maga az ittasság.

Legyen mindenki türelmesebb és megértőbb, mint máskor. Lehet, hogy Ön jól, vagy az átlagnál jobban viseli a meleget, ez azonban még nem ad elsőbbséget az Ön számára, és főleg nem jelenti azt, hogy másokat nem visel meg, nem tompít és nem lassít le. Egy kicsit körültekintőbb vezetéssel, egymás segítésével elkerülhető, hogy a nyaralás, a hosszú hétvégi pihenés a traumatológián kezdődjön vagy végződjön. Mindenki szeretne épen és biztonságban eljutni úti céljába, a nyaralás és a nap végén mindenkit haza várnak.

Akik útra kelnek, tervezzék meg gondosan az útvonalukat. Tartsanak több pihenőt, mint más időjárási körülmények között szoktak. Akkor is legyen a kocsiban ásványvíz, üdítő, vagy bármilyen más nem alkoholos ital, ha a tervezett útvonal mentén több helyen is vannak benzinkutak, éttermek, boltok, ahol bármilyen étel és ital beszerezhető.

Soha nem lehet tudni, mikor terelik le a forgalmat az adott útról egy baleset miatt például, és akkor előfordulhat, hogy tízkilométereken keresztül étel-ital nélkül maradnak az autó utasai. Ez pedig komoly veszélyt jelenthet, például, ha a nagy melegtől és a folyadékhiánytól a sofőr émelyegni kezd, megfájdul a feje, és a többi – mindenkire másképp hatnak a hőség és a kiszáradás első jelei. De szinte mindenki idegessé világ, ami nem jó ómen, főleg, ha ismeretlenben autózik az ember.

Ha csak tehetjük árnyékos helyen próbáljunk leparkolni a tervezett, de  az esetleges kényszerpihenők alatt is. Szellőztessük ki az autót, minden ajtót kinyitni, hadd cserélődjön ki gyorsan az utastér elhasználódott levegője. Még ha fel is melegszik a kocsi belseje a szellőztetés alatt, a légkondi majd lehűti.

Semmi jóra nem vezet, ha a kocsiban a légkondinak hála kellemesen hűs, ám oxigénben szegény levegő van. Idővel az érzékenyebbek emiatt kezdenek majd nyugtalankodni, aztán fejfájásra, bágyadtságra panaszkodni az utasok, és persze a sofőr is. Az ő fejfájásából azonban akár tragédia is lehet.

Forrás: Pixabay

Soha, semmilyen körülmények között ne hagyjon senki a lezárt autóban gyereket és kutyát. A mostani időjárási viszonyok között még viszonylag árnyékos helyen is percek alatt akár 60 fokra is felmelegedhet az autó belseje, ami életveszélyes állapotot idézhet elő embernél, állatnál egyaránt.

Aki felhúzott (ebből a szempontból a kis résnyire nyitott ablak is zártnak minősül) ablakkal álló kocsiban gyereket vagy kutyát lát, azonnal hívja a rendőrséget – egy bevásárló központ parkolójában szólhat az ottani biztonságiaknak is. Ha láthatóan rosszul van a bent lévő gyermek vagy állat, törjék be az ablakot, amivel tudják! (Persze vigyázzanak a bennülőkre!)

Mivel sokan vannak, akik szívesebben pereskednek, mint sem elismernék, ha hibáztak, célszerű okos telefonnal pár felvételt készíteni arról, miért is rongálják meg autóstársuk kocsiját. Utána pedig a rendőrség kiérkezéséig feltétlen maradjon mindenki a helyszínen!

Balesetmegelőzési szempontból a hőség elmúlása sem hoz érdemi és kedvező változást. Kedden hidegfront éri el az országot. Ennek hatására egy ideig még az ország egyes részein hőség lesz, a másikban  pedig már viszonylag kellemes időjárás. Csakhogy a hidegfront hasonló tüneteket (is) produkál, mint a hőség. Érdemes figyelni az orvosmeteorológiai előrejelzéseket.

A hidegfront megnöveli a reflexidőt, a hidegfront-érzékenyeknél erős fejfájást okoz, és szinte leküzdhetetlen álmosság tör rájuk. Mindezek mellett növeli a görcshajlamot, és a kismamáknál akár napokkal előbbre hozhatja a szülés időpontját – amivel utazáskor ajánlatos számolni, sőt célszerű konzultálni egy szülésszel vagy nőgyógyásszal is.

F. Gy. A.