Új év, új remények!

A címben jelzett, kissé közhelyes gondolatot némiképpen megerősítik a 2021. évről ez idáig ismert baleseti adatok, de gyorsan hozzáteszem, abban tényleg csak reménykedhetünk, hogy a közutakon bekövetkezett halálesetek száma az előttünk álló esztendőben szemmel láthatóan csökkenő fog. 2020-ban és az elmúlt év első negyedében még úgy látszott, hogy minden korábbinál kedvezőbb évet zárhatunk 2021-ben, annál is inkább, mivel a pandémia talán egyetlen jótékony hatásának következtében jelentősen csökkent a közúti forgalom, és mintha a járművezetők is visszavettek volna rossz szokásaikból. De a végére csak nem úsztuk meg tömeges balesetek nélkül, amelyek súlyos emberáldozatokat követeltek. Mindenesetre sokáig úgy látszott, hogy tudunk mi a korábbiaknál lényegesen kulturáltabban is közlekedni, és ez valóban adhat némi reményt 2022-re.
A minap Finnországban élő külsős munkatársunkkal beszélgettem, melynek során elsősorban a saját tapasztalatairól kérdeztem. István elmondta, hogy a finnek különösen jogkövető nép hírében állnak, és ez a hírük annyira valós, hogy például a gyorshajtás – amely nálunk vezető baleseti ok – Finnországban gyakorlatilag ismeretlen fogalom. Teljesen kihalt utakon is képesek követni egymást, ha az elől haladó jármű betartja a megengedett sebességet. Márpedig betartja. Nincs levillogás, nincs leszorítás, nincs büntetőfékezés. Adódik a kérdés, nálunk vajon miért éreznek sokan kényszert arra, hogy minden létező szabályt áthágjanak, hogy mindeközben móresre tanítsák a szabályokat betartó autóstársaikat? Ha tudnám a választ erre a kérdésre, isten bizony megosztanám önökkel, de sajnos nem tudom.
A híradások naponta számolnak be olyan balesetekről, amelyek elkerülése csak nüanszokon múlt volna. Elég lett volna egy kis gázelvétel, egy finom fékezés, vagy éppen egy közlekedő partner előzékeny gesztusa. És akkor még nem szóltam az olyan tragédiákról, mint amilyen karácsony napján történt a Soroksári úton. Állt egy fiatal édesanya a piros lámpánál, amikor két – feltehetően egymással versenyző (!) fiatalember egyszerűen letarolta. Az asszonynak, aki ajándékvásárlásból éppen hazafelé tartott, esélye sem volt. Nehéz szavakat találni a történtek kapcsán, mert az ember csak arra tud gondolni, hány élet, hány család ment tönkre egyetlen pillanat alatt.
Szóval, bármennyire is mutatnak viszonylag jó számokat a statisztikák, a rendőröknek, a közlekedésbiztonsági szakembereknek, a közutasoknak (és sajnos a mentősöknek is) lesz még feladatuk 2022-ben is.
A baleseti okok vizsgálatakor a rendőrség gyakran jut arra a megállapításra, hogy a járművezető nem az út- és látási viszonyoknak megfelelően vezetett. Nos, ami az útviszonyokat illeti, e téren joggal reménykedhetünk, hiszen 2010 óta mintegy ötszáz kilométer autópálya vagy autóút épült meg és hatezer kilométernyi út újult meg, s míg 2010-ben három országhatár volt elérhető négysávos úton, ma már kétszer annyi. Ezek a száraz tények pedig azt jelentik, hogy biztonságosabbá válnak a közútjaink, sokkal korszerűbb útpályákon érhetjük el úticélunkat. A helyzet azért is biztató, mert a hazai úthálózat fejlesztése idén sem áll le, 3200 milliárd forintból valósul meg 2024-ig, ebből 1800 milliárd forint hazai költségvetési forrás – tette közzé az Innovációs és Technológiai Minisztérium. A fejlesztések fő célja, hogy a megyei jogú városok és a kiemelt gazdasági területek bekapcsolódjanak a gyorsforgalmi hálózatba négysávos utakkal, az autópályák és autóutak elérjék az országhatárt és az ország bármely településéről fél órán belül elérhető legyen egy négysávos út.
A lényeg, hogy maguk az utak is mind több ember életét védjék meg, még akkor is, ha a sofőr netán elvétett valamit. Hiszen mindenki tudja, hogy egy jó minőségű útburkolat, egy megfelelően kiszélesített útpálya önmagában is képes csodát tenni, feltéve, ha egyesek nem kívánnak rajtuk szembe menni a forgalommal. És ezzel ismét elérkeztünk a járművet, az infrastruktúrát használó emberhez, akin talán a legtöbb múlik. Többek között az is, hogy 2022-ben tényleg mindenki hazaérjen. A remény megvan, ragadjuk meg!

Balesetmentes, toleráns és nyugodt közlekedést kívánunk mindenkinek az új esztendőre!

S.G.