Vádemelés „gördülékeny ügyintézésért”

  • Balatoni villákat, nagy értékű autókat, milliós megtakarításokat foglalt le az ügyészség.
  • 5000 forint volt az „alapdíja” a gépjárművek „gördülékeny műszaki vizsgáztatásnak”.
  • A vizsgabiztosok letöltendő börtön-, az ügyintézők milliós pénzbüntetésre számíthatnak.

Bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt emeltek vádat 58 személy ellen a Fővárosi Törvényszéken – tudatta közleményében az ügyben a kezdetektől illetékességből a nyomozást végző Központi Nyomozó Főügyészség.

A vádirat szerint még 2016 elején a közúti közlekedésben részt vevő járművek kötelező időszakos hatósági műszaki vizsgáztatását végző vizsgabiztosok közül néhányan megállapodtak, hogy rendszeresen jogtalan anyagi előnyt kérnek és fogadnak el vizsgáztatással összefüggő hivatali eljárásukért a velük rendszeres kapcsolatban álló egyes ügyintézőktől.

Lényegében azért kértek és kaptak kenőpénzt, hogy a vizsgáztatás zökkenőmentes legyen, olykor azért is, hogy olyan autókat is átengedjenek a vizsgán, amelyeknél az eljárás során valamilyen műszaki hibára derült fény.

A gépjárművek műszaki vizsgáztatásában meghatalmazottként eljáró, adminisztratív feladatokat végző ügyintézők a „gördülékeny vizsgáztatásért” rendszeresen fizettek a vizsgabiztosoknak – alapdíjként 5000 forint kenőpénzt, amit – amennyiben műszaki hibát találtak a vizsgára bemutatott gépjárműben – alkalmanként még további összegekkel egészítettek ki.

A 39 ügyintéző a Központi Nyomozó Főügyészség közleménye szerint közel 58 ezer gépjárművet érintően összesen mintegy 300 millió forint kenőpénzt adott át 16 vizsgabiztosnak, akik a pénzt egymás között elosztották, ezzel naponta több tízezer forinttal gazdagodtak.

Természetesen mindez nem maradhatott titokban. Négy, a közleményben meg nem nevezett vizsgaállomáson dolgozó hivatalos személynek ezért a hallgatásukért részesedést fizettek a vesztegetési pénzekből.

A nyomozás során egyes eljárási cselekmények végrehajtásában az ügyészség felkérésére a Nemzeti Védelmi Szolgálat is közreműködött. Az aktív vesztegetők közül egy ügyintéző, míg a hivatalos személyek közül többen tettek feltáró jellegű, beismerő vallomást.

Vádiratában az ügyészség a vizsgabiztosok esetében letöltendő börtönbüntetést, több millió forintos pénzbüntetést, végleges hatályú közszolgálati jogviszonyhoz kötött foglalkozástól eltiltást és vagyonelkobzást indítványozott, míg az ügyintézők többsége egy-két millió forintos pénzbüntetésre számíthat.

Vagyonelkobzás biztosítása érdekében a hivatalos személyektől és hozzátartozóiktól lefoglaltak és zár alá vettek számos olyan vagyontárgyat, amelyekre a vádlottak legális jövedelmében nem tellett volna. Több kormánytisztviselő esetében, balatoni ingatlant, nagyobb értékű új gépkocsit érintett a kényszerintézkedés, de szinte mindegyiküknél talált az ügyészség készpénzt, illetve értékpapír vagy befektetési számlán elhelyezett több milliós megtakarítást.

F.Gy.A.