Vádiratot kapott a karácsonyfa alá

Nem kell túl nagy jóstehetség ahhoz, hogy kimondjuk: a járványveszély és az éjszakai kijárási tilalom ellenére is lesznek bulik az év végén, s minden bizonnyal jóval több alkohol fogy majd, mint  egy átlagos hétvégén, még akkor is, ha az idén nem lehetnek nagy szilveszteri rendezvények, se nyilvánosak, se magánjellegűek.

Valószínűsíthető, hogy az átlagosnál egész évben kisebb autóforgalom dacára, most azok is autóba ülnek, akik év közben nem tették. És lesznek olyanok is, akik a bulik után (vagy már azok előtt is) ittasan ülnek a volán mögé. Senkit ne tévesszen hát meg a megszokottnál gyérebb forgalom!

A lassan végéhez érő év egyik nagy tanulsága ugyanis éppen az, hogy az „iszunk és vezetünk” tábor tagjai nagyobb aranyban vannak jelen az utakon, mint máskor. Másképp fogalmazva: a máskor is jogkövető autósok nagyobb arányban maradnak otthon mostanában, elkerülendő az esetleges megfertőződét, mint azok, akik nemcsak a koronavírussal összefüggő ajánlásokat és rendeletet hagyják figyelmen kívül, hanem a KRESZ ne igyál, ha vezetsz parancsát is. Ezért nőtt meg tavaly az ittasan okozott sérüléses balesetek aránya az összes balesetszámhoz képest.

Ezért nem lehet elégszer elmondani: mindenki legyen az év utolsó napjaiban sokkal óvatosabb, mint máskor. A járványhelyzet amúgy is már mindenkinek alaposan igénybe vette az idegeit, sokan  vannak, akik már kezdik elveszíteni a türelmet, pedig pár hónapig még ki kellene tartaniuk.

És sajnos vannak, akiket sem a törvény, sem a helyzet, se mások nem érdekelnek. Bár esetükben ez nem feltétlenül függ össze a járványhelyzettel. sokan tavaly sem viselkedtek különbül, mint mostanság.

Egy részeg autós az év első óráiban kezdett ittas ámokfutást Kiskunmajsán. Egy ember meghalt miatta, egy másiknak élete végéig magán kell viselnie annak a hajnalnak a nyomait. A januári gázolás miatt a napokban emelt vádat az ügyészség. Az előkövető azóta van letartóztatásban. Nem véletlen.

Halált okozó ittas járművezetés és más bűncselekmények miatt emelt vádat Kecskeméti Járási Ügyészség egy büntetett előéletű 29 éves férfi ellen, aki 2020. január elsején hajnali négy óra tájban élettársa autójával, a lakott területen belül megengedett maximális sebesség több mint a másfélszeresével autózott és elgázolt egy, az út szélén gyalogló párt Kiskunmajsán a Fő utca és a Fiumei utca kereszteződésében. Mindketten kiskunmajsaiak voltak.

Egyikük, egy 30 éves férfi a helyszínen életét vesztette, míg 27 éves barátnője nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett, életét a balesetben elszenvedett maradandó fogyatékossággal kell tovább élnie.

A gázoló a baleset után még kidöntött egy jelzőtáblát és nekiütközött egy út széli facsemetének is, majd megállás nélkül elhajtott a helyszínről.

Hiába menekült. Egy rendőrjárőr épp a közelben tartózkodott és a rendőrök felfigyeltek a menekülő autósra. Nyomába eredtek és megállásra kényszerítették. Megszondáztatták. Kiderült, hogy ittas volt. Azonnal őrizetbe vették.

Utóbb kiderült, hogy a férfi a megengedettnél lényegesen nagyobb sebességgel, 80-86 kilométer/órával autózott a baleset pillanatában. Vélhetően ittasságának köszönhetően futott le a kocsi a jobb oldali padkára, ahol elgázolta az épp ott gyalogló párost.

A férfi nem volt ismeretlen a rendőrök előtt. Volt már büntetve, és bár a baleset idején még csak négyhónapos volt a jogosítványa, már többször meggyűlt a baja a közlekedési rendőrökkel. Többször intézkedtek vele szemben különböző közlekedési szabályszegésekért már az előtt is, hogy vezetői engedélyt szerzett volna.

A halálos gázolót pár nappal később a bíróság letartóztatta. Azóta is letartóztatásban van. Halált okozó ittas járművezetés és segítségnyújtás elmulasztása bűntettével vádolja az ügyészség napokban benyújtott vádiratában a gázolót, akire letöltendő börtönbüntetést kér, továbbá azt, hogy a bíróság tiltsa el egy időre a járművezetéstől.

Mit mond a Btk.?
„Járművezetés ittas állapotban” [236§]. Aki ittas állapotban vasúti vagy légi járművet, gépi meghajtású úszólétesítményt vagy közúton, illetve közforgalom elől el nem zárt magánúton gépi meghajtású járművet vezet, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Ehhez elegendő, hogy rajtakapja a rendőrség, akkor is megbüntetik, ha nem okozott balesetet. Azonban a cselekmény már büntettek minősül és a  büntetés akár három évig terjedő szabadságvesztés is lehet, ha az ittasan okozott balesetben valaki súlyosan (nyolc azon túl gyógyulóan) megsérült. Egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztést szabhat ki a bíróság akkor, ha az ittas sofőr tettével maradandó fogyatékosságot, súlyos egészségromlást vagy tömegszerencsétlenséget okozott, és akár nyolc évet is abban az esetben.

A gázolóra kiszabható ítéletet tovább súlyosítja, hogy a baleset után elhagyta helyszínt. Segítségnyújtás elmulasztásáért [166§], azaz azért, ha valaki nem nyújt tőle elvárható segítséget sérült vagy olyan személynek, akinek az élete vagy testi épsége közvetlen veszélyben van, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Három évet is kaphat, ha a sértett meghal, és életét a segítségnyújtás megmenthette volna és akár öt évet is, ha a veszélyhelyzetet az elkövető idézte elő, vagy ha a segítségnyújtásra egyébként is köteles lett volna (például orvos).

Halmazatban tehát akár 11 évet is kaphat a sofőr. A bírói gyakorlatot szerint nyilván jóval kevesebbet fog kapni, de nagy valószínűséggel éveket kell majd rács mögött töltenie az újévi ámokfutásáért.

A hatóságok természetesen vizsgálták az autó tulajdonosának, a gázoló élettársának az esetleges felelősségét is. A törvény ugyanis azokat is büntetni rendeli, akik ittas, illetve bódult állapotban lévő, vagy a gépjárművezetésre egyéb okból alkalmatlan személy számára megengedik, hogy forgalom elől el nem zárt úton vezessenek. Alapesetben, azaz, ha egy közúti ellenőrzés során a rendőrség elkapja a vezetésre alkalmatlan állapotban lévő sofőrt. Azonban akár öt évet is kaphat akkor, ha az autójával vezetésre alkalmatlan állapotban közlekedő halálos baleset okoz.

Esetünkben a hatóságok azonban azt állapították meg, hogy a gázoló élettársát (a balesetet okozó autó tulajdonosát) semmiféle felelősség nem terheli a történtekért.

F.Gy.A.

Fotók: police.hu