Vakáció – kockázatok nélkül

  • Még nem késő a gyerekek szünidő előtti közlekedési felkészítése.
  • Ilyentájt megváltozik a gyerekek és a szülők napi rutinja is.
  • A járművezetőktől is nagyobb figyelmet kérnek a közlekedésbiztonsági szakemberek.

Még néhány nap, és megkezdődik a diákok által már türelmetlenül várt nyári szünidő. A tanév kezdetekor, tehát szeptember elején a közlekedésbiztonsági szakemberek sokszor ismétlik meg az olyan gondolatokat, melyek szerint „óvatosan közlekedjenek az iskolák körül”, „a gyerekek a vakáció ideje alatt elszoktak a közlekedéstől”, „a szülőknek is gondoskodniuk kell gyermekeik felkészítéséről” stb.
A helyzet az, hogy a szünidő első napjai sem kevésbé veszélyesek, s bár nem szeretnénk az ördögöt a falra festeni, jó, ha a szülők és minden közlekedésben résztvevő felkészül az egyébként – legalábbis az iskolások számára – gondtalan hetekre. A problémát leginkább az okozza ilyentájt, hogy a gyerekek minden idegszálukkal igyekeznek megélni a szigorú iskolai órák utáni szabadságot, és ez sokszor figyelmetlenséghez vagy fegyelmezetlenséghez vezet. Nyilván senki sem várja el a diákoktól, hogy ugyanazokat a napi rutinokat kövessék, mint a tanítási év közben, de azért azt nekik is érdemes megjegyezni, hogy a közlekedés veszélyes üzem. Szándékosan nem szűkítettem le a közlekedést csupán a közútira, hiszen – bár ez nem tartozik szorosan lapunk profiljába – nyaranta a vizek amúgy csodálatos világa is megannyi veszélyt hordoz.
De maradjunk csak most a közutaknál, hiszen vélhetően mind nagyobb számban kerülnek elő a rollerek, a kerékpárok és ezek elektromos változatai, a nagyobbaknál már a robogók és az egyéb közlekedésre alkalmas kütyük. S miután ezek használatára a tanév közben nyilván kevesebb idő jutott, a gyerekeknél is hiányozhat az a rutin, amellyel biztonságosabban közlekedhetnének. A következő napokban, hetekben komoly teher nehezedik a szülőkre, hiszen nekik nem jön el a vakáció, viszont a munka mellett még a gyerkőcök ellátásával, biztonságával is foglalkozniuk kell.
Ilyenkor vannak előnyben azok a szülők, akik nem kampányszerű előadásokba kezdenek ilyenkor (bár ez is sokkal többet ér a semminél!), hanem nyugodt lelkiismerettel támaszkodhatnak az évek – de legalábbis hónapok óta – tartó közlekedésre nevelésre. Nekik sem árt azonban, ha szakítanak egy kis időt arra, hogy felelevenítsék gyermekeik közlekedési ismereteit, hiszen a szertelen, a nyári szünidő gondtalanságába belefeledkezett gyerekeknek egy sor olyan kihívással kell számolniuk, amelyek főleg a vakáció első napjaiban, heteiben rendkívüli veszélyforrást jelentenek. Nagyon nem érdemes azokra a tényekre alapozniuk, melyek szerint nyáron – éppen a diákok iskolai szünete miatt – érezhetően csökken a közutak forgalma, mert bár ez a megállapítás általában igaz, a járművek nem tűnnek el az utakról.
Természetesen nemcsak a szülőktől várható el, hogy készítsék fel csemetéiket a rájuk leselkedő veszélyekre, hanem a járművezetőktől (akik többsége egyébként maga is szülő) is nagyobb figyelmet, fokozott gondosságot kérnek a közlekedésbiztonsággal foglalkozó szakemberek főleg azokon a helyeken, amelyeken jelentősebb számú gyermek felbukkanása várható. A teljesség igénye nélkül ilyenek lehetnek például a nyári táborok környéke, az üdülőhelyek, a nagyobb városi közparkok és kalandparkok, amelyek közelében a sofőrök bármikor számíthatnak biciklisek, rollerezők, görkorcsolyázók vagy egyszerűen csak baráti „összeverődések” megjelenésére. Türelem, figyelem és udvariasság – ezeket tanácsoljuk minden járművezetőnek a tragédiák elkerülése érdekében.
Csak remélni tudjuk, hogy ezen a nyáron alig-alig olvashatunk majd gyerekekkel (és persze felnőttekkel is) kapcsolatos rendőrségi híreket.

Mert mindenkit hazavárnak!

S.G.